• 21 Ιουλίου, 2022

Επιμνημόσυνη δέηση στη Ν. Αγχίαλο για τους πεσόντες της «μάχης της σοδειάς» / φωτογραφίες

Επιμνημόσυνη δέηση στη Ν. Αγχίαλο για τους πεσόντες της «μάχης της σοδειάς» / φωτογραφίες

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιουλίου στο μνημείο πεσόντων για τη λεγόμενη μάχη της σοδειάς, λίγο έξω από τη Νέα Αγχίαλο επί της Εθνικής Οδού. Στη λιτή αυτή εκδήλωση μνήμης, ο Δήμος Βόλου τίμησε τους επτά συμπατριώτες μας που σκοτώθηκαν στη θέση Κόκκινα εκείνη την ημέρα το 1944.

Η επονομαζόμενη «μάχη της σοδειάς» πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 1944 στον δρόμο Βόλου-Ν. Αγχιάλου κι ονομάστηκε έτσι λόγω της προσπάθειας των κατοίκων να διασώσουν τις σοδειές και τα χωράφια τους.

Η Ελληνική Αντίσταση είχε πληροφορίες ότι θα γινόταν απόπειρες ιδιοποιήσεων των καρπών και των τροφίμων που οι τοπικοί αγροτικοί πληθυσμοί μετέφεραν από τα χωράφια στις αποθήκες τους. Γίνονταν  απόπειρες Γερμανών ενόπλων με μοτοσυκλέτες και με στρατιωτικά οχήματα, οι οποίες απωθήθηκαν σε μικρές αψιμαχίες. Η πιο ενδεικτική ήταν αυτή της 20ής Ιουλίου, οπότε οι Γερμανοί θα επέστρεφαν με το κύριο μέρος του τάγματος με ελαφριά και βαρύτερα όπλα.

Η αντίσταση των Αγχιαλιτών σκότωσε περίπου 30 Γερμανούς και ως μέρος των αντιποίνων ήταν τα τάγματα των ΕςΕς να σκοτώσουν επτά κατοίκους του χωριού, τρεις αντάρτες και τέσσερις αμάχους που βρήκαν στον δρόμο. Μάλιστα, οι Αγχιαλίτες ειδοποιήθηκαν για το τι συνέβη και κατέφυγαν στα βουνά για να προστατευτούν αναμένοντας μεγάλη επίθεση. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα έφθασαν τα νέα για την απόπειρα κατά του Χίτλερ κι έτσι ακυρώθηκαν οι επιχειρήσεις των Γερμανών.

Αυτά θυμήθηκε ο κος Γιώργος Διονυσίου, ιστοριοδίφης, λαογράφος, συγγραφέας, ο οποίος ως έφηβος το 1944 έζησε τα γεγονότα και τα διηγήθηκε στους παριστάμενους της επιμνημόσυνης δέησης την Τετάρτη.

Η αντίσταση του ντόπιου πληθυσμού στα γερμανικά στρατεύματα υπενθυμίζεται από μνημείο που υπάρχει δίπλα στον δρόμο Βόλος-Ν. Αγχίαλος και το «παρών» στη δέηση έδωσαν, εκτός του πατέρα Γεωργίου Κουρκουβάτη, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βάσω Πυργάνη-Παρασκευοπούλου, το μέλος του Κώστας Τζάερλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου Θανάσης Ακρίβος, η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Βαλασία Πετρίδη και μέλη του, καθώς επίσης όπως προαναφέραμε, ο κος Γιώργος Διονυσίου και η οικογένειά του. Κατατέθηκαν στεφάνι και λουλούδια.

Λίγο πριν αποχωρήσουμε από το σημείο, κρατήσαμε την υπόσχεση των εκλεγμένων για αποκατάσταση του μνημείου από το οποίο λείπει η αναγραφή ορισμένων ονομάτων και αφού όλοι αναφώνησαν «Αθάνατοι», ολοκληρώθηκε η επιμνημόσυνη δέηση που θυμίζει την ηρωική εκείνη ημέρα της Νέας Αγχιάλου.


Σχετικά Άρθρα

Τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων της “μάχης της σοδειάς” στη Ν. Αγχίαλο

Τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων της “μάχης της σοδειάς” στη Ν. Αγχίαλο

Για ακόμη μια χρονιά, το τοπικό συμβούλιο της Νέας Αγχιάλου και πολίτες τίμησαν τη μνήμη των…
Ζ. Μακρή: «Πέντε νηπιαγωγεία της Μαγνησίας στην πιλοτική εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών»

Ζ. Μακρή: «Πέντε νηπιαγωγεία της Μαγνησίας στην πιλοτική εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών»

Για την συμμετοχή πέντε νηπιαγωγείων της Μαγνησίας ανάμεσα στα 200 πρώτα που έχουν επιλεγεί από το…
Μεγάλη συμμετοχή στον αγώνα δρόμου της Νέας Αγχιάλου / φωτορεπορτάζ

Μεγάλη συμμετοχή στον αγώνα δρόμου της Νέας Αγχιάλου / φωτορεπορτάζ

Μια μεγάλη γιορτή του δρομικού κινήματος ήταν ο 2ος Αγώνας δρόμου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της…