• 15 Ιουνίου, 2022

Φόρουμ νέων στη Νέα Αγχίαλο στα πλαίσια του Κοινού Κέντρου Αριστείας για την Ανατολική Μεσόγειο

Φόρουμ νέων στη Νέα Αγχίαλο στα πλαίσια του Κοινού Κέντρου Αριστείας για την Ανατολική Μεσόγειο

Πραγματοποιήθηκε από τις 9-12 Ιουνίου 2022 στη Νέα Αγχίαλο-Βόλου το Youth Forum στο πλαίσιο του Κοινού Κέντρου Αριστείας για την Ανατολική Μεσόγειο (East-Med Jean Monnet Centre of Excellence).

To forum φιλοξένησε 30 φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Πανεπιστημίου Ben Gurion of the Negev του Ισραήλ, που συνοδεύονταν από την Dr. Hila Zahavi διευθύντρια του Simone Veil Research Centre for Contemporary European Studies και την Αναπλ. Καθηγήτρια Φωτεινή Ασδεράκη.

Οι εργασίες έγιναν σε ομάδες, οι οποίες διερεύνησαν και διατύπωσαν προτάσεις για τα εξής ζητήματα: Πολιτική Οικονομία και Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο, Μετανάστευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διακυβέρνηση-Κράτος και Δημοκρατία, Ενεργειακή Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι συγκρούσεις στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η παγκόσμια σημασία της.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον Οινοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Δήμητρα στη Νέα Αγχίαλο κι ενημερώθηκαν από το Διευθυντή κ, Νικόλαο Ιακωβίδη και από τον οινολόγο του εργοστασίου για την παραγωγή κι εμφιάλωση του κρασιού και του τσίπουρου.

Επισκέφτηκαν επίσης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Μακρυνίτσα και ενημερώθηκαν από τον κ. Παναγιώτη Βίγκλα για την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα των κτιρίων του Πηλίου, τα πέτρινα γεφύρια, τα βότανα της περιοχής και για τη ζωή του Πηλίου. Παρακολούθησαν επίσης, διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από τον Καθηγητή Μιχάλη Ζουμπουλάκη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και συναντήθηκαν με μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές είχαν επίσης τη δυνατότητα να γευτούν τοπικά εδέσματα και προϊόντα της περιοχής.

H κα. Hila Zahavi δήλωσε σχετικά: «Πόσο μοιάζουμε: Διαφορετικά έθνη και τόσα κοινά πράγματα». Αυτά ήταν τα λόγια ενός από τους φοιτητές μου από το Ben Gurion University όταν ολοκληρώσαμε την εβδομάδα στην Ελλάδα. Και τι εβδομάδα περάσαμε! Μετά την «παραδοσιακή» περιοδεία μας στην Αθήνα, για να μάθουμε για την οικονομική κρίση, τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, την Ανατολική Μεσόγειο και την ΕΕ από ελληνική σκοπιά, ταξιδέψαμε περαιτέρω με μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά στην περιοχή του Βόλου για λίγες μέρες όπου οργανώσαμε ακαδημαϊκές και πολιτιστικές δραστηριότητες αλλά και δοκιμάσαμε νόστιμο φαγητό, απολαύσαμε υπέροχη θέα και υπέροχες παραλίες, για να κατανοήσουμε καλύτερα μέσα από την προσωπική μας εμπειρία, τα πράγματα που συνήθως μαθαίνουμε στην τάξη και διαβάζουμε από επιστημονικά βιβλία.

Και πάλι, ερωτεύτηκα την Ελλάδα, έκανα νέους φίλους, έμαθα νέους χορούς και είδα πώς οι φοιτητές μας γίνονται καλύτεροι πολίτες του κόσμου, εμπλουτισμένοι, γνώστες και θαρραλέοι άνθρωποι στο δρόμο τους προς την αποφοίτηση, ακόμα κι αν το μονοπάτι είναι μερικές φορές λιγότερο επίσημο ή παραδοσιακό. Θέλω να ευχαριστήσω τους Ισραηλινούς και τους Έλληνες φοιτητές που άνοιξαν τις καρδιές και το μυαλό τους και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την καθ. Φωτεινή Ασδεράκη για τη μακροχρόνια συνεργασία τους».

Ο Αλέξανδρος Μάριος Κωνστάντες επισήμανε: Το Youth Forum στη Νέα Αγχίαλο ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Η επαφή με φοιτητές από Ισραήλ, οι συζητήσεις μας για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, η αλληλεπίδραση μας σε ακαδημαϊκό επίπεδο και η συνεργασία μας, απέδειξε ότι μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην ανταλλαγή εμπειριών αναφορικά με τη στρατιωτική θητεία, όπου οι διηγήσεις τους, μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα με μια άλλη σκοπιά.

Ο Πέτρος Τσαχουρίδης τόνισε: Το Youth Forum στην Νέα Αγχίαλο ήταν μια μοναδική εμπειρία, που σίγουρα θα ήθελα να ξανά ζήσω. Η ηρεμία που προσφέρει η περιοχή μας έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψουμε και να πραγματοποιήσουμε έρευνα πάνω σε κοινά ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα, ενώ παράλληλα μας έδωσε την δυνατότητα να χαλαρώσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τους φοιτητές από το Ισραήλ. Το Forum στην Νέα Αγχίαλο μας έδωσε την δυνατότητα να καταλάβουμε ότι αυτά που μας ενώνουν με τα παιδιά από το Ισραήλ είναι πολύ περισσότερα από όσα πιστεύαμε. Αν ήθελα να συνοψίσω την εμπειρία μου στο Youth Forum στην Νέα Αγχίαλο θα έλεγα ότι συνδύασε άριστα την παραγωγική ακαδημαϊκή έρευνα με την αίσθηση χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς που προσφέρει το ελληνικό καλοκαίρι.


Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο για την επιτήρηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τέσσερα σημεία πολιτικών προτεραιοτήτων του ως υπ. Ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο για την επιτήρηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τέσσερα σημεία πολιτικών προτεραιοτήτων του…

Την Παρασκευή περιόδευσε στην Μαγνησία ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής και γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής…
Αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. στην χώρα μας – Τι άλλαξε; – Τι πέτυχε;

Αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. στην χώρα μας – Τι άλλαξε; – Τι…

γράφει η Βιβή Τσιντσίνη “Η πολιτική συνοχής είναι η κόλλα που κρατά την Ευρώπη ενωμένη.” Όμως……
Πότε στη Ν. Αγχίαλο το συνεργείο για τα rapid – Το  πρόγραμμα της Πέμπτης για τη Θεσσαλία

Πότε στη Ν. Αγχίαλο το συνεργείο για τα rapid – Το πρόγραμμα της Πέμπτης για τη…

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τον ΕΟΔΥ ανακοινώνει το πρόγραμμα δράσεων των…