• 13 Αυγούστου, 2019

Εκδρομή του Εξωραϊστικού Βρύναινας στο φράγμα Μαυρομάτι και την Αρνόβρυση

Εκδρομή του Εξωραϊστικού Βρύναινας στο φράγμα Μαυρομάτι και την Αρνόβρυση

Τα έλατα προβάλουν μέσα από το νερό

του φράγματος – μαγευτικό το τοπίο

Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Βρύναινας «η Όθρυς» συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του για το καλοκαίρι του 2019. Ζητήσαμε να μας καλέσουν σε μια από τις εκδρομές τους και με χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση για εξόρμηση στο φράγμα Μαυρομάτι.

Τόπος συνάντησης κάτω από το πανέμορφο λιθόκτιστο εξαγωνικό καμπαναριό, ύψους 15 μέτρων (χτίστηκε το 1875), στην πλατεία της Βρύναινας, την Τετάρτη 7 Αυγούστου. Επιστρατεύτηκαν οδηγοί, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικοβιώτης, ο νέος Πρόεδρος του χωριού, ιχνηλάτες-κυνηγοί (οδηγάρες όλοι τους –Γιώργο ευχαριστούμε), οι οποίοι μας φόρτωσαν σε καρότσες και τζιπάκια και ξεκινήσαμε για το φράγμα.

Φτάνοντας κανείς στο φράγμα, είναι αδύνατο να συγκρατήσει τα επιφωνήματα θαυμασμού του. Η θέα είναι μαγευτική! Τα ελατοδάση φτάνουν μέχρι το νερό του φράγματος και συνθέτουν ένα τοπίο που σε κάνουν να ξεχάσεις ότι είσαι στην Ελλάδα!

Κατηφορίσαμε για το φράγμα, ενώ λίγοι πιο τολμηροί, ακολουθήσαμε για λίγα μέτρα το μονοπάτι από το ρέμα Μαυρομάτι.

Συνέχεια είχε η Αρνόβρυση (κεφαλόβρυσο στη Ν.Α. πλευρά του Πήλιουρα, κορυφής της Όθρυος, σε υψόμετρο 1000 μέτρων περίπου και απόσταση από το χωριό 11 χιλιομέτρων). Καλοκαίρι και καύσωνα είχε ο Αλμυρός, φθινόπωρο και δροσιά η Αρνόβρυση. Στο στέκι των κυνηγών, βρήκαμε σκιά και στην πηγή, κρύο τρεχούμενο νερό!

Κάπως έτσι με τα γέλια των παιδιών που ασταμάτητα κυνηγιούνταν και χαίρονταν τη φύση και «τα πνευμόνια» μας γεμάτα οξυγόνο λήξαμε την εκδρομή μας.

Ευχόμαστε αυτός ο πλούτος του Αλμυρού, να αξιοποιηθεί, χωρίς όμως να καταστραφεί το υπέροχο φυσικό περιβάλλον! Σας προτρέπουμε να εξοπλιστείτε κατάλληλα, να επισκεφθείτε, αλλά και να διαφημίσετε το βουνό μας και τις ομορφιές του, αλλά και να πιέζετε σε κάθε περίσταση τους αρμόδιους για αξιοποίησή του!

Θυμίζουμε ότι το έργο συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, εκμεταλλεύεται την επιφανειακή απορροή της λεκάνης του ρέματος Μαυρομάτι, το οποίο βρίσκεται στις βορειοανατολικές παρυφές του όρους Όρθρυς, νοτιοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και θα ενσωματωθεί με το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης, από τις πηγές Μαυρομάτι, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Πτελεού και Σούρπης του Δήμου Αλμυρού. Το έργο αφορούσε στην κατασκευή χωμάτινου φράγματος με αργιλικό πυρήνα, χωρητικότητας 1.200.000 κ.μ. στην περιοχή «Μαυρομάτι» Αλμυρού. Ωφέλιμος όγκος 200.000m3

Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΛ κ. Ηλία Δαλακούρα ο οποίος δήλωσε ότι «ήδη έχουν υδροδοτηθεί από το Μαυρομάτι ο Πτελεός και η Αμαλιάπολη, τις επόμενες μέρες υδροδοτούνται Δρυμώνας, Σούρπη και Αγία Τριάδα και τέλος αναμένεται να υδροδοτηθεί και το Αχίλλειο. Τα προβλήματα που συνάντησαν στους αγωγούς, αλλά και η έλλειψη προσωπικού, υπήρξαν σκόπελοι που δημιούργησαν μεγάλες καθυστερήσεις. Αγωγοί και διυλιστήρια επιδιορθώθηκαν και πλέον συνδέουμε τη μια Δημοτική Ενότητα μετά την άλλη».

 

Δημοσιεύουμε ερασιτεχνικά βίντεο και φωτογραφίες και υποσχόμαστε να επιστρέψουμε στο φράγμα με πλήρη εξοπλισμό για επαγγελματική φωτογράφιση και βιντεοληψία, με σκοπό την προβολή του Αλμυρού μας.

 

(το παρόν άρθρο μπορεί να αναδημοσιευθεί σε άλλη επαγγελματική ιστοσελίδα μόνο με την πρώτη παράγραφο και λινκ στην “πηγή” (e-almyros.gr) και όχι με αναδημοσίευση φωτογραφιών -πλην της πρώτης του άρθρου)

 

 

https://www.facebook.com/olaostouAlmyroualmyros/videos/357266115171557/

 


Σχετικά Άρθρα

Νερό από το Μαυρομάτι δόθηκε σε Αχίλλειο και Άγιο Δημήτριο – Δήλωση προέδρου ΔΕΥΑΑΛ Ηλία Δαλακούρα

Νερό από το Μαυρομάτι δόθηκε σε Αχίλλειο και Άγιο Δημήτριο – Δήλωση προέδρου ΔΕΥΑΑΛ Ηλία Δαλακούρα

Από την Κυριακή 31/3 στον οικισμό του Αγίου Δημητρίου και από την Δευτέρα 1/4 στο Αχίλλειο,…
Γλέντι μέχρι το πρωί στον χορό του Συλλόγου Βρύναινας! Βίντεο και φωτογραφίες

Γλέντι μέχρι το πρωί στον χορό του Συλλόγου Βρύναινας! Βίντεο και φωτογραφίες

Πολύ θετική ήταν για ακόμη μία φορά η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού…
Μηνυτήρια αναφορά για παράνομη υλοτομία υποβάλει ο Δήμος Αλμυρού

Μηνυτήρια αναφορά για παράνομη υλοτομία υποβάλει ο Δήμος Αλμυρού

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε όπως ο Δήμος Αλμυρού υποβάλει…