• 23 Ιουνίου, 2020

Συνέντευξη με τον ξεναγό Βάνη Βαλωμένο: “Η περιοχή μας ενδείκνυται για διάφορες μορφές τουρισμού, καλύπτει όλα τα γούστα”

Συνέντευξη με τον ξεναγό Βάνη Βαλωμένο: “Η περιοχή μας ενδείκνυται για διάφορες  μορφές τουρισμού, καλύπτει όλα τα γούστα”

Ο πιστοποιημένος ξεναγός του Υπουργείου Πολιτισμού από το Αχίλλειο αναφέρεται στους θησαυρούς που κρύβει η επαρχία Αλμυρού και τη δυνατότητά της να προσελκύσει επισκέπτες και τουρίστες

Μπορεί ο πλούτος της περιοχής μας να προσελκύσει επισκέπτες; Μπορεί η επαρχία Αλμυρού να καταστεί προορισμός για εκδρομές ή διακοπές Ελλήνων και ξένων τουριστών; Ζητήσαμε την άποψη ενός επαγγελματία του τουριστικού κλάδου με μεγάλη εμπειρία, του ξεναγού Βάνη Βαλωμένου από το Αχίλλειο, ο οποίος καθημερινά έρχεται σε επαφή με τουρίστες διαφόρων ενδιαφερόντων.

 

Ο Νικόλαος-Βαρτιβάν (Βάνης) Βαλωμένος είναι πτυχιούχος Θεολογίας κι Ιστορίας, με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην τοπική μας ιστορία και τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζεται ως πιστοποιημένος ξεναγός του Υπουργείου Πολιτισμού. Μοιράζεται το χρόνο του ανάμεσα στις δυο μεγάλες μου αγάπες, στην πόλη που μεγάλωσε, τον Βόλο και το χωριό του πατέρα του, το Αχίλλειο. Γνωρίζει άριστα την περιοχή της επαρχίας Αλμυρού και όλους τους “θησαυρούς” που κρύβει.

 

Σε ένα νομό όπου τα νησιά των Σποράδων και το Πήλιο έχουν τη μερίδα του λέοντος στον τουρισμό, πώς θα μπορούσε η Νοτιοδυτική Μαγνησία να κερδίσει επισκέπτες;

Η αλήθεια είναι πως η περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας είναι τουριστικά υποβαθμισμένη, «φτωχός συγγενής» θα λέγαμε των Σποράδων και του Πηλίου. Για ν’ ανέβει τουριστικά θα πρέπει ασφαλώς να προβληθεί σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις και σε εγχώρια μέσα που προβάλλουν τον τουρισμό, με τη συνδρομή επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, του Δήμου και της Περιφέρειας, τονίζοντας εκτός από τις διάφορες αναμφισβήτητες ομορφιές της, το γεγονός πως βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και την Εθνική Οδό. Προσωπικά είμαι της άποψης πως η Θεσσαλία θα πρέπει να προωθείται ως ενιαίος προορισμός κι όχι για παράδειγμα να διαφημίζονται ξεχωριστά τα Μετέωρα, η λίμνη Πλαστήρα, Βόλος-Πήλιο, Λάρισα-Όλυμπος, η Σκιάθος. Επιπλέον, την περιοχή θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τουριστικά και διάφορες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η περιβόητη στις Νηες.

 

Τρία από τα πρωτοποριακά υποβρύχια μουσεία που δημιουργεί η Περιφέρεια βρίσκονται σε Νηες-Αμαλιάπολη. Τί προοπτικές ανοίγονται για την περιοχή μας και την τοπική αγορά;

Η ανάδειξη των ναυαγίων της περιοχής είναι κάτι το πρωτοποριακό για τη χώρα μας και σίγουρα θα ωφελήσει την περιοχή. Προφανώς και δεν απευθύνεται σε μαζικό τουρισμό, αλλά σε όσους ασχολούνται με την ενάλια αρχαιολογία, άνθρωποι ως επί το πλείστον ικανής οικονομικής καταστάσεως, μιας και το συγκεκριμένο χόμπι είναι κάπως ακριβό. Ας μην ξεχνάμε πως στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται κι εταιρείες ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής, τόσο στο λιμάνι του Βόλου, όσο και σ’ αυτό του Αχιλλείου.

 

Στην ιδιαίτερη πατρίδα σου, το Αχίλλειο, υπάρχει το Μουσείο Θαλάσσης. Θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών;

 Το Μουσείο Θαλάσσης του χωριού μου σαφέστατα και θα μπορούσε ν’ αποτελέσει πόλο έλξης-ανάπτυξης για το χωριό, αλλά δυστυχώς παραμένει κι αυτό, όπως και πολλά επαρχιακά μουσεία, στην αφάνεια, μιας και δε διαθέτει μόνιμο προσωπικό κι ανοίγει μόνο κατόπιν συνεννοήσεως. Σαφέστατα θα ήταν διαφορετική η κατάσταση αν για παράδειγμα γινόταν με κάποιο τρόπο να καταστεί επισκέψιμο μ’ ένα μικρό αντίτιμο στους εκατοντάδες τουρίστες που χρησιμοποιούν καθημερινά το λιμάνι του χωριού για να μεταβούν για κρουαζιέρα στη Σκιάθο, καθώς και με την προσέλκυση σχολικών εκδρομών.

