• 2 Φεβρουαρίου, 2021

Συνέντευξη με τον προπονητή Θωμά Αποστολάκη, τον δάσκαλο του αλμυριώτικου στίβου

Συνέντευξη με τον προπονητή Θωμά Αποστολάκη, τον δάσκαλο του αλμυριώτικου στίβου

Συνέντευξη με τον προπονητή Θωμά Αποστολάκη ο οποίος –για δύο δεκαετίες- άφησε το στίγμα του στον στίβο του ΓΣΑ αναβαθμίζοντας το ιστορικό τμήμα, προσέλκυσε εκατοντάδες παιδιά στον αθλητισμό και τα οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες

Ο κλασικός αθλητισμός έχει την τιμητική του στον Αλμυρό με μακρά παράδοση, μεγάλες επιτυχίες, θρυλικούς αθλητές. Άλλωστε ο ΓΣΑ ιδρύθηκε ως τμήμα στίβου το 1929, προϋπήρχε από τα τέλη του 19ου αιώνα και οι αγώνες Κρόκια ήταν –δυστυχώς σε παρελθοντικό χρόνο διότι εδώ και πολλά χρόνια έχει σταματήσει η τέλεση των αγώνων αυτών- ένα κορυφαίο γεγονός της τοπικής ιστορίας και παράδοσης.

Φιλοξενούμε σήμερα στις σελίδες του «Λαού» μια συνέντευξη αναφορικά με το στίβο του ΓΣΑ μέσα από τα …μάτια του Θωμά Αποστολάκη ο οποίος «αναγέννησε» το τμήμα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και το οδήγησε σε πολυάριθμες διακρίσεις, το σημαντικότερο όμως είναι ότι έφερε κοντά στον αθλητισμό εκατοντάδες παιδιά. Υπήρξε προπονητής στο στίβο του ΓΣΑ από το 1992 έως το 2014, κάτι παραπάνω δηλαδή από δύο δεκαετίες. Γυμναστής στο επάγγελμα, νυν συνταξιούχος, δούλεψε για αρκετά χρόνια στο Αθλητικό Σχολείο Αλμυρού και σε άλλα στην περιοχή μας. Από τα χέρια του, έχουν περάσει πάρα πολλοί αθλητές που ακολούθησαν τον υγιή αθλητισμό στους στίβους και πανηγύρισαν μετάλλια. Οδήγησε τον ΓΣΑ σε πανελλήνιες νίκες.

-Κύριε Αποστολάκη, είχατε σημαντική συμβολή στην αναβάθμιση του στίβου του Αλμυρού στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε μια εποχή που μετά το χρυσό της Πατουλίδου άνθισε ξανά ο κλασικός αθλητισμός στη χώρα μας…

-Το τμήμα στίβου του ΓΣΑ έχει τεράστια ιστορία. Όταν ανέλαβα προπονητής εγώ, είναι αλήθεια ότι δεν είχε πολλά παιδιά και την προσοχή που θα έπρεπε. Είχε μαραζώσει χωρίς αθλητές και διακρίσεις. Το πρώτο που κάναμε ήταν ανίχνευση ταλέντων μέσα από τα σχολεία, τα Δημοτικά. Επίσης, δημιουργήσαμε το Αθλητικό Σχολείο Αλμυρού που είχε τμήματα στίβου, ποδοσφαίρου, μπάσκετ και μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν σπουδαίοι αθλητές κι εξαίρετοι χαρακτήρες. Μαζέψαμε πάνω από εκατό παιδιά, περίπου πενήντα ήταν στο αγωνιστικό τμήμα και καταφέραμε να φέρουμε στο σύλλογο πολλές επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο και κάποιοι αθλητές μας να κληθούν στην εθνική ομάδα.

-Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές επιτυχίες;

-Το 1999 στο Καραϊσκάκη ο ΓΣΑ αναδείχθηκε πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα σε Παμπαίδες-Παγκορασίδες Α’ , το 2007 είχαμε την 1η θέση στη γενική κατάταξη και το 2009 η σκυτάλη 4×400 είχε πρωτιά στις νεάνιδες και δεύτερη θέση στις κορασίδες. Οι αθλητές μας όλα αυτά τα χρόνια, κατέκτησαν παραπάνω από 70 μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα, με πολλές πρωτιές κι άλλες καλές θέσεις σε όλες τις κατηγορίες και σε διάφορα αγωνίσματα.

