• 25 Ιουνίου, 2023

Οι καλλιτέχνες ετοιμάζονται για το πρώτο στην Ελλάδα Συμπόσιο γλυπτικής με υλικά ανακύκλωσης

Οι καλλιτέχνες ετοιμάζονται για το πρώτο στην Ελλάδα Συμπόσιο γλυπτικής με υλικά ανακύκλωσης

Το πρώτο συμπόσιο γλυπτικής αποκλειστικά με υλικά ανακύκλωσης στην Ελλάδα θα το φιλοξενήσει ο Δήμος Αλμυρού από 3 έως 15 Ιουλίου. Ήταν μια ιδέα του Αλμυριώτη εικαστικού Απόστολου Χασιώτη η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής που διέθεσαν σκραπ για τους σκοπούς του συμποσίου. Επτά καλλιτέχνες για δύο εβδομάδες θα εργαστούν συνεργατικά και τα έργα που θα δημιουργήσουν -και θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στα μέσα Ιουλίου- θα παραμείνουν στην πόλη διακοσμώντας διάφορα σημεία της. Στον Αλμυρό θα συμμετάσχουν οι Θεόδωρος Παπαγιάννης, Αθανάσιος Μπερούτσος, Ιορδάνης Ποιμενίδης, Κώστας Μάρος, Γιάννης Μαυρίκος και οι δικοί μας Απόστολος Χασιώτης, Σπύρος Κοντούλης.

Σύντομες βιογραφικές αναφορές των καλλιτεχνών του Συμποσίου Αλμυρού:

Ο Απόστολος Χασιώτης γεννήθηκε το 1968 και μεγάλωσε στον Αλμυρό. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Παράλληλα άρχισε να εργάζεται πάνω στην κατασκευή εικαστικών αντικειμένων με υλικά ανακύκλωσης. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις και δράσεις και σε συνεργασία με νέους καλλιτέχνες της περιφέρειας ιδρύουν την Ομάδα “Τέχνη”. Συνεργάζεται αρκετά χρόνια με το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη καθώς και με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό και την κατασκευή αντικειμένων. Το έργο του περιλαμβάνει, κατά κανόνα, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα από υλικά ανακύκλωσης προερχόμενα από τμήματα άχρηστων αντικειμένων και μηχανών που σαν κομμάτια ενός τρισδιάστατου πάζλ αλληλοσυνδέονται για να δημιουργήσουν μια καινούρια μορφή. Μια άλλη διάσταση της δουλειάς του είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή λειτουργικών αντικειμένων από βιομηχανικά υλικά όπως ακρυλικά και μέταλλα. Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική δημιουργική διαδικασία όπου απαιτείται ο ακριβής σχεδιασμός και η επεξεργασία των υλικών με μηχανουργικά μέσα.

Στις εικόνα, ο Απόστολος Χασιώτης με τον Θεόδωρο Παπαγιάννη πριν λίγες ημέρες.

Ο Σπύρος Κοντούλης γεννήθηκε το 1971. Βρίσκει την έμπνευσή του στη φύση, το ζωικό βασίλειο, την Αρχαία Ελλάδα και τη μυθολογία. Συνθέτει έργα με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, κυρίως μετάλλων και τις περισσότερες φορές το έργο του αποτελείται αποκλειστικά από αυτό που η κοινωνία βρίσκει φθαρμένο, ανεπιθύμητο και περιττό. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα και υπάρχει σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές διεθνώς.

Ο Αθανάσιος Μπερούτσος γεννήθηκε το 1969. Ζει κι εργάζεται στο Γαλάτσι της Αθήνας. Το 1999 αποφοιτεί από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στον τομέα της Γλυπτικής με δάσκαλο τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Στα 1991-1994 επιβραβεύτηκε με τιμητική υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για διάκριση στις σπουδές. Το 1995 με υποτροφία ERASMUS φοιτεί για 3 μήνες στο Μόναχο, με δάσκαλο τον H. Sauerbruch. Το 2003 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στις “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης” από την Α.Σ.Κ.Τ.. Από το 2007 έως το 2013 δίδαξε Γλυπτική ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Ιορδάνης Ποιμενίδης εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Τον ενδιαφέρει πολύ το εικαστικό κομμάτι της γλυπτικής σύνθεσης διαφόρων τμημάτων, που προέρχονται από παλιά, αποσυρμένα και πλέον άχρηστα αντικείμενα. Είναι αυτοδίδακτος κι ασχολείται συστηματικά με αυτό από το 2004. Έλαβε μέρος σε 4 συμπόσια γλυπτικής που πραγματοποιήθηκαν στο Ελληνικό Ιωαννίνων και το 2021 στο συμπόσιο στην Πράμαντα Τζουμέρκων. Έχει δημιουργήσει αρκετά έργα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων.

Ο Γιάννης Μαυρίκος γεννήθηκε στην Άρτα το 1990. Φοίτησε στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ στις ειδικότητες του θερμοϋδραυλικού και τεχνίτη αερίων καυσίμων και στον ΟΤΕΚ με την ειδικότητα του μάγειρα. Το 2020 αποφοίτησε με διάκριση από την International Art Academy, ζωγραφική και γλυπτική, με καθηγήτρια τη Θέλξη Θεοχάρη. Συνεχίζει τις σπουδές του, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο Κωνσταντίνος Μάρος είναι εικαστικός που ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών από τον τομέα της γλυπτικής το 2019 με ειδίκευση στη μεταλλοτεχνία και τη χαλκοχυτική. Εργάστηκε σε κάποια από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά χυτήρια θέτοντας έτσι τις επαγγελματικές βάσεις για την μεταφορά ενός έργου από τον πηλό ή τον γύψο, στα κράματα χαλκού, το αλουμίνιο και το ανοξείδωτο ατσάλι, υλικά που επιλέγει για τα προσωπικά του έργα. Το έργο του βασίζεται στις παιδικές αναμνήσεις περασμένων δεκαετιών.


Σχετικά Άρθρα

Απ. Χασιώτης: Προτροπή συνέχισης των Συμποσίων Γλυπτικής στον Αλμυρό – Ζητούνται χορηγοί

Απ. Χασιώτης: Προτροπή συνέχισης των Συμποσίων Γλυπτικής στον Αλμυρό – Ζητούνται χορηγοί

Πριν ένα χρόνο ακριβώς, τον Ιούλιο 2023 πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό το πρώτο Συμπόσιο Γλυπτικής, αποκλειστικά με…
Υπέροχα έργα παραδόθηκαν μετά το συμπόσιο γλυπτικής – video – φωτο

Υπέροχα έργα παραδόθηκαν μετά το συμπόσιο γλυπτικής – video – φωτο

Μπορούμε να επιλέγουμε και να δίνουμε ζωή, αξία, στον χρόνο μας, να ντύνουμε με ποιότητες τις…
Την Παρασκευή 14/7 η παρουσίαση των γλυπτών που φιλοτεχνήθηκαν στο συμπόσιο γλυπτικής στον Αλμυρό

Την Παρασκευή 14/7 η παρουσίαση των γλυπτών που φιλοτεχνήθηκαν στο συμπόσιο γλυπτικής στον Αλμυρό

Ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοποριακής διοργάνωσης από τον Δήμο Αλμυρού, του Συμποσίου Γλυπτικής με…