• 25 Ιουνίου, 2023

Μουσική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο Ν. Αγχιάλου – Αφιέρωμα στον ποιητή-συγγραφέα Αργύρη Χατζηνάκη

Μουσική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο Ν. Αγχιάλου – Αφιέρωμα στον ποιητή-συγγραφέα Αργύρη Χατζηνάκη

Σε αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου μουσική εκδήλωση, από τον Φιλοπρόοδου Σύλλογο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βόλου, με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Αγχιαλίτη ποιητή και συγγραφέα κο Αργύρη Χατζηνάκη και στο ποιητικό του έργο “ΚΟΣΜΟΣ”, όπου τους στίχους συνέθεσαν τοπικοί καλλιτέχνες. Προσκεκλημένη η μουσική σχολή CREATIVE CORNER από τα Φάρσαλα με μαέστρους τους Βίκυ Ίφου, Σάκη Μωυσίδη, τα μέλη της οποίας με τα κρουστά όργανα ξεσήκωσαν και εντυπωσίασαν τους παρευρισκομένους. Το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας με μαέστρο τον κο Ευθυμιάδη Νίκο παρουσίασε ένα αφιέρωμα σε παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια του κόσμου. Εξαιρετική απόδοση από μια άρτια εφηβική-νεανική χορωδία που δίκαια απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Οι  νεοσύστατες παιδικές -νεανικές χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού και του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Νέας Αγχιάλου παρουσίασαν το έργο του κου Χατζηνάκη “ΚΟΣΜΟΣ” και δύο τραγούδια του Νότη Μαυρουδή, το ένα εκ των οποίων τραγούδησαν όλα τα παιδιά των χορωδιών μαζί. Μαέστρος και των δύο χορωδιών η κα Μαριάννα Σαμαρτζή. Σολίστ: Μαρία Αγγελή

Ακολούθησε μια μικρή δεξίωση στο χώρο, ενώ σε όλα τα παιδιά δόθηκαν χειροποίητα αναψυκτικά, γλυκίσματα και αλμυρά. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Γεωργία Μποντού-Τοκαλή Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βόλου, η κα Βάσω Πυργάνη-Παρασκευοπούλου Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Αγχιάλου, ο κος Άκης Στάμος μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η κα Χριστίνα Καρανικόλα πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νέας Αγχιάλου και η κα Αγαθή Τιμπλαλέξη πρόεδρος Συλλόγου Φθιώτιδες Θήβες Μικροθηβών.

«Την ημέρα που γιορτάστηκε  η Μουσική σε όλη την Ευρώπη, επιλέξαμε τον ατμοσφαιρικό  αρχαιολογικό  χώρο, του τόπου μας, να μοιραστούμε τη συγκίνηση που πλημμυρίζει τη ψυχή μας όταν οι φωνές ενώνονται για να ψυχαγωγήσουν, να ξυπνήσουν μνήμες, αλλά και να μας φέρουν σε επαφή με συναισθήματα που μόνο η μουσική μπορεί και γεννά» ανέφερε η κα Βαλασίας Πετρίδη, πρόεδρος του Φιλοπροόδου Συλλόγου.