-Οπότε, ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα θετική εξέλιξη του τμήματος, η επιλογή των παιδιών από τα σχολεία…

-Πράγματι. Μετά το πρόγραμμα ανίχνευσης των ταλάντων στα Δημοτικά, δοκιμάσαμε τα παιδιά σε διάφορα αγωνίσματα για να δούμε και να καταλήξουμε που έχουν κλίση. Με μεθοδική δουλειά, άρχισαν σιγά-σιγά να φαίνονται τα αποτελέσματα, πρώτα σε τοπικό και έπειτα σε πανελλήνιο επίπεδο με πολύ καλές επιδόσεις. Θέλω να αναφέρω ότι είχα μεγάλη βοήθεια απ’ όλους τους Διευθυντές των σχολείων, κυρίως τον Γιώργο Κεχαγιά στο Αθλητικό Σχολείο και την Χρυσούλα Κοντογεωργάκη. Ήταν σημαντικό αυτό για να γίνει η σωστή επιλογή παιδιών, όπως επίσης σημαντική ήταν η συνεισφορά των γονέων που μ’ εμπιστεύτηκαν για πολύ μεγάλο διάστημα και στήριξαν τον στίβο του ΓΣΑ. Δεν είχαμε παιδιά μόνο από τον Αλμυρό αλλά την Ευξεινούπολη, την Σούρπη, τον Πτελεό, τη Νέα Αγχίαλο, το Βελεστίνο κι άλλες περιοχές.

-Από τα αρχεία χρόνια, ο στίβος ήταν στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Τι θα συμβουλεύατε ένα γονιό, για ποιο λόγο να στείλει το παιδί του στο στίβο και όχι για παράδειγμα σε ένα ομαδικό άθλημα;

-Στο στίβο η γυμναστική είναι σε όλους τους τομείς, γυμνάζεται όλο το σώμα. Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν από την ηλικία 5-6 ετών, στο ξεκίνημα με παιγνιώδη μορφή. Κι ανάλογα με την ηλικία, ξέρουν οι προπονητές και προσαρμόζουν την προπόνηση. Σίγουρα είναι διαφορετικός διότι έχουμε να κάνουμε με ατομικά αθλήματα. Δεν εξαρτάσαι από άλλους, από την ομάδα αλλά μόνο από τον εαυτό σου. Συν τοις άλλοις, κρίνεσαι με αντικειμενικές επιδόσεις, πόσο πήδηξες, πόσο έτρεξες, πόσο έριξες.Από την αρχαία Ελλάδα είχαν συνειδητοποιήσει τη μεγάλη σημασία του κλασικού αθλητισμού διότι προάγει την ευγενή άμιλλα, δημιουργεί πιο ισχυρούς χαρακτήρες και γνωρίζεις τη χαρά και τη λύπη σαν μια απεικόνιση της ζωής. Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι με τον στίβο, ο κάθε αθλητής παίρνει τις σωστές βάσεις εκγύμνασης και μπορεί έπειτα να μεταπηδήσει σε κάποιο άλλο άθλημα.

-Είχατε επίσης συμβολή στην αναβίωση των «Κροκίων» για δύο χρονιές…

-Είχαμε τελέσει τα Κρόκια το 1999 και μετά το 2004 και το 2005 με την επωνυμία Κρόκια-Ραγάζια. Αυτές οι διοργανώσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν αθλητές από όλα τα σχολεία της Μαγνησίας και τη Θεσσαλία, το στάδιο γέμισε με κόσμο και θεωρώ ότι τιμήσαμε το ένδοξο παρελθόν της σπουδαίας αυτής ημερίδας αγώνων που κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του τόπου μας.

-Θα μπορούσαν τώρα να αναβιώσουν τα Κρόκια;

-Η τοπική Ένωση του ΣΕΓΑΣ στηρίζει κάθε διοργάνωση του στίβου, η Ομοσπονδία επιδιώκει να βάζει στο καλεντάρι της διοργανώσεις που προωθούν τον αθλητισμό και με σιγουριά μπορώ να πω ότι έχουμε τις γνωριμίες, τις καλές δημόσιες σχέσεις που χρειάζονται. Πρέπει όμως να έχει τη διάθεση και τις υποδομές ο Δήμος Αλμυρού για να αναβιώσουν τα Κρόκια. Αξίζει να διατηρηθεί αυτή η παράδοση για συναισθηματικούς λόγους αλλά και προς όφελος της περιοχής. Τα Κρόκια μπορούν να συμβάλουν στην τουριστική αναβάθμιση ου Αλμυρού, στο λεγόμενο τουριστικό αθλητισμό. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να προχωρήσει το έργο του ταρτάν στο στάδιο «Αθανάσιος Ραγάζος». Κάπου αυτό το έργο έμεινε στάσιμο ενώ υπάρχουν τα υλικά. Άλλοι σύλλογοι που εδρεύουν σε μικρότερες επαρχιακές πόλεις απ’ ότι είναι ο Αλμυρός, έχουν στάδιο με ταρτάν. Εφόσον γίνει, τότε ο Δήμος μπορεί να καθιερώσει σε μόνιμη βάση, σε συνεργασία με τον ΓΣΑ και την Ομοσπονδία που είναι αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες, τους αγώνες.

