• 2 Ιουνίου, 2021

Ομιλία του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τον εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ομιλία του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τον εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος πραγματοποίησε παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επισήμανε ότι η δημοκρατική και ισότιμη εκπροσώπηση των πολιτών στα συστήματα διοίκησης εξακολουθεί να «βασανίζει» διαχρονικά ως κυρίαρχο ζητούμενο. Εξήγησε ότι αν θέλουμε να συζητήσουμε για επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι απαιτείται ενίσχυση της τοπικοποίησης και περιφερειοποίησης της οικονομίας, αφού οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας θα κληθούν να παίξουν τον ουσιαστικότερο ρόλο την επομένη της πανδημίας.

«Για να ανταποκριθούν στο ρόλο αυτό, χρειάζεται πραγματική αποκέντρωση στην αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Χρειάζονται προγραμματικές συμφωνίες, ανοικτές συζητήσεις και εγκαινίαση νέων δομών όπου ο πολίτης θα μπορεί να συμμετέχει και να συναποφασίζει για ό,τι τον αφορά σε επίπεδο γειτονιάς, κοινότητας ή δήμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση σύμφωνα το Βουλευτή θα έπρεπε να λειτουργεί ως καθρέφτης της αυτοδιοίκησης κάτι το οποίο δε συμβαίνει αφού η συζήτηση για αυτόν γίνεται αποκομμένα από την πραγματικότητα που βιώνουν οι δήμοι πανελλαδικά.
«Όσο οι δήμοι αντιμετωπίζονται με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη, όσο δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν για την επίλυση απλών καθημερινών θεμάτων χωρίς να απαιτείται πρώτα νομοθετική ρύθμιση, όσο φορτώνονται στους δήμους αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, η συζήτηση για το ποιος εκλογικός νόμος είναι ο καταλληλότερος δε θα οδηγήσει στο ζητούμενο» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο είναι όρθιοι, ικανοί και ισχυροί δήμοι που θα μπορούν να οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες σε ένα καλύτερο αύριο».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι, σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι η ψήφος του κάθε πολίτη έχει την ίδια βαρύτητα είτε ψηφίζει ένα μεγαλύτερο είτε ένα μικρότερο αυτοδιοικητικό σχήμα και η ισοτιμία αυτή διασφαλίζεται μόνο μέσα από ένα απλό αναλογικό σύστημα. Συνέχισε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόλμησε να νομοθετήσει ένα σύστημα απλής αναλογικής για την αυτοδιοίκηση που δεν πρόλαβε, όμως, να δοκιμαστεί στην πράξη για να δούμε πώς θα λειτουργούσαν οι συναινέσεις και οι συγκλίσεις.

«Η Κυβέρνηση το ακύρωσε με τη νομοθετική της πρωτοβουλία επισπεύδοντας την επιστροφή σε ένα υπερπλειοψηφικό σύστημα με έντονο άρωμα παλαιοκομματισμού» είπε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Αναφέρθηκε έπειτα στην «κακοποιημένη» έννοια της κυβερνησιμότητας επισημαίνοντας ότι, στο όνομα της στρεβλής αποτύπωσής της, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δε θα είναι η κοινωνία μιας πόλης που θα επιλέγει το δήμαρχο τη δεύτερη Κυριακή, αλλά ένα εκλογικό σύστημα που θα επιβάλει δήμαρχο με σχετική πλειοψηφία ασχέτως αν έχει το πρόγραμμά του ή είναι αρεστός στην πλειοψηφία. Θα περιοριστούν οι φωνές μέσα στα δημοτικά συμβούλια, θα εξαφανιστούν τα μικρά αυτοδιοικητικά σχήματα και καταργούνται οι τοπικές κοινότητες.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι πολύ σύντομα θα καταλάβουμε ότι ο «πολιτικός πονοκέφαλος» για να συνθέσουν όμοροι πολιτικοί χώροι στα δημοτικά συμβούλια θα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τα κρίσιμα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι δήμαρχοι. Εξήγησε ότι ένας δήμαρχος θα παίρνει 43%, θα έχει 60% στα δημοτικά συμβούλια, αλλά θα εκβιάζεται από τμήματα της παράταξής του προκειμένου να μην τον «αδειάσουν» και θα υπονομεύεται συνεχώς.
Ολοκληρώνοντας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι: «το παρόν νομοσχέδιο δεν έρχεται να λύσει υπαρκτά προβλήματα απορρέοντα από την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Έρχεται να επαναχαράξει το χάρτη της αυτοδιοίκησης πατώντας στην παλιά συνταγή του σφιχτού εναγγαλισμού της αυτοδιοίκησης με τα κόμματα στη λογική του ότι πιο πολλή αυτοδιοικητική πολιτική θα χαράσσεται από το Υπουργείο Εσωτερικών παρά από τους ίδιους τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια».


Σχετικά Άρθρα

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την κατάρρευση της οροφής σε Δημοτικό σχολείο του Βόλου εν ώρα λειτουργίας

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την κατάρρευση της οροφής σε Δημοτικό σχολείο του Βόλου εν ώρα λειτουργίας

Από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κο Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη δήλωση: Διαβάζουμε στον τοπικό…
Αλ.Μεϊκόπουλος:«Με ευθύνη της κυβέρνησης πολίτες στη Μαγνησία εκτός Market Pass»

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Με ευθύνη της κυβέρνησης πολίτες στη Μαγνησία εκτός Market Pass»

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολίτες της…
Αλ. Μεϊκόπουλος: «Εξώσεις πολιτών απ’ τα σπίτια τους την ώρα που κουρεύονται γενναιόδωρα χρέη εκατομμυρίων»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Εξώσεις πολιτών απ’ τα σπίτια τους την ώρα που κουρεύονται γενναιόδωρα χρέη εκατομμυρίων»

Από τον Βουλευτή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κο Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω δήλωση: Δέκα χρόνια…