• 7 Ιουλίου, 2024

Απ. Χασιώτης: Προτροπή συνέχισης των Συμποσίων Γλυπτικής στον Αλμυρό – Ζητούνται χορηγοί

Απ. Χασιώτης: Προτροπή συνέχισης των Συμποσίων Γλυπτικής στον Αλμυρό – Ζητούνται χορηγοί

Πριν ένα χρόνο ακριβώς, τον Ιούλιο 2023 πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό το πρώτο Συμπόσιο Γλυπτικής, αποκλειστικά με μεταλλικά υλικά ανακύκλωσης. Τα συμπόσια αποτελούν μια διεθνή πρακτική όπου για την πραγματοποίηση τους προσκαλούνται καλλιτέχνες να δημιουργήσουν τα έργα τους σε μια πόλη η οποία τους παρέχει φιλοξενία και μια συμβολική αποζημίωση, ενώ τα παραγόμενα έργα παραμένουν και κοσμούν την πόλη. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μια πόλη μπορεί να αποκτήσει έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών με πολύ μικρό κόστος, μιας και η πραγματική αξία των γλυπτών, στην αγορά της τέχνης, είναι σαφώς υπέρ-πολλαπλάσια.

Μέσα από την συνάντηση των καλλιτεχνών προκύπτουν έργα με ένα μεγάλο εύρος αισθητικών και εννοιολογικών προσεγγίσεων, λόγω των διαφορετικών ιδεών, τεχνικών και υλικών που ο κάθε καλλιτέχνης θα επιλέξει να εκφραστεί. Με τον τρόπο αυτό η πόλη αποκτά μια συλλογή έργων που αντανακλούν ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης γλυπτικής. Στο περσινό συμπόσιο του Αλμυρού επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθούν μεταλλικά υλικά ανακύκλωσης γιατί αποτελούν μια πρωτοποριακή μορφή έκφρασης που τα τελευταία χρόνια αποκτά μεγάλη διάδοση προβάλλοντας μια σύγχρονη αισθητική αλλά κυρίως ευαισθητοποιώντας τον κόσμο πάνω στο ζήτημα του περιβάλλοντος.

Έτσι μέσα σε ένα εξαιρετικό κλίμα, μια ομάδα αναγνωρισμένων Γλυπτών, με τιμώμενο καλεσμένο τον κύριο Θεόδωρο Παπαγιάννη, ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και τους Αθανάσιο Μπερούτσο, Κωνσταντίνο Μάρο, Ιωάννη Μαυρίκο, Ιορδάνη Ποιμενίδη και Απόστολο Χασιώτη δημιούργησε έργα μεγάλων διαστάσεων, από υλικά ανακύκλωσης, τα οποία  παραχωρήθηκαν στην πόλη του Αλμυρού.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πάρκο «Πλατάνια» υπό την αιγίδα και στήριξη του Δήμου Αλμυρού και με την σημαντική χορηγία εταιριών μεγάλου Ομίλου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, για την κάλυψη των υλικών και των εξόδων που απαιτούνται. Επίσης πολλές από τις επιχειρήσεις του Αλμυρού προσέφεραν από τα αγαθά τους για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των καλλιτεχνών. Για τον λόγο αυτό αξίζουν σε όλους θερμές ευχαριστίες, επειδή συνέβαλαν καθοριστικά για την πραγματοποίηση αυτού του συμποσίου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμποσίου ξεπήδησε μια ιδέα για την δημιουργία ενός Πάρκου Γλυπτικής στον συγκεκριμένο χώρο, που απ’ ότι έχω πληροφορηθεί υπάρχουν κάποιες σκέψεις και σχέδια για την αναβάθμισή του. Για να δημιουργηθεί όμως αυτό το πάρκο γλυπτικής είναι απαραίτητο τα συμπόσια να συνεχιστούν και να γίνουν θεσμός. Έτσι χρόνο με το χρόνο να πολλαπλασιάζονται τα έργα τα οποία οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνούν δημιουργώντας ένα μοναδικό «τοπίο» μέσα στο περιβάλλον της πόλης. Το γεγονός αυτό θα έχει ένα πολύ σημαντικό αντίκτυπο για την πόλη του Αλμυρού, γιατί εκτός από τα έργα πολλών αναγνωρισμένων καλλιτεχνών που θα αποκτήσει, η ίδια η λειτουργία ενός τέτοιου θεσμού θα δώσει στον Αλμυρό μια σημαντική θέση μέσα στα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας. Ήδη από το πρώτο συμπόσιο, πολλοί καλλιτέχνες και άνθρωποι της τέχνης που είχαν ενημερωθεί εκφράστηκαν πολύ θετικά,  δηλώνοντας την επιθυμία τους να συμμετάσχουν ή να επισκεφθούν το χώρο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει μια πολύ σημαντική επισήμανση. Ένα συμπόσιο γλυπτικής δεν είναι απλά μια πολιτιστική εκδήλωση, όπως αυτές που συνήθως γίνονται από τους δήμους κάθε καλοκαίρι. Εκτιμώντας αφάνταστα και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία των πολιτιστικών εκδηλώσεων, είτε πρόκειται για συναυλίες ή άλλες παραστάσεις, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα συμπόσια παράγουν ένα διαφορετικού επιπέδου έργο. Η κάθε εκδήλωση, που αδιαμφισβήτητα μπορεί να έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή της πόλης, λειτουργεί μέσα σε περιορισμένο χρόνο. Την επόμενη μέρα έχει τελειώσει, και παρ όλο που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ασκήσει σημαντική πνευματική επιρροή, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να συζητάμε γι αυτή. Σε αντίθεση τα αποτελέσματα των συμποσίων έχουν μια απεριόριστη διάρκεια, μιας και τα έργα θα παραμείνουν στο χρόνο. Στην ουσία πρόκειται για ένα δομικό έργο, μια παρακαταθήκη, ακόμα και για τις επόμενες γενιές, μιας και η ζωή των γλυπτών είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη της ανθρώπινης. Δημιουργείται έτσι μια πολιτιστική κληρονομιά που θα μεταφέρει στο μέλλον το στίγμα της δικής μας εποχής.