-Θα ήταν σίγουρα σημαντικό ώστε τα παιδιά να έχουν κίνητρο και αγωνιστικά ερεθίσματα στον τόπο τους…

-Έχουμε ένα πολύ ωραίο στάδιο, με αρκετούς χώρους και είναι κρίμα να μην ολοκληρωθεί το έργο του ταρτάν. Οι εγκαταστάσεις μαζί με τη μεγάλη αγάπη της τοπικής κοινωνίας για το στίβο και την πλούσια, μοναδική ιστορία του συλλόγου στο άθλημα, μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για να αναβαθμιστεί ο στίβος στην περιοχή μας. Η διοργάνωση αγώνων στον Αλμυρό είναι σημαντική για να έχουν τα παιδιά τα ερεθίσματα. Άλλο να το βλέπεις στην τηλεόραση και άλλο να το ζεις, να είναι τα αδέρφια ή οι φίλοι σου στους αγώνες.

-Έχετε κάποια χρόνια που δεν είστε προπονητής στον ΓΣΑ, όμως συνεχίζουν σε αυτό το πόστο προπονήτριες που εσείς είχατε αθλήτριες και αναδείξατε. Πώς νιώθετε για αυτό;

-Σίγουρα είναι πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βλέπω ότι προπονήτριες τώρα στον ΓΣΑ είναι κορίτσια που εγώ έφερα στο στάδιο, γυμνάστηκαν από εμένα, έμαθαν πράγματα, αγωνίστηκαν, διακρίθηκαν, ζήσαμε πολλά μαζί, σπούδασαν στη Γυμναστική Ακαδημία και πλέον συνεχίζουν το έργο μου. Περιμένω να γίνει το μπαμ για να ξαναδούμε δόξες στο τμήμα στίβου του ΓΣ Αλμυρού! Όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχω αποκοπεί, είμαι πάντα δίπλα στους εφόρους και τους προπονητές του τμήματος όποτε μου ζητηθεί, με συμβουλευτικό ρόλο.

Τα «παιδιά» του Θωμά Αποστολάκη
Τις δύο δεκαετίες που ο κ. Αποστολάκης δούλεψε στον ΓΣΑ και ήταν υπεύθυνος του τμήματος στίβου, αναδείχθηκαν πολυάριθμοι αθλητές με συμμετοχή στην εθνική ομάδα, σε διεθνείς αγώνες αλλά και επιτυχίες σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Ήταν μια χρυσή περίοδος αναγέννησης του αλμυριώτικου στίβου και θεωρούμε χρέος μας να αναφέρουμε τα ονόματα των αθλητών που έφεραν τις διακρίσεις.
Ήταν οι Μάριος Τάτσης, Κώστας και Ιάσων Νάντζιος, Κωνσταντίνος και Νίκος Δανιηλίδης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λευτέρης Ζαχαράκης, Γιώργος Μόκας, Άκης Κρανάς, Αντώνης Κυριακού, Δημήτρης Κουντούρης, Γιώργος Λεγάκης, Στέφανος Καραμπάσης, Δήμητρα και Βάσω Μόκα, Κατερίνα Κολοβού, Μαρία Ρουχά, Ζωή Καλαϊτζίδου, Δήμητρα Χάστα, Σοφία Ντίτσα, Ματούλα Ψαράκου, Χάιδω και Παναγιώτα Καραπτσιά, Πηνελόπη Τριαντοπούλου, Χριστίνα Κούργια, Νικολέτα Βελάνη, Ζωή Μπάρδα, Ελευθερία Κουβάτα, Ευαγγελία Χριστοδούλου, Σοφία Ραχμανίδου, Χριστίνα Μπράτση, Φωτεινή κι Αθανασία Παρίση, Γλυκερία Κουτρούλη, Βασιλική Πατσέα, Ευανθία Μάσκα. Για να πάρει τη σκυτάλη ο Σπύρος Καραλής, πανελληνιονίκης το περασμένο καλοκαίρι (στον ΓΣΑ από το ποδόσφαιρο του συλλόγου πήγε στο στίβο, αναδείχθηκε και πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό) και η Αναστασία Τσομπάνογλου που αγωνίζεται τώρα με τον «Δισκοβόλο».

