• 14 Ιουνίου, 2022

Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση – Ένας τόπος, μια ζωή… Ένα βιβλίο για το Βελεστίνο και τον Σταύρο Καραμπερόπουλο

Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση – Ένας τόπος, μια ζωή… Ένα βιβλίο για το Βελεστίνο και τον Σταύρο Καραμπερόπουλο

Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση

Ένας τόπος, μια ζωή…

Ένα βιβλίο για το Βελεστίνο και τον Σταύρο Καραμπερόπουλο

Άοκνη η προσφορά της Βασιλείας Γιασιράνη στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας της Μαγνησίας, πολύτιμο το αποτέλεσμα, εξαιρετικό το τελευταίο «γέννημά της»… για το Βελεστίνο και τον Σταύρο Καραμπερόπουλο.

Ο λόγος για το βιβλίο «Ένας τόπος μια ζωή» που παρουσίασαν με τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρη Νασίκα και τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα, Δρ. Δημήτριο Απ. Καραμπερόπουλο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022. Το συντονισμό είχε η κα Γιασεμή Γεωργαλιού.

Όπως εξηγεί και το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, στα όρια της ζωής του Σταύρου Τρ. Καραμπερόπουλου (1880-1949), περικλείονται σπουδαία εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά συμβάντα, όχι μόνο τοπικά, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού και ο ίδιος συμμετείχε έντονα στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Φυλλομετρώντας αρχικά και έπειτα διαβάζοντας το βιβλίο, πράγματι, διαπιστώνει κανείς ότι ταξιδεύει στον χρόνο, ταξιδεύει μέσα από «ένα ζευγάρι μάτια» και ένα αποτύπωμα ζωής, της συγγραφέως και του Σταύρου Καραμπερόπουλου. Στο διάβα… ή και διάβασμα, συναντά μεγάλες μορφές του τόπου, πληροφορείται για γεγονότα, βλέπει μέσα από τις φωτογραφίες μνημεία του Βελεστίνου και κατανοεί το αποτύπωμα των εξελίξεων, του χρόνου και των επιλογών του σύγχρονου ανθρώπου στην πόλη που αγαπά και διαβιοί.

«Σχημάτισα πρόσωπα… ήρωες, πολιτικά πρόσωπα… και έφτιαξα εικόνες και νοήματα» περιέγραψε για το πόνημά της η κα Γιασιράνη, ενώ για τον Σταύρο Κεραμπερόπουλο, είπε «ήταν ένας ταξιδιώτης της ζωής, ένας ολοκληρωμένος χαρακτήρας… προσπάθησα γενικά οι χαρακτήρες να μείνουν στη μνήμη του αναγνώστη…»

Ο επιμελητής της έκδοσης Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία του βιβλίου, δηλαδή όπως είπε, παρουσιάζει όχι μόνο γεγονότα, αλλά και την καθημερινότητα της εποχής, πλέον υπάρχουν αρχεία για τον επόμενο μελετητή,  καταγράφονται οι επισκέψεις σπουδαίων ανθρώπων στο Βελεστίνο, σε κομβικές στιγμές στην ιστορία και  θυμίζει ή και ενημερώνει για μεγάλα προβλήματα της εποχής, προβλήματα που ο σύγχρονος άνθρωπος τα θεωρεί παράξενα, όπως αγροτικά προβλήματα που σήμερα δεν συναντούμε…

Γνωρίζοντας τον κόσμο του Ρήγα Φεραίου, γνωρίζω και τις ιδιαίτερες φυσιογνωμίες, όπως αυτές του κ. Δημήτρη Καραμπερόπουλου και του Δημάρχου. Ο μεν κ. Καραμπερόπουλος δεν χάνει ευκαιρία για προτάσεις ανάδειξης του Ρήγα Βελεστινλή και των μνημείων του τόπου, δεν χάνει ευκαιρία να αφυπνίσει.

Ο δε Δήμαρχος, δέχεται τις προτάσεις, οραματίζεται μέσα από αυτές, αλλά… ως γνήσιο πολιτικό ον… δεν χάνει ευκαιρία να ενημερώσει το ακροατήριο για νέα έργα, εγκαίνια και προοπτικές που ανοίγονται, όπως το Κέντρο Τεκμηρίωσης Ρήγα Βελεστινλή, το μουσείο πόλης, τη νέα χρηματοδότηση για Δημαρχείο και γραφεία του Δήμου κτλ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Μαραβέγια, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν τα πολιτικά γραφεία της Υφυπουργού κας Μακρή και των βουλευτών κ.κ. Μπουκώρου, Λιούπη, Μεϊκόπουλου και τέως υφυπουργού κας Χρυσοβελώνη.

Το σημαντικότερο όλων, είναι το βιβλίο αυτό, να μπει στις βιβλιοθήκες των σπιτιών του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής. Οι νεότεροι θα βρουν αναφορές στους προγόνους τους, στις γειτονιές τους, σε γεγονότα που μπορούν να τους διδάξουν, σε αξίες που μπορούν να αποτελέσουν τις ρίζες, τις βάσεις, για τη δική τους ανέλιξη.


Σχετικά Άρθρα

«Βαδίζοντας στα χνάρια των Αρχαίων Φερών», πεζοπορία στο Βελεστίνο

«Βαδίζοντας στα χνάρια των Αρχαίων Φερών», πεζοπορία στο Βελεστίνο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πεζοπορία του ΚΕΠ Υγείας στο Βελεστίνο το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου,…
Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το κλειστό γυμναστήριο Βελεστίνου

Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το κλειστό γυμναστήριο Βελεστίνου

Στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, παρουσία του…
Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Φερών (Βελεστίνου)

Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Φερών (Βελεστίνου)

Η «Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Φερών (Βελεστίνου)»,  ξεκινά μια όμορφη πρωτοβουλία ενημέρωσης…