Στην παρουσίαση των έργων του πρώτου Συμποσίου, που έγινε παρουσία επισήμων και πολιτών, τέθηκε ανοιχτά το θέμα της συνέχισης για τα επόμενα χρόνια, των Συμποσίων Γλυπτικής στον Αλμυρό, έτσι ώστε σε ένα βάθος χρόνου αυτό το ξεχασμένο πάρκο να «ζωντανέψει» και να αποτελέσει σημείο αναφοράς μέσα από ένα μεγάλο αριθμό γλυπτών που θα μπορέσουν να  δημιουργηθούν από μια πλειάδα καλλιτεχνών. Η ιδέα έτυχε συνολικής αποδοχής από τους παρευρισκόμενους και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη σημασία και τα οφέλη αυτής της «Δράσης» για την πόλη του Αλμυρού.

Ερχόμενοι στο σήμερα, μια νέα ομάδα καλλιτεχνών συγκροτήθηκε, πρόθυμη να προσφέρει έργο και μάλιστα το ενδιαφέρον ήταν τέτοιο που δηλώθηκαν συμμετοχές και για την επόμενη χρονιά. Άνθρωποι με σημαντικό έργο στον τομέα τους ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν τις τρέχουσες εργασίες τους και να κλείσουν τα εργαστήριά τους για δεκαπέντε μέρες και με χαρά να δημιουργήσουν τα έργα τους σε μια γιορτή της τέχνης, στο Δεύτερο συμπόσιο Γλυπτικής στον Αλμυρό. Παρ’  όλα αυτά άπαντες απογοητεύθηκαν γιατί πέσαμε σε ένα κενό. Παρά την
θετική διάθεση του Δήμου, το χρηματικό ποσό που βασίζεται αποκλειστικά σε χορηγίες, και είναι απαραίτητο για την κάλυψη των εξόδων της φιλοξενίας των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί. Έτσι μια ιδέα που βασίζεται σε ένα όραμα, με μακροχρόνιες θετικές συνέπειες για τον Αλμυρό, έμεινε παγωμένη.

Ο δημόσιος χώρος είναι υπόθεση όλων και όλοι μπορούν να συμβάλουν στην εξέλιξη του. Αυτή η ανοιχτή επιστολή απευθύνεται σε Δημόσιους φορείς, εταιρίες, επαγγελματίες, πολίτες και γενικά σε όσους διαθέτουν την ευαισθησία και τους αγγίζει το ζήτημα του πολιτισμού ώστε όλοι μαζί να βρούμε λύσεις και το Πάρκο Γλυπτικής στον Αλμυρό να γίνει πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πηγές ανεύρεσης πόρων και σίγουρα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι ή φορείς οι οποίοι με τις ιδέες και τις γνώσεις τους, την επιρροή ή την οικονομική ευρωστία τους θα μπορούσαν να συμβάλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί με πραγματική διάθεση συνεργασίας να επικοινωνήσουμε για να δούμε αν… και με ποιο τρόπο αυτό το «όραμα» μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Και σίγουρα θα προκύψει κάτι καλό για τον τόπο.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν στο e mail: artapost@yahoo.gr
Απόστολος Χασιώτης
Εικαστικός Καλλιτέχνης


Σχετικά Άρθρα

Κοκταίηλ ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών ο Ιούνιος 2024 – Συγκριτικά στοιχεία της τελευταίας εξαετίας

Κοκταίηλ ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών ο Ιούνιος 2024 – Συγκριτικά στοιχεία της τελευταίας εξαετίας

Ο συνεργάτης μας Γιώργος Τσιάντος, ερασιτέχνης μετεωρολόγος του meteo μας έδωσε τα στατιστικά και συγκριτικά στοιχεία…
Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία του Αλμυρού – Οι ώρες

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία του Αλμυρού – Οι ώρες

Η Δημοτική Επιτροπή Αλμυρού, μετά από διαλογική συζήτηση, γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα που κατέθεσε η Ένωση…
Το 1ο Street Food festival έρχεται στον Αλμυρό!

Το 1ο Street Food festival έρχεται στον Αλμυρό!

Το τριήμερο 19-20-21 Ιουλίου, η κεντρική πλατεία Αλμυρού φιλοξενεί το 1ο Street Food festival! Λεπτομέρειες στην…