• 10 Απριλίου, 2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 8/4/23

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 8/4/23

Το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στον “Λαό” της 8ης Απριλίου 2023.

Αν ακριβύνει ο αμνός
-αν  δεν φοβάται φλάρο-
προτείνω να σουβλίσουμε
κι ολίγο …μπακαλιάρο.

Σε εκλέγουμε ευρωβουλευτή
ως Έλληνα βαρδιάνο.
Κι όχι σαν τον χρυσοφόρο Βούδα
για να κάνεις τον …Ιούδα.

«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός»… Τ’ ακούς, όψιμε φίλε Ταγίπ; «Έρχεται κι Εκείνος «μια νύχτα», αλλά όχι ..ξαφνικά, αλλά κάθε χρόνο τακτά καθιερωμένα, μετά βαΐων και κλάδων, για να «πληρώσει» με τη Σταύρωση τις δικές μας αμαρτίες και -με την Ανάστασή του κατόπιν- να θριαμβεύσει η ζωή, νικώντας το θάνατο.

Τώρα θα μου πεις ότι φέτος, μέσα στην άχρηστη προεκλογική αντάρα, το «βαΐων και κλάδων» μπορεί να γίνει «μετά ροπάλων και μολότοφ», αλλά εικάζω ότι δεν θα το επιτρέψει ο Θεός, αλλά ούτε και ο λαός, που είναι πιο ώριμος και κατασταλαγμένος από τους λίγους θερμοκέφαλους και θα προστατέψει το χαρμόσυνο της Ελληνικής Λαμπρής, δεν θα αμαυρώσει την κατάνυξη της Μεγάλης Βδομάδας ούτε τον Κολοφώνα της θριαμβευτικής Ανάστασης. Παραδοσιακά το μόνο ανεκτό …τσούγκρισμα είναι αυτό των κόκκινων αυγών και η μόνη …καπνογόνα θα είναι η ψησταριά του οβελία. Και ας μη βάλει κανείς μπαχαλάκης στοίχημα για το αντίθετο, γιατί θα το χάσει ντροπιαστικά.

Βέβαια -όπως όλοι διαπιστώσατε- ο Απρίλης σαν ..μπαχαλάκης ξεκίνησε, αφού μας κουβάλησε την άχρηστη Ιλίνα, ίσα – ίσα για να παρατείνει λίγο τον ήπιο χειμώνα και να μας βασανίσει με το κόστος της θέρμανσης, ανοιξιάτικα. Τί να πεις; Άλλωστε παραδοσιακά η Μεγάλη Βδομάδα συχνά «βουρκωμένη» ήτανε με σύννεφα και βροχές. Οι οιωνοσκόποι πάντως προβλέπουν ότι το σούβλισμα του οβελία θα είναι ηλιόλουστο.

Ο φετινός οβελίας πάντως τιμολογιακά θα μας …σουβλίσει μάλλον πριν τον σουβλίσουμε εμείς. Για τα απαραίτητα του γιορτινού τραπεζιού (αρνί ή κατσίκι, κοκορέτσι, τυροκομικά, σαλάτες, τσουρέκι και αυγά) μην πλησιάσετε την αγορά αν δεν έχετε τουλάχιστον ένα 200άρι στις τσέπες σας. Για παράδειγμα, οι κρεοπώλες των Αθηνών προαναγγέλλουν ότι το «μερακλίδικο» παϊδάκι ειδικότερα θα πωλείται περίπου 16 ευρώ το κιλό. Βρε, καλά γράφω να κρατήσετε και λίγο …μπακαλιάρο για ώρα ανάγκης. Όσο για τη γιορτινή εκδρομή στο χωριό, καλά θα κάνετε να ρωτήσετε τον βενζινοπώλη σας για τις νέες τιμές των καυσίμων. Βλέπετε οι Εμίρηδες κάνουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους με τις τιμές, αδιαφορώντας για το πώς θα γιορτάσουν οι …κακομοίρηδες.

Μυστήρια πράγματα πάντως, σε μυστήριο Πάσχα… Όλοι οι υποψήφιοι Βουλευτές να διεκδικούν το «σταυρό», αλλά κανένας τους την …αποκαθήλωση. Όλοι την ξορκίζουν σαν οδυνηρό εφιάλτη.

