• 27 Ιουνίου, 2023

Πλήθος κόσμου στο Γυμνάσιο Σούρπης για το αφιέρωμα στη Μικρά Ασία

Πλήθος κόσμου στο Γυμνάσιο Σούρπης για το αφιέρωμα στη Μικρά Ασία

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Λυκείου Σούρπης το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023 για την εκδήλωση του σχολείου για τον Μικρασιατικό ξεριζωμό του 1922. Μαθητές και καθηγητές παρουσίασαν στο κοινό μικρασιατικά τραγούδια, μικρασιάτικους χορούς, ενώ επίσης ακούσθηκαν ιστορικές αφηγήσεις – αναμνήσεις από το 25ο Δελτίο της Φιλαρχαίου Αλμυρού που ήταν αφιερωμένο στη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής μας στη Μικρασιατική εκστρατεία και στους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν στα μέρη μας.

Ήταν οι ιστορίες των στρατιωτών από την Σούρπη του Μικρασιατικού μετώπου Χρήστου Γκουτζή, Σπύρου Γιάγκου, Δημήτρη και Θωμά Γκαραγκάνη, Τριανταφύλλου Ιω. Σπανού. Ακούσθηκαν από τη Χορωδία του σχολείου τα τραγούδια: Έχε γεια Παναγιά – Από ξένο τόπο – Τι σε μέλλει εσένανε – Μενεξέδες και ζουμπούλια και η Μισιρλού σε ροκ μουσική διασκευή από τον Θωμά Παπαρίζο.

Από τη Χορευτική ομάδα οι μαθητές χόρεψαν τους μικρασιάτικους χορούς: Απτάλικο,  Καρσιλαμά, Συρτό Ερυθραίας, Βαλς και Χασαποσέρβικο. Συμμετείχαν οι μαθητές-τριες: Σκούρας Γιώργος, Ζούρκος Πέτρος, Ιακωβίδη Ευθυμία, Κωστούλα Εύα, Τριάντου  Κωνσταντίνα, Υμεραλιλάι Πάολα, Κουλούμπαρδου Άννα-Μαρία, Κουτσογεωργίου Κατερίνα, Κουτσογεωργίου Ιωάννα, Κότσι Βανέσα, Ταφιλλάρι Μαρίζα, Στέκκα Μαρία, Φάτσου  Κατερίνα, Ντούκα Ευαγγελία, Ντούκα Μαρία, Τριάντου Ευαγγελία, Μπονταρίδη Αλεξάνδρα, Χουλιάρα Ιωάννα, Μούσκο Φαμπιόλα, Μένκσι Αμάντα, Σταμούλη Κωνσταντίνα, Κοκομέτσι Λεονώρα, Δίπλα Φαίδρα, Τσελέπη Μελίνα, Καραντενίζη Ιωάννα, Καραντενίζη Νικολίνα. Επιμέλεια της Χορωδίας: Άννα Κουτσικου, Ελένη Μπένου, Θωμάς Παπαρίζος και του Χορευτικού: Λημνιώτη Μαρία Ζωή, Κουτσικου Άννα, Τζήμα Βάσω, Θάνος Στέργιος.

Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι Τριαντάφυλλος Σπανός, Κώστας Καραντενίζης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν από μαθητές και συναδέλφους με αναμνηστικές πλακέτες η Διευθύντρια του σχολείου Έφη Κεχαγιά και η Υποδιευθύντρια Βάσω Τζήμα οι οποίες αποχωρούν για τον Βόλο ύστερα από πολλά χρόνια προσφοράς στο σχολείο. Επίσης η μαθήτρια Πάολα Υμεραλιλάι απήγγειλε το ποίημά της “Πρόσφυγες της Σμύρνης”  με το οποίο συμμετείχε σε φετινό πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό. Παρουσιάσθηκαν και οι δύο ζωγραφικές δημιουργίες εμπνευσμένες από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, δημιουργίες των μαθητριών Μελίνα Τσελέπη, Κωνσταντίνα Σαμαρά, Ηλέκτρα Μάντζιου,  Ασπασία Καλαντζή.

Από τον κο Τριαντάφυλλο Σπανό εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην εκδήλωση-αφιέρωμα στην Μικρά Ασία (100 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή) καθώς και στους συλλόγους: Μικρασιατών προσφύγων περιοχής Αλμυρού και τον πρόεδρο Παναγιώτη Μαυρογένη και Χοροστέκι ΕΔΡΑΜΕ Βόλου που δάνεισαν τις Μικρασιάτικες παραδοσιακές στολές στους μαθητές. Επίσης την Φιλάρχαιο Αλμυρού που παρουσίασε με την πρόεδρο Χρυσούλα Κοντογεωργάκη πολύτιμα σπάνια ιστορικά κειμήλια από την συλλογή του Στρατηγού Αθανασίου Φράγκου από την Σούρπη που πρωταγωνίστησε στη Μικρασιατική εκστρατεία.


Σχετικά Άρθρα

Μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης φωτογράφησαν τον τόπο …και το μέλλον τους

Μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης φωτογράφησαν τον τόπο …και το μέλλον τους

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και συνολικά 24 συμμετοχές ο ενδοσχολικός μαθητικός φωτογραφικός διαγωνισμός στο Γυμνάσιο Λύκειο Σούρπης.…
Ο Τριαντάφυλλος Σπανός γράφει για τους ΣκηνοΠαίκτες όπως τους έζησε

Ο Τριαντάφυλλος Σπανός γράφει για τους ΣκηνοΠαίκτες όπως τους έζησε

Ηθοποιός σημαίνει φως ήταν η εμβληματική φράση του Δημήτρη Χορν. Οι πρόβες για τους Σκηνοπαίκτες Αλμυρού…
Με παραδοσιακές στολές κι εμβληματικές σημαίες οι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης στην παρέλαση

Με παραδοσιακές στολές κι εμβληματικές σημαίες οι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης στην παρέλαση

Δύο εμβληματικές σημαίες του 1821 κρατούσαν οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου.…