• 1 Αυγούστου, 2022

Αναβίωσε το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στη Ν. Αγχίαλο / φωτογραφίες

Αναβίωσε το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στη Ν. Αγχίαλο / φωτογραφίες

Με αφορμή την εορτή του Αγίου Παντελεήμονα, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου σε συνεργασία με την «Μαγνήτων Κιβωτό» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος διοργάνωσαν πανηγύρι στον προαύλιο χώρο της ομώνυμης εκκλησίας στον δρόμο προς το αεροδρόμιο το βράδυ της Τρίτης 26 Ιουλίου.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια! Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, ο χώρος γέμισε με μέλη του συλλόγου και όχι μόνο… Πρώτα τελέστηκε ο εσπερινός και μετά τις 21:00 άρχισε το γλέντι, με ζωντανή μουσική και πολύ χορό… Η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Βαλασία Πετρίδη, στον σύντομο χαιρετισμό της, έκανε λόγο για ημέρα μνήμης κι αναβίωσης ενός παραδοσιακού για τους Αγχιαλίτες πανηγύρι. Θυμήθηκε ότι παλιότερα τέτοια ημέρα οι κάτοικοι ξενυχτούσαν στην εκκλησία τρώγοντας και διασκεδάζοντας. Επίσης δεν παρέλειψε να αφιερώσει την εκδήλωση αυτή στη μνήμη της Γιάννας Μπούτλα.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Νέας Αγχιάλου και τη Μαγνήτων Κιβωτό. Πλήθος πιστών παρακολούθησε αρχικά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, ενώ μετά το πέρας αυτού στον προαύλιο χώρο του ναού, ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι με μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Το κέφι και η χαρούμενη διάθεση ήταν από τα κύρια στοιχεία της βραδιάς.

Tα πανηγύρια είναι ένα μέσο έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού, μια ζωντανή και σύγχρονη παράδοση που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, ένα μοναδικό και αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.

Για τους Αγχιαλίτες, ο Άγιος Παντελεήμονας υπήρξε σημείο αναφοράς. Κάποιοι από μας έχουμε ακόμα στη μνήμη μας αυτές τις βραδιές της 26ης Ιουλίου, πολλά χρόνια πριν, όπου διασκεδάζαμε τραγουδώντας και χορεύοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Όταν δε, κοιμόμασταν στρωματσάδα στον προαύλιο χώρο, η χαρά μας ήταν απερίγραπτη. Αυτή τη χαρούμενη διάθεση, με νότες νοσταλγικές μια άλλης αγνής και ιδιαίτερα όμορφης εποχής, θέλαμε να αναβιώσουμε. Το πανηγύρι του  Αγίου Παντελεήμονα, όπως και κάθε τι που έχει συναισθηματική και πολιτιστική αξία, ήταν ένα χρέος τιμής στους προγόνους μας, στους απογόνους μας, αλλά κυρίως, ένα χρέος απέναντι στους εαυτούς μας. Και του χρόνου!».

Παραβρεθήκαμε στο πανηγύρι και σας μεταφέρουμε τις εικόνες από την πολύ όμορφη αυτή βραδιά διασκέδασης…


Σχετικά Άρθρα

Πράσινο Σχολείο το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου

Πράσινο Σχολείο το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου

Ως οικολογικό σχολείο το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου συνεχίζει να υλοποιεί περιβαλλοντικές δράσεις. Μετά τις διαδρομές σε…
Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις στη Ν. Αγχίαλο γέννησαν τη δημιουργία της «Ασπίδας Προστασίας»

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις στη Ν. Αγχίαλο γέννησαν τη δημιουργία της «Ασπίδας Προστασίας»

Συστάθηκε ομάδα με νομική υπόσταση με σκοπό την προώθηση του εθελοντισμού, τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και…
Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι συμμετοχές για τον 3ο αγώνα δρόμου Νέας Αγχιάλου!

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι συμμετοχές για τον 3ο αγώνα δρόμου Νέας Αγχιάλου!

Ο αγώνας δρόμου στην παραλία της Νέας Αγχιάλου διεξάγεται για τρίτη χρονιά και τείνει να καθιερωθεί…