*** Eυχαριστούμε την προπονήτρια Χάιδω Καραπτσιά για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Τα Κρόκια και οι σπουδαίοι αθλητές
Τα Κρόκια, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν σε σχετικά μας άρθρα στην εφημερίδα «Λαός του Αλμυρού», πρωτοδιοργανώθηκαν το 1902 από την Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» σε χώρο με τη μορφή υποτυπώδους γυμναστηρίου στην περιοχή περίπου εκεί όπου βρίσκεται το σημερινό στάδιο, προς την πλευρά του Κέντρου Υγείας, εκτός οικιστικού, τότε, σχεδίου Αλμυρού. Μάλιστα περιλάμβαναν και ιπποδρομίες στο δρόμο Τσιγκέλι-Αλμυρός. Η διοργάνωση σταμάτησε την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, έγινε αναβίωση μετά το 1936 και μετά την κατοχή, οι μεγαλύτεροι εν ζωή κάτοικοι θυμούνται με γλυκιές αναμνήσεις τα Κρόκια των δεκαετιών 1950 και 1960. Ήταν τότε που για δύο ημέρες, στα τέλη της άνοιξης, έρχονταν αθλητές από όλη την επαρχία και όλη την Ελλάδα στον Αλμυρό, φιλοξενούνταν σε σπίτια κατοίκων και η διοργάνωση ατή είχε σπουδαίο αντίκτυπο στην κοινωνία.
Δίχως αμφιβολία, ο Θανάσης Ραζάγος αποτελεί το σπουδαιότερο αθλητή του ΓΣΑ, τον θρύλο της πόλης και μάλιστα, παρά τις πολλές προτάσεις που είχε για να πάρει μεταγραφή, ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και ολοκλήρωσε την αγωνιστική του πορεία εκπροσωπώντας μόνο τον ΓΣΑ. Βαλκανιονίκης, τρίτος στον φημισμένο μαραθώνιο της Βοστώνης το 1947, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948. Ήταν ο πρωτεργάτης του στίβου κι άφησε τεράστια παρακαταθήκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά ονόματα σπουδαίων αθλητών του ΓΣΑ που διακρίθηκαν. Αυτοί ήταν ο Δημήτρης Δημαρέλος στις ταχύτητες, ο άλτης Δημήτρης Κουτσογιώργος, ο Γιάννης Καραντενίζης, ο Σταύρος Παρασκευαΐδης, στο μαραθώνιο ο Λάζος, ο Παναγιώτης Κορδίστας, ο Νικάκος, ο Κώστας Χρυσόπουλος, ο Σπύρος Ντάγκρας και ο Στέργιος Σαμουρδάνης στο επί κοντώ, οι αδερφοί του Θανάση Ραγάζου, Νίκος και Βαγγέλης, ο Δημήτρης Τσούκας. Όπως αναφέρει σε κείμενό του ο Δ Δημαρέλος στην έκδοση «Εν Βόλω» Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2004, ο ΓΣΑ αναδείχθηκε πρώτος επαρχιακός σύλλογος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών του 1947.


Σχετικά Άρθρα

Η μεγάλη επιτυχία …ανεβάζει ξανά τους ΣκηνοΠαίκτες στη σκηνή

Η μεγάλη επιτυχία …ανεβάζει ξανά τους ΣκηνοΠαίκτες στη σκηνή

Έπειτα από την επιτυχία των τελευταίων παραστάσεων, η Θεατρική Ομάδα Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες παρουσιάζει για ακόμα δύο…
Στις 4μ.μ. αύριο Τετάρτη ο μεγάλος αγώνας του ΓΣΑ με τον Ολυμπιακό Βόλου

Στις 4μ.μ. αύριο Τετάρτη ο μεγάλος αγώνας του ΓΣΑ με τον Ολυμπιακό Βόλου

Ο ΓΣΑ προετοιμάζεται για τον ημιτελικό Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου που θα γίνει στον…
Πανελλήνια ορειβασία στις 3 ψηλότερες κορυφές της Όθρυος

Πανελλήνια ορειβασία στις 3 ψηλότερες κορυφές της Όθρυος

Ο ΕΟΣ Αλμυρού διοργανώνει πανελλήνια ορειβασία με μια κυκλική διαδρομή στις τρεις ψηλότερες κορυφές της Όθρυος,…