Με καταθλίβει η προεκλογική αντιπαράθεση στην Ελλάδα… Σπάνια να ξεχωρίσεις κάποιον υποψήφιο, για την ορθότητα του λόγου του, των επιχειρημάτων του, την πραγματική σοβαρότητά του, ανεξάρτητα από το αν συμφωνείς ή διαφωνείς με τις θέσεις που εκφράζει. Οι άλλοι, οι περισσότεροι «βουλιάζουν» στην κακοπαιγμένη κομματική σκοπιμότητα, με όπλα τους το ψέμα, την υπερβολή, τη διαστρέβλωση, τις φωνασκίες, προκειμένου να καλύψουν τον αντίλογο του πολιτικού τους αντιπάλου. Αυτός ο ακατανόητος «σκυλοκαυγάς» είναι βέβαιο ότι απογοητεύει τους σοβαρούς πολίτες και προφανώς να αφαιρεί και τις πιο λίγες ελπίδες τους ότι τάχα κάτι, κάποιος μπορεί ν΄ αλλάξει στο άμεσο μέλλον τη μοίρα, τις τύχες αυτής της πολύπαθης Πατρίδας. Χτυπάνε κάθετα και υποτιμούν προκλητικά -αδιαφορώντας λες- τη νοημοσύνη του απλού Έλληνα, υπέρ του οποίου τάχα κόπτονται. Κατά βάση βέβαια υποτιμούν και ευτελίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Κι όλα αυτά για την άγρια ψηφοθηρία και μόνο… Ζητείται νηφαλιότητα, ειλικρίνεια, η αλήθεια. Αλλά πού;…

«Η προσωρινή αναστολή του ενδεχομένου σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης, όπως αυτή προέκυψε μετά το σοκ των σεισμών αλλά και την ακόλουθη ενεργητική προσπάθεια προσέγγισης Άγκυρας και Αθήνας, δημιούργησε ένα αίσθημα ανακούφισης στις μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες», γράφει ο Βασίλης Νέδος στην «Καθημερινή». Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η πιθανότητα ενός ρήγματος στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση επεισοδίου στο Αιγαίο, ήταν κάτι περισσότερο από ορατή, σε Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Παρίσι τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο μεταφράζονται σε «ένα πρόβλημα λιγότερο». Άντε να δούμε πόσο και αν θα κρατήσει αυτό το κλίμα.

Λυπάμαι τα νέα παιδιά, ειδικότερα εκείνα (17 έως 21 ετών) που θα πάνε στις κάλπες (κι αν δεν πάνε, κακώς) να ψηφίσουν για πρώτη φορά. Υποθέτω πως δυστυχώς αρκετά θα απέχουν της ψηφοφορίας, ενώ πολύ περισσότερα είναι ανημέρωτα και θα ψηφίσουν περίπου στα κουτουρού.

Την ίδια ώρα τρομάζει η έξαρση των περιστατικών μπούλινγκ –ειδικότερα μεταξύ ανηλίκων- και συχνά τα κίνητρα τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών είναι (άκουσον – άκουσον) …οπαδικά. Και σκέφτομαι με πίκρα πως όταν ωριμάσουν οι δράστες, θα κουβαλάνε τις τύψεις τους και τη ντροπή τους (για τέτοιες ακατανόητες νεανικές τρέλες) σαν μεγάλο βάρος στις ψυχές τους για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Κανένας μεγαλύτερος, γονιός ή εκπαιδευτικός, είτε έχει ευθύνες είτε όχι για την ανατροφή τους, ανεξάρτητα αν το παιδί του είναι ανάμεσα στους δράστες ή στα θύματα, δεν πιστεύω ότι επιχαίρει γι’ αυτήν την κατάντια. Αντίθετα, πρέπει να καταθλίβεται και να ψάχνει τον εαυτό του για το ποια ήταν τα δικά του λάθη ή η αδιαφορία του ως προς τη διαπαιδαγώγηση.

