• 27 Ιουνίου, 2023

Ο Αλμυρός γνώρισε το άθλημα του διάθλου / φωτορεπορτάζ

Ο Αλμυρός γνώρισε το άθλημα του διάθλου / φωτορεπορτάζ

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας #OLYMPICDAY2023, ο ΕΟΣ Αλμυρού σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, την Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας-ΕΘΝ.Ο.Α, διοργάνωσε Κύπελλο θερινού διάθλου, μιας νέας διοργάνωσης που έγινε για πρώτη φορά στην πόλη του Αλμυρού το πρωί της Κυριακής 18 Ιουνίου.

Στη θέση «Πλατάνια» Αλμυρού, η διοργάνωση αφορούσε αγώνα με τρέξιμο και σκοποβολή στις παιδικές ηλικίες τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια. Έλαβαν μέρος περίπου 70 αθλητές από πέντε συλλόγους. Στόχος αυτής της εκδήλωσης ήταν αφενός να έρθουν αθλητές και παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας και το νομού Μαγνησίας, αφετέρου οι Αλμυριώτες να γνωρίσουν ένα καινούργιο άθλημα που φιλοδοξεί ο ΕΟΣ Αλμυρού να αναπτύξει τα επόμενα χρόνια.

Στο τέλος των αγώνων ο εκπρόσωπος της ΕΟΧΑ στην ΕΟΕ κος Γυρούσης χαιρέτησε τους μικρούς αθλητές και τους μοίρασε αναμνηστικά  δώρα από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή ένεκα της ημέρας.

Το δίαθλο αναφέρεται σε ένα χειμερινό άθλημα, που αποτελεί συνδυασμό του σκι ανωμάλου δρόμου και της σκοποβολής. Υπάρχει επίσης και το θερινό δίαθλο, το οποίο συνδυάζει ανώμαλο δρόμο και σκοποβολή. Οι ρίζες του αθλήματος ανάγονται στο 1767, όταν στα σύνορα της Νορβηγίας με τη Σουηδία έγινε αγώνας μεταξύ στρατιωτών. Ο συνδυασμός του σκι με τη σκοποβολή είχε την ονομασία στρατιωτική περίπολος και ήταν Ολυμπιακό αγώνισμα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 και άθλημα επίδειξης το 1928, το 1936 και το 1948. Στη συνέχεια δεν επανέκτησε την ολυμπιακή του αναγνώριση, καθώς οι διαγωνιζόμενες χώρες διαφώνησαν στο ζήτημα των κανονισμών. Ωστόσο, στη δεκαετία του 1950 το δίαθλο εισήχθη σε ρωσικές και σουηδικές πίστες και έγινε δημοφιλές στο κοινό. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξήχθη το 1958 στην Αυστρία και τελικά το 1960 το άθλημα συμπεριλήφθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς.

Μιλώντας στην κάμερα του «Λαού», ο πρόεδρος του ΕΟΣ Αλμυρού -και μέλος του δ.σ. της Ε.Ο.Χ.Α.- κος Χρήστος Ζαβός επισήμανε πως ο αγώνας που έγινε για πρώτη φορά στον Αλμυρό σημείωσε επιτυχία καθώς τον τίμησαν με την παρουσία τους πέντε σωματεία της Ομοσπονδίας, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και επιδίωξη του τοπικού συλλόγου είναι να τον εντάξει στην αθλητική του δραστηριότητα, έχοντας ήδη προμηθευτεί τον εξοπλισμό για το χειμερινό δίαθλο.

Από την πλευρά του, ο κος Δημοσθένης Γυρούσης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, τόνισε πως η Ολυμπιακή ημέρα γιορτάζεται από το 1948 κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου και τις ημέρες αυτές διοργανώνονται σε όλον τον κόσμο εκδηλώσεις για την ανάδειξη των ολυμπιακών αξιών και του ευ αγωνίζεσθαι. Στο  πλαίσιο αυτό, στελέχη της Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων βρέθηκαν στον Αλμυρό για τη διοργάνωση του διάθλου αφού η χιονοδρομία συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας. Παράλληλα, την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΧΑ για την τρέχουσα περίοδο στην Άγρια.

Τέλος, στο δελτίο Τύπου του Αθλητικού Ομίλου Φλώρινας αναφέρεται πως στον Αλμυρό από την ακριτική πόλη ταξίδεψαν 20 αθλητές μαζί με δύο προπονητές και πλήθος γονέων, ενώ ο σύλλογος …μονοπώλησε τα μετάλλια στις γυναικείες κατηγορίες με δύο χρυσά και δύο χάλκινα. Επίσης, «μετά την αναχώρηση από τον στίβο, όλη η ομάδα του ΑΟΦ, επισκέφτηκε την παραλία της Νέας Αγχιάλου κι εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι το πρώτο τους μπάνιο στην θάλασσα, πιστοί στο σκεπτικό ότι ο αθλητισμός πρέπει να συνοδεύεται και από ψυχαγωγία και χαρά».


Σχετικά Άρθρα

40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ

40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ

Με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου…
Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Πανεπιστήμιο και Δήμοι εξετάζουν τη δημιουργία διαδημοτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας τύπου «hop on – hop off» –…
Οι Αστυνομικοί γιόρτασαν την Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη

Οι Αστυνομικοί γιόρτασαν την Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη

Το πρωί του Σαββάτου 11 Μαΐου, οι αστυνομικοί του τμήματος Αλμυρού, και πολίτες, τίμησαν τη μνήμη…