• 25 Ιουλίου, 2022

Σύμβαση για την ανάδειξη της ελιάς και του ελαιολάδου Δήμου Αλμυρού

Σύμβαση για την ανάδειξη της ελιάς και του ελαιολάδου Δήμου Αλμυρού

Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλμυρού και του ΕΛΚΕ (Ειδικού Λογιαριασμού Κονδυλίων Έρευνας) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το έργο έχει τίτλο «Ανάδειξη της ευεργετικής δράσης επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου του Δήμου Αλμυρού (Δημοτική Ενότητα Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού και Ανάβρας)».

Όπως εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Δήμαρχος κος Χατζηκυριάκος: Ο ελαιώνας των περιοχών, στις οποίες θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα, είναι από τους παλαιότερους ελαιώνες της χώρας μας με παγκόσμια Ιστορία σχεδόν 3.000 ετών κι αποτελεί σημείο αναφοράς και σημαντική ευκαιρία τοπικής ανάπτυξης.

Καταλαμβάνει έκταση 43.000 στρεμμάτων με περίπου 760.000 δέντρα. Αποτελεί αμιγή μη γραμμική καλλιέργεια με ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας (η πλειοψηφία είναι ηλικίας άνω των 400 ετών) των οποίων οι κορμοί τους εμφανίζουν βαθιές πτυχώσεις. Ο Ελαιώνας της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας αποτελεί αναμφισβήτητα διαχρονικό φυσικό μνημείο. Σημαντικό τμήμα των ελαιώνων που βρίσκονται στις πλαγιές των λόφων είναι διαμορφωμένο με πετρόκτιστα τοιχία ώστε να συγκρατείται το χώμα, να αποφεύγονται οι διαβρώσεις τους εδάφους αλλά και να διευκολύνουν την συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Ο εν λόγω ελαιώνας αποτελεί πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της Μαγνησίας, τη στιγμή που η Μαγνησία παράγει το 40% περίπου της βρώσιμης ελιάς της χώρας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρακολουθώντας όλες τις σχετικές έρευνες επιβεβαιώνει τα οφέλη, ωστόσο εντοπίζει και ευρήματα που προκύπτουν κυρίως από τον ανεπαρκή έλεγχο των μειγμάτων με κίνδυνο όχι μόνο να χάνονται αυτές οι θετικές επιδράσεις αλλά να γίνονται και αρνητικές. Έτσι, η πρόταση του ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στοχεύει στην ανάδειξη αφενός της διατροφικής αξίας των προϊόντων βρώσιμης ελιάς και αφετέρου της προστιθέμενης αξίας της βιοδραστικότητας των εκχυλισμάτων βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου του ελαιώνα Νοτιοδυτικής Μαγνησίας.


Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, αποτελεί διεθνή καινοτομία καθώς για πρώτη φορά εισάγει στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία την αποτίμηση της βιοδραστικότητας με συνδυασμό μοριακών τεχνικών. Η συμμετοχή του Δήμου σε καινοτόμο διεθνώς πρόγραμμα θα τονώσει την ανάπτυξη της περιοχής τόσο ως Μελέτη Περίπτωσης αλλά ταυτόχρονα υλοποιείται και ο σκοπός της τοπικής αυτοδιοίκησης με την στήριξη των παραγωγών της περιοχής μας, η πρόσβαση των οποίων σε υπηρεσίες ελέγχου βιοδραστικότητας των προϊόντων τους θα ενισχύσει την αγροτική δραστηριότητα προς την παραγωγή προϊόντων, θα έχουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και επομένως καλύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης, η παραγωγή πιστοποιημένων, καινοτόμων και μοναδικών προϊόντων από τον ελαιώνα θα προσελκύσει τις εταιρίες τυποποίησης και μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων να επενδύσουν στα προϊόντα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου.

Θα εισαχθούν νέα προϊόντα αλλά και πρώτων υλών από εκχυλίσματα ελιάς και ελαιόλαδου στην Ελληνική και παγκόσμια αγορά με πιστοποιητικά και πλήθος πρωτοποριακών αναλύσεων και μεθοδολογίας και θα δοθεί η δυνατότητα να επενδύσουν τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναχαίτιση της φυγής εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (brain-drain).


Σχετικά Άρθρα

Αλμυρός: Δήλωση εξαφάνισης 49χρονου

Αλμυρός: Δήλωση εξαφάνισης 49χρονου

Ένας 49χρονος από τον Πτελεό, ο οποίος διέμενε μόνος στη Λεύκη, δεν έχει δώσει σημάδια ζωής…
Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Η βροχόπτωση στις 19-20 Απριλίου προκάλεσε ζημιές στην αγροτική οδοποιία της Δημοτικής Ενότητας Πτελεού και το…
Την Κυριακή η κηδεία του Δημητρίου Μόσχου

Την Κυριακή η κηδεία του Δημητρίου Μόσχου

Το πρωί της Κυριακής θα γίνει η εξόδιος ακολουθία για τον Δημήτριο Μόσχο ο οποίος έφυγε…