• 19 Αυγούστου, 2023

Ανοίγει η κυνηγετική περίοδος – Χωρίς σκύλο το κυνήγι αγριογούρουνου μέχρι 15/9

Ανοίγει η κυνηγετική περίοδος  – Χωρίς σκύλο το κυνήγι αγριογούρουνου μέχρι 15/9

Σε απόφαση, που υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, προσδιορίζονται οι ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024. Ειδικότερα, στην Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως το κυνηγετικό έτος 2023-2024 ξεκινάει στις 20 Αυγούστου του 2023, με διάρκεια μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024. Σημειώνεται πως κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10η Μαρτίου του 2024.

Στην ΥΑ παρατίθενται τα 36 είδη που επιτρέπεται να κυνηγηθούν, τα οποία εντάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Θηλαστικά, Πουλιά δενδρόβια, εδαφόβια κ.ά., Πουλιά υδρόβια και παρυδάτια. Ακόμη προσδιορίζεται η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου των θηρεύσιμων ειδών, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός κατά την ημερήσια έξοδό του. Περιγράφονται, αναλυτικά, οι υποχρεώσεις των κυνηγών που θηρεύουν τρυγόνια, ενώ υπάρχει και μια σειρά ρυθμίσεων (ειδικές και γενικές) αναφορικά με το τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Ενδεικτικά επισημαίνεται πως απαγορεύεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων και στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών. Όπως, επίσης, απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, κ.ά.

 

Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν τρυγόνια υποχρεούνται: 1. Να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωση τους πριν την αναχώρηση τους από το χώρο κυνηγιού. 2. Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώριση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου. Μετά τη συμπλήρωση του ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, όλοι οι κυνηγοί θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την λήξη της θήρας του είδους. 3. Κυνηγοί που δεν είναι κάτοχοι συσκευής κινητού τύπου smartphone: Για τους κυνηγούς αυτούς η δήλωση της κάρπωσης του τρυγονιού θα γίνεται με την αποστολή sms (τηλεφωνικού μηνύματος) στον αριθμό 6976580000, πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή άσκησης της θήρας. Στο μήνυμα θα αναγράφονται με την κάτωθι σειρά: 1. Αριθμός κάρπωσης τρυγονιών 2. Ονοματεπώνυμο 3. Ο 12ψηφιος Αριθμός QR που παραλαμβάνει ο κυνηγός με την έκδοση άδειας θήρας 4. Περιφερειακή ενότητα στην οποία έγινε η κάρπωση.

 

Σημαντική αλλαγή αφορά το κυνήγι αγριογούρουνου. Φέτος επιτρέπεται πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά αλλά για το πρώτο χρονικό διάστημα χωρίς σκύλο δίωξης. Ειδικότερα το ΦΕΚ αναφέρει: Περιορίζουμε τη χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.09.2023 μέχρι και τις 29.02.2024 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) και του Αγριόχοιρου (Sus scrofa). Επιτρέπουμε το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο. Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά.

 


Σχετικά Άρθρα

Οι υποψήφιοι για το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμυρού

Οι υποψήφιοι για το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμυρού

Σε τακτική γενική συνέλευση εκλογών καλεί τα μέλη του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλμυρού. Βάσει της ανακοίνωσης…
Αλ. Μεϊκόπουλος: Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της Επιτροπής που δεν επιτρέπουν κυνήγι και ψάρεμα

Αλ. Μεϊκόπουλος: Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της Επιτροπής που δεν επιτρέπουν κυνήγι και ψάρεμα

Από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό…
Στο κυνήγι του χαμένου Ευαγγελίου

Στο κυνήγι του χαμένου Ευαγγελίου

  Ο Απόστολος Παύλος αποδεδειγμένα πέρασε και έμεινε στην Ταρσό, της επαρχίας της Μερσίνης (σημερινή Νοτιοανατολική…