• 10 Μαρτίου, 2020

Αναβίωσε και φέτος το μουσικό σεργιάνι στον Πτελεό

Αναβίωσε και φέτος το μουσικό σεργιάνι στον Πτελεό

Από τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου που έδωσαν πνοή στο χωριό με τα αποκριάτικα τραγούδια και τις καντάδες τους

Το απόγευμα της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου, ο Λαογραφικός Μορφωτικός Όμιλος Πτελεού έδωσε ζωή και μια διαφορετική πνοή στον Πτελεό με το καθιερωμένο μουσικό, μελωδικό σεργιάνι στους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού.

Πρόκειται για αναβίωση παλιότερου εθίμου του Πτελεού που επιμελούνται τα μέλη του συλλόγου την τελευταία δεκαετία, από το 2010 και μετά. Συγκεκριμένα, στις 16:15, πλήθος μελών του Λαογραφικού –ήταν παραπάνω από τριάντα άτομα- ξεκίνησε από την αίθουσα της λέσχης στην πλατεία και διέσχισε τα σοκάκια του χωριού τραγουδώντας καντάδες κι αποκριάτικα τραγούδια.
Οι χορωδοί έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό κι αγάπη σε κάθε σπίτι. Γυναίκες τους υποδέχονταν προσφέροντας εδέσματα και γλυκά, ενώ αυτοί με τη σειρά τους ανταπέδιδαν το κέρασμα με την προσφορά μίας καμέλιας. Το μουσικό σεργιάνι κράτησε λίγο παραπάνω από δύο ώρες και κατέληξε στο σημείο αφετηρίας, δηλαδή τα γραφεία του Λαογραφικού Ομίλου όπου το γλέντι κορυφώθηκε…
Ο σύλλογος έβαλε το κρασί, τα μέλη του προσέφεραν το φαγητό, επιμελήθηκαν το ζωντανό μουσικό πρόγραμμα και το κέφι παρέμεινε αμείωτο για πολλές ώρες, μέχρι τα μεσάνυχτα! Ήταν μια ιδιαίτερη εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο και έφερε πιο κοντά τους κατοίκους του Πτελεού με εορταστική και χαρούμενη διάθεση. Στην αίθουσα των γραφείων του συλλόγου μπαινόβγαινε συνεχώς κόσμος συμμετέχοντας στη μεγάλη γιορτή, ενώ άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού τους αφενός για τις επόμενες δράσεις του Λαογραφικού, αφετέρου για το σεργιάνι της επόμενης χρονιάς.


Σχετικά Άρθρα

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Ακολουθούν φωτο-ρεπορτάζ και βίντεο  από την Αποκαθήλωση στην Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς και μήνυμα του Μητροπολίτη:…
Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Τη Μεγάλη Παρασκευή πλήθος πιστών, ως μια κοινωνία Χριστού, παρέστη στη συγκέντρωση των επιταφίων των Εκκλησιών…