• 16 Φεβρουαρίου, 2020

Ο Δήμος Αλμυρού τίμησε το σπουδαίο λόγιο και παιδαγωγό Στέφανο Κομμητά

Ο Δήμος Αλμυρού τίμησε το σπουδαίο λόγιο και παιδαγωγό Στέφανο Κομμητά

Σε μια όμορφη κι ενδιαφέρουσα εκδήλωση,έδωσε στη δημοτική βιβλιοθήκη το όνομα της σπουδαίας προσωπικότητας τους έθνους από τους Κωφούς

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου η εκδήλωση ονοματοδοσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλμυρού σε Βιβλιοθήκη «Στέφανου Κομμητά» και τα αποκαλυπτήρια της χαρακτηριστικής πινακίδας στην είσοδό της.

Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια αφήγησης σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, ενώ ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος ανέπτυξε τις σκέψεις του με θέμα «η βιβλιοθήκη ως κέντρο παιδείας και πολιτισμού».

Η εκδήλωση έγινε από τον Δήμο Αλμυρού σε συνεργασία με το Εθνικό Τυπογραφείο, τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κωφών Αλμυρού «ο Στ. Κομμητάς», την ΕΚΠΟΛ Ν. Μαγνησίας, το Ι.Δ. Συνεργασίας “Ρήγας Βελεστινλής” και τις Διευθύνσεις Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Να αναφέρουμε ότι η ονοματοδοσία της βιβλιοθήκης του Δήμου Αλμυρού που στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου, είχε αποφασιστεί στο δημοτικό συμβούλιο της 9ης Οκτωβρίου 2019 προς τιμήν του Κωφιώτη λόγιου και παιδαγωγού του γένους Στεφάνου Κομμητά.

Όπως είχε αναφέρει τότε ο κ. Γιαννίτσης, πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κωφών Αλμυρού «ο Στ. Κομμητάς», τα διδακτικά βιβλία του Στεφάνου Κομμητά διδάχθηκαν για 74 χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αυτό το τεράστιο έργο των 84 τόμων κληροδότησε ο Κομμητάς στο ελληνικό κράτος, μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντά του, καθώς και χρήματα για την ανέγερση σχολείων στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Η ονοματοδοσία της βιβλιοθήκης του Δήμου έρχεται να τιμήσει και να αναγνωρίσει την αγάπη του Στεφάνου Κομμητά για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του επίσης κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τη ζωή και το έργο του λόγιου και παιδαγωγού: «Ο ιερομόναχος Στέφανος Κομμητάς από την κορυφή του Άθω έβλεπε όλο τον κόσμο χωρίς να ξεχάσει την μοναχική του αποστολή. Και μέσα στην ύπαρξη του ξεχείλιζε η αγάπη γι’ αυτό τον κόσμο. Πρώτη επιλογή του ήταν ο ουρανός, δεύτερη το σκλαβωμένο γένος και τρίτη οι νέοι και η παιδεία της ελληνικής επικράτειας. Γνωρίζοντας άριστα την αρχαία και νεότερη γραμματεία έγραψε πολυάριθμα συγγράμματα, δίδαξε τα ελληνόπουλα και μας άφησε μία πλούσια πνευματική κληρονομιά. Στον πολυγραφότατο Στέφανο Κομμητά οφείλουμε τη μόρφωση και εκπαίδευση των νέων πριν και μετά την επανάσταση του 1821. Όλα αυτά του δώσανε το προσωνύμιο «Δάσκαλος του Γένους».
Αυτό που σχολιάστηκε από όλους στην τελετή της Παρασκευής είναι η ανάγκη αναβάθμισης της βιβλιοθήκης ώστε να μπορούν οι κάτοικοι του Αλμυρού να επισκέπτονται έναν όμορφο χώρο και να φιλοξενούνται διάφορες δράσεις φιλαγνωσίας που αφορούν τις τέχνες και τα γράμματα.

Εκτός του κ. Γιαννίτση και του κ. Τσούτσα, σύντομο χαιρετισμό απήυθυνε ο Αιδεσιμότατος κ. Γεώργιος Μπέκας, ενώ ακολούθησαν ομιλίες. Ο καθηγητής κ. Αναγνωστόπουλος, αφού περιέγραψε την πρώτη του επαφή με τα βιβλία στα παιδικά του χρόνια, σχολίασε: «Το βιβλίο ευεργετεί τον άνθρωπο όπως ο ήλιος με το φως του, ανοίγει νέους ορίζοντες, αφυπνίζει την ψυχή μας, μας οδηγεί στην αυτογνωσία, μας ωριμάζει, μας εφοδιάζει με ηθικά όπλα, ζεσταίνει την καρδιά, καλλιεργεί τα συναισθήματά μας. Κάθε βιβλιοθήκη είναι κυψέλη όπου κυρίως οι μαθητές δρέπουν το μέλι της γνώσης, είναι ζυμωτήριο ιδεών, εργαστήριο παιδείας και δημοκρατίας. Πρέπει να καλλιεργηθεί η φιλαγνωσία στα παιδιά. Η σημερινή εκδήλωση καταυγάζεται από το φωτεινό στέφανο του Κομμητά. Ο σύλλογος των Κωφών έπραξε το ιερό χρέος του κι οφείλουμε να απευθύνουμε ευχαριστίες πολλές τόσο σε αυτόν όσο και στο Δήμο Αλμυρού. Είναι μεγάλη τιμή ύστερα από 200 χρόνια για τον Κομμητά από τον τόπο που γεννήθηκε. Σήμερα η ιδιαίτερη πατρίδα του τον τιμά ξεχωριστά και τέτοιες πρωτοβουλίες υψώνουν τον πολιτισμό, υψώνουν την αυτοδιοίκηση, υψώνουν την πατρίδα μας».