Αυξήθηκε, λέει, ο κατώτατος μισθός… Το έμαθαν οι τιμές των προϊόντων κι άρχισαν να σκαρφαλώνουν. Έτσι… Για να γίνει ένας κάποιος …σασμός.

Όταν (και εάν;) ολοκληρωθεί η λιμνοδεξαμενή του Ξηριά, αν ρίχνω εκεί μέσα καμιά βουτιά για να δροσιστώ, πρέπει και να τη δηλώνω σαν ..πισίνα; Μα πώς; Γίνεται να έχεις πισίνα και να μην έχεις σπίτι ούτε καν μια βίλα της προκοπής; (Θα ρωτήσω τον Ραγκούση ή τον Παπαδημούλη, που είναι «μανούλα» σ’ αυτά τα φορολογικά).

21η Μαΐου 2023… Για ποιους θα χτυπάει η καμπάνα;

Ήθελα να ξέρω… Αυτός ο «άγνωστος Χ» που θα προταθεί για πρωθυπουργός είναι άραγε τόσο …δυσκοίλιος όσο ο εμπνευστής του;

Πάντως στη συλλογική μας συμπεριφορά πάθαμε το κατιτίς… Την απο-φραχτική πατριδοπάθεια.

«Πολλοί τρέχουν μ’ ένα ποδήλατο, αλλά λίγοι φτάνουν στον ουρανό». Αλλά και σ’ αυτό έχει σημασία το ταξίδι.

Λίγο πριν εκπνεύσει η περσινή χρονιά έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών η αγαπημένη μου νονά. Οπότε φέτος λαμπάδα γιοκ…. (Και κάπως έτσι καταλαβαίνεις ότι γέρασες για τα καλά).

Έχω μια φίλη που ομολογεί πως, όταν διάβασε για τον φιδόσαυρο των Ζηρελίων, κατουρήθηκε από το φόβο της. Αγνές ψυχές του βουνού και του …κάμπου.

Τί αξία έχει να νηστεύεις, όταν είσαι μαθημένος να …κλέβεις;

Θυμάστε εκείνο το ξύλινο αυγό που είχαν οι γιαγιάδες μας για να καρικώνουν πιο εύκολα τις κάλτσες; Ε, -όπως μαθαίνω- το πήρε ένας πονηρός υποψήφιος πολιτικάντης και το έβαψε κόκκινο.

Το καλάθι του νοικοκύρη, το σαρακοστιανό καλάθι, το καλάθι του νονού, το καλάθι του Πάσχα κ.ο.κ. Καλάθι του …χάσκα υπάρχει; Market pass ή μάρκετ δεν πας;

Επιδιώκετε αυτοδυναμία, βρε Άδωνι; Εκτός από το καλάθι του νοικοκύρη κτλ. βάλτε στα μάρκετ κι ένα καλάθι για …μπανιστήρι, ώστε αδελφές και παλικάρια νια γίνουμε μαλλιά – κουβάρια και να γίνει χαμός.

Ανοίξτε όλες τις πίστες,
πλάκωσαν οι τουρίστες.
Και έχουμε αβάντζα
ακόμη και τα ράντζα,
για νύχτες πιο τρελές,
έστω και μέσα στις …αυλές.

Κάποιοι λένε ότι «αρκεί ένα λεπτό για να ερωτευτείς και μια ζωή για να ξεχάσεις». Λένε… (σοφό και σαφές).


Σχετικά Άρθρα

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Το παρακάτω βιωματικό κείμενο προέρχεται από τον πρόλογο του ανέκδοτου βιβλίου «Η αθλητική ιστορία της Νέας…
Σύμπραξη Ειδικού Δημοτικού και 3ου Δημοτικού Αλμυρού

Σύμπραξη Ειδικού Δημοτικού και 3ου Δημοτικού Αλμυρού

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου ένα θεατρικό δρώμενο…
Κάλαντα από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου στον «Λαό» και τον Δήμαρχο Αλμυρού

Κάλαντα από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου στον «Λαό» και τον Δήμαρχο Αλμυρού

Τα γραφεία του «Λαού» γέμισαν παιδικά χαμόγελα καθώς το πρωί της Πέμπτης 25/4 δεχθήκαμε την επίσκεψη…