Από την πλευρά του, το τιμώμενο πρόσωπο Αργύρης Χατζηνάκης δήλωσε: «Μια συντροφιά φίλων αποφασίσαμε να μην αφήσουμε το μυαλό, τη ψυχή και τη δημιουργική ανησυχία, αλύτρωτα σε μόνιμη αργία, να αναιρούνται σαν βότανα κομμένα δίχως μύρο και είπαμε να φυτέψουμε ,με ρεφενέ ψυχής ένα δεντράκι. Ένα αλλόκοτο δεντράκι με κλωνάρια ,με φύλλα και ανθούς παιδικά τραγούδια. Ένα δέντρο, μια αγκαλιά για τη γη και τον ουρανό, τα ποτάμια και τα ζώα, τα βουνά και τη θάλασσα, τον ήλιο και το φεγγάρι, τα αστέρια και τους ανθρώπους, αλλά πάνω απ’ όλα ένα δέντρο με ψυχή ζώσα, με αγάπη, αλήθεια, αθωότητα και συνείδηση αφυπνισμένη. Σήμερα, όσοι οραματιστήκαμε ένα ταξίδι ανυπόκριτο και ανιδιοτελές και προσπαθήσαμε μέσα από τις αγγελικές φωνές της παιδικής Χορωδίας του Φιλοπρόοδου Συλλόγου, πέρα από προλήψεις ,δεισιδαιμονίες, θρησκοληψίες, φανατισμούς και δυναστικά πάθη, να προσφέρουμε αισθητή βίωση στην υπόρρητη φύση όντων και πραγμάτων, καταστάσεων και συναισθημάτων, στην ενατένιση της πληγωμένης φύσης και του περιβάλλοντος κόσμου, πιστεύω ότι μπορούμε να χαμογελάσουμε.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε γράψει: «Το πιο υπέροχο τραγούδι που ακούγεται πάνω στη γη είναι το ψεύδισμα της ανθρώπινης ψυχής στα χείλη ενός μικρού παιδιού». Γι αυτό κι εμείς ας δανειστούμε το αμακιγιάριστο βλέμμα της προσμονής των παιδιών, για να δούμε λίγο καλύτερα, ως ατελείς κι εμείς, πίσω από τις κουρτίνες του απόκρημνου ΕΓΩ μας, τα παιδικά μάτια του « αύριο» και πως θα γίνει να πλημμυρίσουν φως ανέσπερο και χαμόγελο. Για τα παιδιά που είναι το ωμέγα από όλα τα θέλω μας, αξίζει κάθε θρίαμβος και « θρίαμβος σημαίνει να ξέρεις ότι κάποια ζωή ανάσανε καλύτερα επειδή έζησες εσύ. Τι λέτε, δεν αξίζει τον κόπο;« Κι αν, λέμε αν, τα πιο όμορφα ταξίδια ξεκινούν απ’ το μυαλό, με ναύλα πληρωμένα από την ψυχή και το συναίσθημα» τότε σίγουρα το μελωδικό καραβάκι των παιδιών, έχει ανοίξει άσπρα πανιά για το όμορφο ταξίδι. Α, και κάτι ακόμα… «Σκεπάστε καλά, μανάδες τα παιδιά, κρυώνει το αύριο, όταν δεν ονειρεύεται».

Ως ισότιμο μέλος της παρέας των φίλων καλλιτεχνών αυτού του εγχειρήματος, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο, Διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του, στο πρόσωπο της προέδρου Βαλασίας Πετρίδη, τη μαέστρο της παιδικής χορωδίας κα Μαριάννα Σαμαρτζή, όλους τους φίλους συνθέτες, μουσικούς, ερμηνευτές που στολίσανε τα τραγούδια και επαξίως θα μνημονευτούνε τα ονόματα τους στις εκτελέσεις των τραγουδιών. Τις παιδικές χορωδίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μας τιμάνε με την παρουσία τους, τους γονείς ,συγγενείς και φίλους των παιδιών των χορωδιών, την κα Ελένη Κολώνη για τη βοήθειά της. Όλους εσάς που με την παρουσία σας λαμπρύνατε την εκδήλωση και κυρίως αυτά τα αστεράκια, που με τη φωνή, την εικόνα τους και το χαμόγελο τους, εγκαινιάσανε το αρτεσιανό χαράς από τα αρχαία της αγοράς, μέχρι του ουρανού τις κρήνες.”


Σχετικά Άρθρα

H νέα μορφή του γηπέδου 5×5 της Ν. Αγχιάλου

H νέα μορφή του γηπέδου 5×5 της Ν. Αγχιάλου

Μερικές φορές στην πλούσια ελληνική γλώσσα, ένας τόνος αλλάζει τελείως το νόημα μιας λέξης. Το γήπεδο…
Φωτορεπορτάζ: Οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου  γιόρτασαν την ημέρα της μητέρας

Φωτορεπορτάζ: Οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου γιόρτασαν την ημέρα της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας αποτέλεσε προσφάτως την αφορμή για να συγκεντρωθούν οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου…
Άρχισαν οι εργασίες στο γήπεδο 5×5 της Ν. Αγχιάλου!

Άρχισαν οι εργασίες στο γήπεδο 5×5 της Ν. Αγχιάλου!

Ένα έργο που περιμένουν εδώ κι αρκετό καιρό οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου άρχισε να υλοποιείται…