• 6 Σεπτεμβρίου, 2021

Έκλεισε το σχολείο της Βρύναινας

Έκλεισε το σχολείο της Βρύναινας

Αναστολή λειτουργίας, προσωρινή, για το Δημοτικό Σχολείο Βρύναινας καθώς για τη σχολική χρονιά που ανοίγει σε λίγες ημέρες, απέμειναν μόλις δύο μαθητές.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια το σχολείο είχε πέντε μαθητές. Δύο εξ αυτών τον Ιούνιο πήραν μεταγραφή για σχολείο του Αλμυρού. Άλλος ένας επίσης έφυγε. Έτσι, για το σχολικό έτος 2021-22 απέμειναν μόνο δύο μαθητές, οι γονείς των οποίων αιτήθηκαν επίσης μεταγραφή για τα παιδιά τους ώστε να φοιτήσουν σε μια σχολική μονάδα του Αλμυρού (συγκεκριμένα το 3ο Δημοτικό) με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κοινωνικοποίηση, περισσότερους συμμαθητές, όλες τις ειδικότητες των μαθημάτων.

Η Διεύθυνση Α’βάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησε σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας. Αυτό σημαίνει, όπως μας επισήμανε ο Διευθυντής Α’Βάθμιας Μαγνησίας κ. Γεώργιος Πολύζος ότι δεν χάνεται η οργανικότητα, δεν καταργείται το σχολείο και το θέμα θα εξεταστεί την επόμενη χρονιά. Δυστυχώς όμως, η ερήμωση στο χωριό και η υπογεννητικότητα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας διότι τα παιδιά στη Βρύναινα είναι ελάχιστα…

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το σχολείο στη Βρύναινα έγινε το 1881 με χρήματα του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και τη δεκαετία του 1960 φιλοξενούσε πάνω από 80 παιδιά. Εκείνο το πέτρινο κτήριο καταστράφηκε στο σεισμό του 1980, για αρκετά χρόνια τα μαθήματα γίνονταν σε ένα λυόμενο και από το 1996 οι μαθητές μπήκαν στο σχολείο που υπάρχει σήμερα στο χωριό. Τα στοιχεία μας τα έδωσε ο δάσκαλος κ. Νίκος Τόλιος, με καταγωγή από τη Βρύναινα, ο οποίος στα τέλη του προηγούμενου αιώνα υπηρέτησε στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα και θυμήθηκε ότι στα δικά του παιδικά χρόνια, είχε παραπάνω από 70 παιδιά στο Δημοτικό.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι λόγω έλλειψης μαθητών έκλεισαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας το Δημοτικό στο Κρόκιο και αυτό στον Πλάτανο όπου κι εκεί η αναστολή ήταν προσωρινή αλλά έγινε μόνιμη…


Σχετικά Άρθρα

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Ακολουθούν φωτο-ρεπορτάζ και βίντεο  από την Αποκαθήλωση στην Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς και μήνυμα του Μητροπολίτη:…
Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Τη Μεγάλη Παρασκευή πλήθος πιστών, ως μια κοινωνία Χριστού, παρέστη στη συγκέντρωση των επιταφίων των Εκκλησιών…