• 15 Ιουνίου, 2022

Η θεατρική ομάδα Απατλού στο Αχίλλειο και το ανοικτό στην κοινωνία Δημοτικό Σχολείο

Η θεατρική ομάδα Απατλού στο Αχίλλειο και το ανοικτό στην κοινωνία Δημοτικό Σχολείο

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής εργάστηκαν για οκτώ μήνες και παρουσίασαν την πρώτη τους παράσταση

Το Δημοτικό Σχολείο Αχιλλείου έθεσε ως κύριο στόχο της φετινής σχολικής χρονιάς το άνοιγμά του στην κοινωνία. Έτσι, δημιουργήθηκε θεατρική ομάδα που προσφάτως ανέβασε την πρώτη της παράσταση κι αποτελούνταν από δύο δασκάλες (τις κυρίες Τσιαμανή Γκέλη, Σιαμανίκου Ξένια), πέντε μαθητές και έξι κατοίκους του Αχιλλείου, των Αγίων Θεοδώρων, της Γλύφας.

Συνομιλήσαμε με την Προϊσταμένη της εν λόγω σχολικής μονάδας κα Κική Πλεξίδα και τη δασκάλα κα Ευαγγελία Τσιαμανή, οι οποίες μας εξήγησαν τι σημαίνει σχολείο ανοικτό στην κοινωνία και πόσο σημαντική ήταν η δημιουργία της θεατρικής ομάδας που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης στην τοπική κοινωνία.

 Η κα Κική Πλεξίδα μας είπε: «Σχολείο ανοικτό στην κοινωνία σημαίνει ένα σχολείο όπου όλοι μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και τοπική και ευρύτερη κοινωνία συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό. Έτσι δημιουργήθηκαν οι Απατλού, μια θεατρική ομάδα με μέλη από την τοπική κοινωνία και μετά από πολύμηνες πρόβες που έγιναν σε αίθουσα του σχολείου μας ανέβασαν τη θεατρική παράσταση “Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά” του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε θεατρική διασκευή της εκπαιδευτικού του σχολείου μας Τσιαμανή  Ευαγγελίας. Η θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε με επιτυχία στους μαθητές του δημοτικού και του νηπιαγωγείου στις 6 Ιουνίου. Τις επόμενες δύο ημέρες, είχαμε το ανέβασμα δύο θεατρικών παραστάσεων από τους μαθητές μας, την Τρίτη 7/6/2022 ένα ακόμα παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν “Η Ελίζα και τα μαγεμένα βασιλοπούλα” από τους μαθητές των τεσσάρων πρώτων τάξεων και την Τετάρτη 8/6/2022 οι μαθητές της Ε’ και Στ’ του σχολείου παρουσίασαν «Την Πεντάμορφη και το Τέρας” της Γκαμπριέλ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές κι ελπίζουμε στο μέλλον πως θα υπάρξουν περισσότερες δράσεις έτσι ώστε το σχολείο μας να γίνει κύτταρο πολιτισμού της τοπικής κοινωνίας».

Από την πλευρά της, η κα Τσιαμανή μάς μίλησε για τη θεατρική ομάδα Απατλού: «Σε όσους κάνει εντύπωση ή ξενίζει το όνομα της ομάδας μας, θα ήθελα να πω ότι είναι ντοπιολαλιά και σημαίνει «απ’ αλλού» μιας και όλοι όσοι τη συνθέτουμε, προερχόμαστε από διάφορα μέρη. Αποτελείται από μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και κατοίκους του χωριού Αχίλλειο, της Γλύφας, των Αγίου Θεοδώρων. Εκτός από εργαλείο για τα μαθήματα στους μαθητές, θέλαμε η ομάδα αυτή να αποτελέσει ένα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά να την οργανώνουμε τον Οκτώβριο και παρουσιάσαμε την πρώτη μας παράσταση, την οποία σύντομα θα ανεβάσουμε και σε άλλους χώρους εκτός σχολείου έτσι ώστε να την απολαύσουν όλο και περισσότεροι. Πολλές φορές στο παρελθόν μάς είχαν παροτρύνει για τη δημιουργία μιας θεατρικής ομάδας, έφθασε ο καιρός που ωρίμασαν οι συνθήκες, τη δημιουργήσαμε και θεωρώ ότι δικαιωθήκαμε για αυτή την επιλογή. Είχε μεγάλη ανταπόκριση και κάλυψε μια ανάγκη της τοπικής κοινωνίας. Πέρασε πολύ ωραία ο χειμώνας μας με τις πρόβες και δημιουργήσαμε μία όμορφη παρέα συνδυάζοντας το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, το ψυχαγωγικό κομμάτι της δραστηριότητας αυτής και την ανάγκη για κοινωνική επαφή. Προσφέραμε μία διέξοδο στους κατοίκους του Αχιλλείου και των γύρω οικισμών, κάναμε κάτι σωστά κι οργανωμένα και ήδη, πολλοί ήταν αυτοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε μελλοντικές δράσεις ή να μας βοηθήσουν με τον τρόπο τους».

Ο θαλάσσιος κόσμος στον τοίχο του σχολείου
Ο τοίχος του σχολείου στο Αχίλλειο εδώ και λίγες ημέρες φιλοξενεί τον θαλάσσιο κόσμο. Μικροί και μεγάλοι, οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς συνεργάστηκαν σε μια όμορφη και δημιουργική δράση. Μέσω αυτής τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα πλάσματα που ζουν στη θάλασσα και να κατανοήσουν ότι είναι στο χέρι μας η θάλασσα να είναι καθαρή και να έχει το σεβασμό που της αξίζει! Ο εξωτερικός τοίχος του σχολείου …μυρίζει πλέον θάλασσα!


Σχετικά Άρθρα

Τιμήθηκε για την προσφορά του στο Αχίλλειο ο Ευάγγελος Καρίμαλης

Τιμήθηκε για την προσφορά του στο Αχίλλειο ο Ευάγγελος Καρίμαλης

Ο Ευάγγελος Καρίμαλης είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό του Αχιλλείου και η τοπική…
ΔΤ Δήμου Αλμυρού για τη φωτιά στο Τραχήλι Αχιλλείου

ΔΤ Δήμου Αλμυρού για τη φωτιά στο Τραχήλι Αχιλλείου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 15.30 το μεσημέρι του Σαββάτου 10/08/2024 στη θέση “Τραχήλι” Αχιλλείου του Δήμου Αλμυρού.…
Τεράστια απήχηση στο κάλεσμα της θεατρικής ομάδας Απατλού

Τεράστια απήχηση στο κάλεσμα της θεατρικής ομάδας Απατλού

Τεράστια απήχηση είχε το κάλεσμα της θεατρικής ομάδας Απατλού για τη θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» που…