 

Ποια βήματα πρέπει να γίνουν ώστε η Παναγιά Ξενιά να προσελκύσει επισκέπτες του λεγόμενου θρησκευτικού τουρισμού;

Αναφορικά με το θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής, θα πρέπει να επαινέσουμε την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος για την ανακαίνιση του γκρεμισμένου από τους σεισμούς του ’80 παλιού μοναστηριού της Παναγίας Ξενιάς και τη μετατροπή του σε ξενώνα, έργα που ελπίζουμε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Ήδη τα τελευταία χρόνια, αρκετοί προσκυνητές, κυρίως από τη Ρουμανία όπως γνωρίζω, επισκέπτονται το νέο μοναστήρι που βρίσκεται παραδίπλα. Δυστυχώς, ακόμα κι από τους κατοίκους της περιοχής μας λίγοι γνωρίζουν πως το μοναστήρι διαθέτει ένα σπάνιο θησαυρό, τεμάχιο από την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, το μοναδικό που βρίσκεται εκτός Αγίου Όρους και μπορούν εύκολα να προσκυνήσουν οι γυναίκες και δη όσες δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν. Οι μοναχές μπορούν να σας διαφωτίσουν για πολλές θαυμαστές περιπτώσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουν έργα οδοποιίας ώστε να γίνει ευκολότερα προσβάσιμη και μια από τις ιστορικότερες μονές της χώρας, η «Άνω Ξενιά» ή πιο σωστά, η Μονή της Παναγίας της Κισσιώτισσας. Θεωρώ ότι και στο πεδίο του θρησκευτικού τουρισμού, η περιοχή μας έχει ένα “θησαυρό” που μπορεί να εκμεταλλευτεί.

 

Στην εφημερίδα μας έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με τα Ζερέλια. Τί χρειάζεται να γίνει για την καλύτερη αξιοποίηση της περιοχής, αλλά και γενικότερα της πλούσιας ιστορίας που κουβαλάει αυτός ο τόπος;

Τα Ζερέλια, εκτός από σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, αποτελούν κι άλλη μια πονεμένη ιστορία. Ενώ πριν λίγα μόλις χρόνια έγινε ανάπλαση της περιοχής και δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης, αυτό μέχρι πρότινος τουλάχιστον, δε λειτουργούσε. Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός πως πρόσφατα έγινε ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στην περιοχή, που μαζί με το Δάσος Κουρί και το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο, μπορούν να προσελκύσουν πρωτίστως σχολικές εκδρομές, αλλά και ξένους τουρίστες, αρκεί βέβαια, όπως σημειώθηκε παραπάνω, να καταστεί η περιοχή μας πόλος έλξης ξένων τουριστών. Θα πρέπει επίσης να γίνουν ευρέως γνωστά τα περίπου 60 σπήλαια της περιοχής, ανάμεσά τους κι η νεροσπηλιά της Όθρυος, το μεγαλύτερο οριζόντιο σπήλαιο της χώρας, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης «εναλλακτικού τουρισμού» και να συνδυαστεί με τη μυθολογία, την ιστορία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, όπως ότι σχετίζεται με τους Τιτάνες, το βασιλιά Πρωτεσίλαο και τους θολωτούς Μυκηναϊκούς τάφους που έχουν ανασκαφεί στην περιοχή του Πτελεού και των Αγίων Θεοδώρων. Ομοίως, θα πρέπει να προβληθεί και η αξιόλογη Δημοτική Πινακοθήκη του Αλμυρού, καθώς και να ξανακαταστεί πρότυπη η περιοχή της Ανάβρας με το περιβαλλοντικό της Πάρκο. Εν κατακλείδι, μπορεί κανείς να συμπεράνει πως η περιοχή μας ενδείκνυται για διάφορες μορφές τουρισμού, καλύπτοντας θα λέγαμε όλα τα γούστα. Χρειάζεται στοχευμένες παρεμβάσεις κι ανάδειξη του πλούτου της επαρχίας Αλμυρού. Θεωρώ ότι δεν έχει να ζηλέψει από άλλα μέρη με τουρισμό στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

 

Τέλος, σε τί βαθμό έχει επηρεαστεί το επάγγελμα του ξεναγού από την πανδημία;

 Ο κλάδος μας είναι από τους πρώτους που χτυπήθηκε κι από τους τελευταίους που θα επανέλθουν στην περιβόητη κανονικότητα. Μιλάμε ουσιαστικά για μια χαμένη σεζόν ενός εποχιακού επαγγέλματος, που ξεκινά στα μέσα Μαρτίου με τις σχολικές εκδρομές κι ολοκληρώνεται προς τα μέσα ή τα τέλη Οκτωβρίου. Ήδη έχει χαθεί η μισή σεζόν κι έχει ακυρωθεί τουλάχιστον μέχρι τέλη Ιουλίου η οποιαδήποτε προγραμματισμένη δουλειά. Επί της ουσίας, αν κάποιοι από μας μπορέσουμε να κάνουμε κάποια μεροκάματα από Αύγουστο και μετά, μάλλον θα πρέπει να είμαστε κι ευχαριστημένοι… και μέσα σ’ όλα αυτά, δε μας έχει ακόμα καταβληθεί όχι μόνο το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ -το οποίο ζητάμε να μας χορηγηθεί και για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο- αλλά ούτε καν το επίδομα χειμώνα…


Σχετικά Άρθρα

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Ο 8ος λαϊκός αγώνας δρόμου στο δάσος Κουρί πέρασε στην ιστορία και στέφθηκε με επιτυχία καθώς…
2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 2ου  Γυμνασίου Αλμυρού από την Πέμπτη 23/05/2024 και μέχρι  την Τρίτη 28/05/2024…
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων, το θέμα του οποίου ήταν φέτος «Μουσεία για…