• 19 Οκτωβρίου, 2020

Ο καιρός σε απευθείας σύνδεση από τους Κωφούς

Ο καιρός σε απευθείας σύνδεση από τους Κωφούς

Ο Γιώργος Τσιάντος έχει εγκαταστήσει μετεωρολογικό σταθμό με κάμερα στο χωριό του σε υψόμετρο 500 μέτρων

Το δικό του μετεωρολογικό σταθμό στο χωριό Κωφούς έχει εγκαταστήσει ο Γιώργος Τσιάντος σε υψόμετρο 500 μέτρων κι ασχολείται με την πρόγνωση καιρού παρέχοντας τα δεδομένα του καιρού σε απευθείας μετάδοση μέσω κάμερας.

Ο κ. Τσιάντος διαθέτει εδώ και τρία χρόνια ένα μπλοκ (meteo-kofoi-magnisias.blogspot.com) στο οποίο ανεβάζει τα δεδομένα των μετρήσεων του σταθμού του. Όπως μας είπε «ο μετεωρολογικός σταθμός είναι ιδιωτικός, δικής μου ιδιοκτησίας και επίβλεψης, εγκατεστημένος στο χωριό μου, τους Κωφούς κι έχω συνεργασία με το www.meteo-thessalia.gr και τον φίλο μετεωρολόγο και προγνώστη καιρού Πάνο Αρχοντή από την Αγιά της Λάρισας. Ο σκοπός της εγκατάστασης του σταθμού είναι να καταγράφει τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες που μεταδίδονται διαρκώς, ώστε να βλέπει η τοπική κοινωνία τον καιρό. Επίσης μέσα στο σάιτ του σταθμού παρέχεται και τοπική πρόγνωση για την γύρω περιοχή, σαφώς και για τον Αλμυρό που είναι πολύ κοντά στους Κωφούς».

Μάλιστα, ο κ. Τσιάντος σχολίασε πως η κάμερα είναι τοποθετημένη στον ίδιο χώρο που είναι και ο μετεωρολογικός σταθμός, βλέπει βορειονατολικά, στο βάθος είναι η παραλία Αλμυρού. Όταν έχει ορατότητα φαίνεται το Πήλιο και η Αγριά. «Ο σκοπός της κάμερας είναι αρχικά, να βλέπει ο κόσμος τι καιρό επικρατεί σε πραγματικό χρόνο για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων και την ανάδειξη του χωριού καθώς ο σταθμός και η κάμερα μεταδίδονται και εκτός Θεσσαλίας μέσω του stravon.gr. Οποιοσδήποτε θέλει να έρθει στην περιοχή μας, μπορεί να δει τον καιρό, να ξέρει αν βρέχει, αν χιονίζει, αν έχει ήλιο» πρόσθεσε ο ερασιτέχνης προγνώστης καιρού ο οποίος κατά κύριο επάγγελμα είναι κτηνοτρόφος/αγρότης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο μετεωρολογικός σταθμός είναι ένα μηχάνημα που λειτουργεί ως πομπός και μετράει τη θερμοκρασία, την υγρασία, τη διεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου και τα χιλιοστά της βροχής. Ασύρματα τα δεδομένα μεταφέρονται σε μία κονσόλα που είναι ο δέκτης κι από εκεί στο ίντερνετ όπου οποιοσδήποτε ανά πάσα στιγμή μπορεί να τα παρακολουθήσει και να δει πώς μεταβάλλεται ο καιρός.

«Η πρόγνωση δεν γίνεται από τους σταθμούς αλλά παρέχουν τα κλιματικά δεδομένα και τους χάρτες για να βγει» μας ανέφερε ο Πάνος Αρχοντής ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας http://www.meteo-thessalia.gr με πολυετή ενασχόληση στο συγκεκριμένο θέμα και συνέχισε αναφορικά με την πρόσφατη θεομηνία: «Στον «Ιανό» είχαμε προβλέψει ότι θα έβρεχε τόσο πολύ στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα γιατί με τους σταθμούς και τις κάμερές μας καλύπτουμε όλη τη Θεσσαλία. Είχαμε εκδώσει μάλιστα και έκτακτο δελτίο. Οι προγνώσεις μας είναι αποθηκευμένες στην ιστοσελίδα μας. Έχουμε σταθμούς σε σημεία που δεν έχει πάει το Αστεροσκοπείο Αθηνών και η κάμερα του κ. Τσιάντου στους Κωφούς είναι τοποθετημένη σε μία σημαντική περιοχή, σε ένα σημείο από το οποίο περνούν οι κακοκαιρίες από τη νότια Ελλάδα, στην Όθρυ όπου κάθε χρόνο έχουμε βροχές και χιόνια».

Ο κ. Αρχοντής επισήμανε επίσης πως μεγάλο ρόλο στην πρόγνωση του καιρού παίζει  η εμπειρία «Οι μετεωρολόγοι στην Αθήνα διαβάζουν τα στοιχεία που έχουν. Εμείς εδώ όμως γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, γι’ αυτό καλό θα ήταν ο κόσμος να δίνει μεγαλύτερη βάση σε τοπικούς μετεωρολόγους» είπε χαρακτηριστικά.

Αναμφίβολα μία ξεχωριστή ενδιαφέρουσα ενασχόληση για τον Γιώργο Τσιάντο και τον Πάνο Αρχοντή, χρήσιμη για τους κατοίκους της περιοχής μας και τους επισκέπτες του βουνού των Τιτάνων.


Σχετικά Άρθρα

Meteo – Γ. Τσιάντος: Τροπικού τύπου καταιγίδες μέχρι την Τετάρτη στον Αλμυρό – Τα ύψη βροχής που αναμένονται

Meteo – Γ. Τσιάντος: Τροπικού τύπου καταιγίδες μέχρι την Τετάρτη στον Αλμυρό – Τα ύψη βροχής…

Μετά την ειδοποίηση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας για ραγδαία επιδείνωση του καιρού επικοινωνήσαμε…
Έργα οδικής ασφάλειας 2 εκατ. ευρώ σε περιοχές του Αλμυρού

Έργα οδικής ασφάλειας 2 εκατ. ευρώ σε περιοχές του Αλμυρού

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας νέο έργο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε περιοχές του…
Ο Δήμος Αλμυρού τίμησε το σπουδαίο λόγιο και παιδαγωγό Στέφανο Κομμητά

Ο Δήμος Αλμυρού τίμησε το σπουδαίο λόγιο και παιδαγωγό Στέφανο Κομμητά

Σε μια όμορφη κι ενδιαφέρουσα εκδήλωση,έδωσε στη δημοτική βιβλιοθήκη το όνομα της σπουδαίας προσωπικότητας τους έθνους…