• 22 Ιουλίου, 2023

Ευάγγελος Χατζηκυριάκος: «Το συμμάζεμα των Οικονομικών του Δήμου Αλμυρού και ποιος το κατάφερε»

Ευάγγελος Χατζηκυριάκος: «Το συμμάζεμα των Οικονομικών του Δήμου Αλμυρού και ποιος το κατάφερε»

Από τον Δήμαρχο Αλμυρού Ευάγγελο Χατζηκυριάκο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Κάθε οργανισμός που έχει πρόγραμμα υλοποίησης δράσεων σχετικών με τις αρμοδιότητές του, θα πρέπει καταρχήν να διασφαλίσει την ύπαρξη ρευστότητας. Το ίδιο και ο Δήμος Αλμυρού. Η παρούσα δημοτική αρχή ανέλαβε την 1η Σεπτεμβρίου 2019 τη διαχείριση του Δήμου. Παρά τα όσα ισχυριζόταν η προηγούμενη δημοτική αρχή για «συμμάζεμα» των οικονομικών και ρευστότητα στο ταμείο 2.500.000,00 ευρώ, παραλάβαμε ταμείο 2.349.892,68 ευρώ εκ των οποίων το ποσό των 1.925.559,00 αφορούσε χρήματα ειδικευμένα,  δεσμευμένα δηλαδή για έργα. Μόνο το ποσό των 424.333,68 ευρώ προέρχονταν από τακτικά και ανειδίκευτα, από τα οποία μπορούν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του δήμου όπως μισθοί, καύσιμα, ρεύμα κλπ (στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονταν και οι εισπράξεις της εμποροπανήγυρης που έγινε λίγες ημέρες πριν).

Οι απλήρωτες υποχρεώσεις που παραλάβαμε ανέρχονταν στο ποσό των 564.098,41 ευρώ (χωρίς να έχει γίνει η παραλαβή όλων των τιμολογίων που αφορούσαν τη χρήση έως 31 Αυγούστου). Από αυτές κάποιες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες αφού παρέμεναν απλήρωτες άνω των 90 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου. Επίσης μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο (10/9) έπρεπε να πληρωθεί από το ταμείο αυτό η μισθοδοσία των υπαλλήλων που ανέρχονταν στο ποσό των 259.601,21 ευρώ (να σημειωθεί εδώ ότι στο ταμείο από τακτικά χρήματα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον το ποσό που αντιστοιχεί στη μισθοδοσία δύο μηνών κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέβαινε).

Δηλαδή παραλάβαμε καθαρό ταμείο πέραν των δεσμεύσεων ποσού 164.732,47 ευρώ και οφειλές ποσού 564.098,41 ευρώ (οι οποίες δεν αφορούσαν έργα).

Ο δήμος, όπως και όλοι οι πολίτες, κλήθηκε την περίοδο αυτή να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως τον covid που έφερε μείωση των εσόδων (μόνο από την εμποροπανήγυρη που δεν έγινε δύο χρόνια δεν εισπράχθηκαν έσοδα της τάξης των 500.000,00 ευρώ) και την αύξηση του ενεργειακού κόστους που διπλασίασε ένα μεγάλο ποσοστό των εξόδων, όπως τα καύσιμα όλων των οχημάτων (απορριμματοφόρα κλπ) και της θέρμανσης όλων των δημοτικών κτιρίων, το κόστος του ρεύματος (για δρόμους, πλατείες, σχολικά κτίρια, δημοτικά και κοινοτικά κτίρια κλπ), τα ανταλλακτικά των οχημάτων και μηχανημάτων έργων, οι α’ ύλες για εργασίες όπως σίδερα, τσιμέντα, ηλεκτρολογικό υλικό, ξυλεία κ.α.

Παρόλα αυτά, με σωστή διαχείριση και χωρίς να μετακυλήσουμε την αύξηση του  κόστους αυτού στους πολίτες (την τετραετία που πέρασε δεν έγινε καμία αύξηση σε δημοτικά τέλη και φόρους), καταφέραμε πραγματικά να «συμμαζέψουμε» τα οικονομικά του δήμου.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή και ό,τι τιμολόγιο παραλαμβάνεται πληρώνεται εντός 15 ημερών από την παραλαβή του (ημέρες που χρειάζονται λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών). Στο ταμείο υπάρχουν (κατατεθειμένα στις Τράπεζες) 3.330.314,74 ευρώ εκ των οποίων τα ειδικευμένα είναι 1.542.729,17 ευρώ ενώ τα τακτικά και ανειδίκευτα (χρήματα για να πληρώνονται οι υποχρεώσεις του δήμου) ανέρχονται στο ποσό του 1.787.585,57 ευρώ (τα μόνα τιμολόγια που καθυστερούν άνω των 15 ημερών να πληρωθούν είναι αυτά από έργα χρηματοδοτούμενα από προγράμματα π.χ. «Αντώνης Τρίτσης», λόγω διαδικασιών).

