• 26 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι ελλείψεις του Κέντρου Υγείας και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο – Ευρεία συζήτηση για τα μέτρα στον Δήμο εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Οι ελλείψεις του Κέντρου Υγείας και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο – Ευρεία συζήτηση για τα μέτρα στον Δήμο εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αρκετές εντάσεις και επερωτήσεις της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σώμος Σύμβουλος της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα υπέρ των υπαλλήλων Καρυπίδη και εν όψει της δίκης στο τέλος του Οκτωβρίου. Επί της ουσίας οι Σύμβουλοι συμφώνησαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Διαβούλευση για το Κέντρο Υγείας

Η κα Ράππου, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης #ζωή_αλλάζουμε, αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά της Family Farm και της οικογένειας Τσαγκάρη, παρουσίασε δημοσίευμα εφημερίδας, μέσω της οποίας φαίνεται η 5η ΥΠΕ να τοποθετείται σχετικά με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου αναφέρεται μεταξύ άλλων «…σχετικά με την αναφορά σε παροπλισμένα ασθενοφόρα δεν ευσταθεί… οι βλάβες επισκευάστηκαν άμεσα… και το Κέντρο Υγείας Αλμυρού περιλαμβάνεται σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν εργασίες αναβάθμισης συνολικά του Κέντρου Υγείας τόσο στις κτιριακές όσο και στις Η.Μ. εγκαταστάσεις. Η υπηρεσία μας έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τοπικές επιδιορθώσεις υφιστάμενων φθορών, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 5.580 ευρώ με ΦΠΑ οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα και περιλαμβάνονται τα κάτωθι: αποκατάσταση φθαρμένων επιχρισμάτων εσωτερικά του κτιρίου εκτιμώμενης επιφάνειας 50μ2, αποκατάσταση σπασμένων και αποκολλημένων μαρμάρων στη στέγη επιφανείας 5μ2 και τοποθέτηση μόνωσης στο ταρατσάκι εκτιμώμενης επιφάνειας 70 μ2.»

Στην ερώτηση της κας Ράππου εάν είχαμε και επίσημη απάντηση στο ψήφισμα, η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι ούτε απάντηση έλαβαν, ούτε είχε υπ΄όψιν του το δημοσίευμα. Σε συνέχεια της ενημέρωσης στους Συμβούλου η κα Ράππου, ενημέρωσε ότι επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας, συνομίλησε με τον Διευθυντή και κατέγραψε τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας.  Στην τοποθέτησή της τόνισε μεταξύ άλλων «μας υποτιμά ως Δήμο η 5η ΥΠΕ… πρέπει να πιέσουμε από τώρα για οδηγό για το νέο ασθενοφόρο… Καλώ τη Δημοτική Αρχή, ως κίνηση καλής θέλησης να καλύψουμε τουλάχιστον κάποιες μικρές καθημερινές ανάγκες του Κέντρου Υγείας όπως τη σύνδεση του δικτύου για τη διευκόλυνση της συνταγογράφησης, τον εξοπλισμό με έναν επιπλέον γραφείο και μια αλλαγή πόρτας που πρέπει να γίνει.»

Η κα Μπέη, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή στάθηκε δίπλα στο Κέντρο Υγείας όποτε της ζητήθηκε, ενώ ο Δήμαρχος, τοποθετήθηκε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι «η σκούπα» για όλα… ενώ η κεντρική διοίκηση μας χρωστάει χρήματα, εμείς καλούμαστε τελικά να καλύπτουμε και να εξυπηρετούμε φορείς όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το ΙΚΑ, το Κέντρο Υγείας καλύπτοντας  δικές τους υποχρεώσεις.»

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλμυρός Ευθύνη και Δημιουργία κ. Εσερίδης, συμφώνησε ότι πρέπει να επανέλθουμε με νέο ψήφισμα προς την 5η ΥΠΕ και ότι βεβαίως και είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα αναφερόμενα ως προβλήματα στο αρχικό ψήφισμα.

Για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε ερώτημα της κας Ράππου σχετικά με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, ενόψει ενεργειακής κρίσης, ζητώντας να ενημερωθεί «τι σειρά μέτρων ζητά η κεντρική Διοίκηση και τι έχει προγραμματίσει η Δημοτική Αρχή».