Στη συνέχεια μίλησε ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος: «Σε μία εποχή με έκπτωση αξιών, μεγαλώνει η ανάγκη να αναζητάμε σημεία αναφοράς. Ένα από αυτά αποτελεί το άξιο τέκνο της περιοχής μας, ο Στέφανος Κομμητάς. Αποδίδουμε την προσήκουσα τιμή και το σεβασμό σε αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Δήμος Αλμυρού σε αναγνώριση του έργου του Κομμητά. Η ονοματοδοσία της δημοτικής βιβλιοθήκης δεν θα είναι απλώς μία ταμπέλα, αλλά κάθε χρόνο θα ενσωματώνουμε κάτι από το έργο του, θέλουμε να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη του».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γεώργιος Σούρλας είπε μεταξύ των άλλων: «Δεν αρμόζει σε ένα μεγάλο άνδρα να μην τον τιμάει η πατρίδα του. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναδεινύουμε προσωπικότητες και γεγονότα από την ιστορία του τόπου μας. Τέτοια γεγονότα είναι η Επανάσταση του 1821 που θα γιορτάσουμε την επόμενη χρονιά και προσωπικότητες όπως ο Στέφανος Κομμητάς με πολυσχιδές έργο, παιδαγωγικού και πνευματικού χαρακτήρα. Ο Στέφανος Κομμητάς εντάχθηκε στην Φιλική Εταιρία και μάλιστα ήταν από τα σημαίνοντα στελέχη της χωρίς να ξεχάσει το χωριό του, χωρίς να ξεχάσει τους συμπατριώτες του. Πρέπει να εξάρουμε την απόφαση του Δήμου Αλμυρού για την ονοματοδοσία της βιβλιοθήκης. Σήμερα ο Κομμητάς επαναπατρίζεται, είναι σημαντική τιμή. Θα έλεγα ότι ο λόγιος και παιδαγωγός αυτός με το σπουδαίο έργο αδικήθηκε από την ιστορία. Είναι ο πολυγραφότερος των διαφωτιστών. Θεωρώ ότι η βιβλιοθήκη θα εμπλουτίσει τις ψυχές και το πνεύμα των κατοίκων του Αλμυρού».
Μάλιστα ο κ. Σούρλας πρότεινε προς τον Δήμαρχο να αδελφοποιηθεί ο Αλμυρός με τον Δήμο Θηβαίων προς ανάμνηση της μάχης του Πλατάνου το 1878 όταν πολεμιστές λόχου από τη Θήβα έπεσαν μαχόμενοι για την απελευθέρωση της περιοχής μας.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Γιώργος Κίτσιος προχώρησε στην πρόταση όπως ο Στέφανος Κομμητάς να τιμάται με κάθε ετήσια εκδήλωση στον Αλμυρό όπως για παράδειγμα γίνονται τα Ρήγεια στο Βελεστίνο.
Οι προαναφερθείσες ομιλίες έγιναν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παρουσία πλήθους μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και κατοίκων της πόλης. Αμέσως μετά, στον επίλογο της όμορφης και ενδιαφέρουσας αυτής εκδήλωσης, άπαντες μετέβησαν στον εξωτερικό χώρο της κύριας εισόδου του Δημαρχείου όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που φέρει το όνομα «Δημοτική Βιβλιοθήκη Στέφανος Κομμητάς».

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Έργα οδικής ασφάλειας 2 εκατ. ευρώ σε περιοχές του Αλμυρού

Έργα οδικής ασφάλειας 2 εκατ. ευρώ σε περιοχές του Αλμυρού

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας νέο έργο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε περιοχές του…
Πραγματοποιήθηκε η 1η εκδήλωση του Δήμου για τη συμβολή του Αλμυρού στους απελευθερωτικούς αγώνες

Πραγματοποιήθηκε η 1η εκδήλωση του Δήμου για τη συμβολή του Αλμυρού στους απελευθερωτικούς αγώνες

Με μια ανατροπή στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Αλμυρού, αφιερωμένη στην συμμετοχή του Αλμυρού…
Ο καιρός σε απευθείας σύνδεση από τους Κωφούς

Ο καιρός σε απευθείας σύνδεση από τους Κωφούς

Ο Γιώργος Τσιάντος έχει εγκαταστήσει μετεωρολογικό σταθμό με κάμερα στο χωριό του σε υψόμετρο 500 μέτρων