Η δημιουργία αυτής της ρευστότητας πέραν του γεγονότος ότι καθιστά τον δήμο Αλμυρού έναν αξιόπιστο οργανισμό σε προμηθευτές και τρίτους, βοήθησε τη δημοτική αρχή να καλύψει τις αυξήσεις που έγιναν και ταυτόχρονα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει δράσεις (σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της) οι οποίες θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών.

Όσον αφορά τα έργα που υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα (συνολικής αξίας 19.884.385.66 ), για όλα έχουν βρεθεί χρηματοδοτήσεις από άλλους πόρους και όχι από τα ίδια έσοδα του δήμου που εισπράττονται από τους δημότες. Η δημοτική αρχή έχει κάνει χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το τεχνικό πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα έχουν γίνει προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί και το εισόδημα των δημοτών, όπως :

  • Σύμβαση με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ύψους 150.000,00 ευρώ για την ανάδειξη της αξίας της ελαιοπαραγωγής σε Σούρπη και Πτελεό, που οδηγεί σε πιστοποίηση προϊόντων και κατά συνέπεια αύξηση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών μας.
  • Υποβολή Αιτήματος Χρηματοδότησης προκειμένου να γίνει σήμανση και στάσεις σε μονοπάτια έκτασης περίπου 150 χιλιομέτρων στην Όθρυ, με στόχο την αύξηση του εναλλακτικού τουρισμού και κατ’ επέκταση το εισόδημα των συμπολιτών μας.
  • Όλη μας τη θητεία επιλέγουμε προμηθευτές από το Δήμο Αλμυρού και μόνο σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις εκτός δήμου.
  • Επιλέξαμε την εξωστρέφεια του Δήμου μέσα από μία σειρά ενεργειών όπως : συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια, διοργάνωση μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμμετοχή σε τουριστικά ένθετα κ.α. με απώτερο σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Είμαστε πεπεισμένοι πως η σύμπραξη του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και οφέλη για τους πολίτες.

Εν κατακλείδι, την περίοδο αυτή και όσο αφορά τα οικονομικά του Δήμου :

  • Μέσα από τη σωστή διαχείριση εσόδων και εξόδων, είχαμε θετικό αποτέλεσμα ταμείου (σε τακτικά και ανειδίκευτα και μετά την αντιμετώπιση των εκτάκτων προβλημάτων του covid και της ενεργειακής κρίσης) ποσού 2.186.951,51 ευρώ.
  • Καταστήσαμε το δήμο ως έναν αξιόπιστο οργανισμό.
  • Δημιουργήσαμε ρευστότητα προς κάλυψη αναγκών της καθημερινότητας και εκτάκτων γεγονότων.

Τέλος, αναφορικά με το τυπικό έλλειμμα του ταμείου της περιόδου 2011-2014, στο οποίο δεν χάνει ευκαιρία να αναφερθεί ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου, το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του με απαλλάσσει εξ ολοκλήρου, όπως γνωρίζει και ο ίδιος ο Κος Εσερίδης σύμφωνα με δική του δήλωση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Μαΐου 2023 (υπάρχει αναρτημένο βίντεο στο you tube που μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται, λεπτό 56 έως 59), όπου όταν αναφέρομαι στο Ελεγκτικό Συνέδριο η απάντησή του είναι «το γνωρίζω ότι δεν φέρετε ευθύνη και το έχω πει και δημοσίως». Το γεγονός ότι συνεχίζει παρόλα αυτά να παραπλανά τον κόσμο αφήνοντας υπονοούμενα βασίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία για 2η συνεχόμενη τετραετία σε κάτι που δεν φέρω ευθύνη, σύμφωνα και με το Ελεγκτικό Συνέδριο, μάλλον εκείνον καθιστά αναξιόπιστο.


Σχετικά Άρθρα

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Τη συμμετοχή του Δήμου Αλμυρού στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις…
Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

H 16η Ειδική Συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα την Τρίτη 28 Μαΐου και ώρα 19:00…