Ο Δήμαρχος κ. Χατζηκυριάκος, εξήγησε γιατί το θέμα είναι πολιτικό και ότι κατά την άποψή του, τελικά αυτό που ζητά η κεντρική διοίκηση είναι να «κλείσουμε τα φώτα και να βρούμε μόνοι μας τις λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο.»

Η κα Ράππου επέμεινε ότι «υπάρχει ηθικό θέμα. Δεν είναι δυνατόν να το ζητάμε από τους πολίτες εξοικονόμηση ενέργειας και να μην το πράττει ο Δήμος σε στοιχειώδεις ενέργειες. Χρειάζεται ενεργειακός υπεύθυνος για τον έλεγχο της ορθολογικής χρήσης. Πρέπει να αρχίσουμε με ενημέρωση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση των πολιτών και δημοτικών υπαλλήλων και με αλλαγή νοοτροπίας.

Η κα Μπέη ενημέρωσε ότι και εκτός ενεργειακής κρίσης, ο Δήμος έχει ήδη κάνει ενέργειες για την εξοικονόμηση ρεύματος, όπως αντικατάσταση παλιών σωμάτων ψύξης – θέρμανσης και συντήρησή τους, αλλά και πρόγραμμα για ενεργειακή κοινότητα με ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά… «ρωτάτε τον κόσμο, πως θα κυκλοφορεί εάν θα σβήσουμε τα φώτα;…

Ο κ. Εσερίδης τοποθετήθηκε ότι «πριν 5 χρόνια προέβλεψα την ενεργειακή κρίση και έκλεισα τα ψυγεία στο νεκροταφείο που έκαιγαν 17.000 κιλοβατώρες, 365 μέρες το χρόνο 24 ώρες τη μέρα εσείς ήρθατε και τα δώσατε ξανά σε χρήση… Ο Δήμος έχει μελέτη που καταγράφει το ανθρακικό αποτύπωμα του Δήμου μας… είμαστε ένας από τους λίγους δήμους που το έχει κάνει αυτό… Για παράδειγμα η Ευξεινούπολη έχει 36.000 κιλοβατώρες τον χρόνο δημοτικό φωτισμό… οι 17.000 είναι στο νεκροταφείο… Τι εξυπηρετούν;»

Ο κ. Σώμος στην τοποθέτησή του είπε «αυτά δεν είναι θέματα του Δήμου.. θα ρισκάρουμε κάποιο ατύχημα λόγω έλλειψης οδοφωτισμού για να γλιτώσουμε το 10%; Αυτά είναι κοροϊδία… Το θέμα είναι πολιτικό.

Καταγγελία προέδρου Πλατάνου

Ο πρόεδρος του Πλατάνου κ. Χριστοδούλου ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή και τους συμβούλους να προχωρήσουν άμεσα σε τελεσμένο ζήτημα από το ειρηνοδικείο Αλμυρού. Πιο συγκεκριμένα όπως είπε «εκκρεμεί πολλά χρόνια η κατάσταση με τη διάθεση του κοινοτικού καταστήματος Πλατάνου, η οποία είναι παράνομη και κατά των συμφερόντων του Δήμου Αλμυρού. Από την Άνοιξη δεν έχει εκτελεστεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αλμυρού. Ξέρει ο Δήμος την οικονομική ζημιά που προκύπτει από το χαμηλό μίσθωμα; Κινδυνεύετε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με παράβαση καθήκοντος, βλάβη και απιστία για τα συμφέροντα του Δήμου. Ενώ και η σημερινή για παράβαση και υπόθαλψη… Εάν δεν το τρέξετε εσείς, θα το τρέξουμε εμείς..»

Της τοποθέτησης του προέδρου ακολούθησε μεγάλη αναστάτωση, η αντίδραση του κ. Εσερίδη, αλλά και πολλοί προσωπικοί χαρακτηρισμοί από όλες τις πλευρές, όπως του κ. Χριστοδούλου προς τον κ. Εσερίδη «αυτές είναι μαγκίτσες που κάνεις».


Σχετικά Άρθρα

Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

H 16η Ειδική Συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα την Τρίτη 28 Μαΐου και ώρα 19:00…
Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

Δημόσια Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού την Δευτέρα 22 Απριλίου και ώρα 19:00 για συζήτηση…