- 12 Αυγούστου, 2019
Λάθος διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων
Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT
Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων
Είναι γνωστό πως το ΕΣΠΑ έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα λόγω εξωτερικών παραγόντων τα οποία έχουν μεγιστοποιηθεί από λάθος χειρισμούς τα τελευταία 4 χρόνια. Παράγοντες όπως είναι η μεγάλη ύφεση, η κρίση στον τραπεζικό τομέα, δυσκολίες έκδοσης εγγυητικών επιστολών, αδυναμία πληρωμής των προμηθευτών, διάλυσης εργολαβιών, αδυναμίας φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων κλπ.
Οι λάθος χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν πολλαπλοί. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα νέο Πληροφοριακό Σύστημα κατά τη διάρκεια υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο καθυστέρησε την υλοποίηση προγραμμάτων για μια διετία τουλάχιστον. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ακόμη προτάσεις που δεν έχουν τελικά αξιολογηθεί μετά από 3 χρόνια. Οι προηγούμενοι υπεύθυνοι του ΕΣΠΑ δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν τις πραγματικές ανάγκες των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να προσαρμόσουν τα προγράμματα σε αυτές τις ανάγκες. Δημιούργησαν στρατηγική υλοποίησης του ΕΣΠΑ βασισμένοι στις δικές τους πεποιθήσεις και επιθυμίες και όχι στις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα είναι σήμερα 23η στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων (δαπάνες) και 16η στις συμβασιοποιημένες δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020. Δηλαδή, ενώ υπάρχουν εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι ικανοί να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, τη διασφάλιση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αυτοί λιμνάζουν αναξιοποίητοι. H απορρόφηση των πόρων αφορά τις συμβασιοποίησεις των έργων/δράσεων.
Συνολικά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους 20,382 δις (20 Επιχειρησιακά Προγράμματα) + 0,370 δις (Διακρατικά Προγράμματα) + 0,970 δις (αύξηση προϋπολογισμού) = 21,722 δις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, που μαζί με την εθνική συμμετοχή συνιστούν ένα ποσό 26 δις. προσανατολισμένο σε δράσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Πολλά έργα έχουν κολλήσει διότι οι μηχανισμοί δεν είναι ευέλικτοι. Πολλά έργα δεν προχωράνε διότι οι σχεδιασμοί υλοποίησης τους έχουν κενά τα οποία καλύπτονται βήμα βήμα κατά την διάρκεια υλοποίησης αυτών των έργων.
Η αποτυχία διαχείρισης ενός άλλου επενδυτικού εργαλείου του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 ο οποίος έχει τα χαμηλότερα επίπεδα απορρόφησης κονδυλίων τα τελευταία 15 χρόνια, οδηγεί την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στα τάρταρα. Επιπλέον η μείωση των Δημόσιων Επενδύσεων έχει ως αποτέλεσμα τη στασιμότητα και τη μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι για την επιχειρηματικότητα, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος που σήμερα πλήττεται
Η σημερινή Κυβέρνηση οφείλει να τροποποιήσει ή να αλλάξει τον Αναπτυξιακό Νόμο και να τον κάνει φιλικότερο στις επενδύσεις, καθώς επίσης να διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν χρήση αυτών των εργαλείων. Ωστόσο, πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει τον τρόπο ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, να βελτιώσει επιταχύνοντας δικαστικές εταιρικές διενέξεις, να φροντίσει την μείωση της φορολογικής κλίμακας και την τεράστια γραφειοκρατία η οποία δυσχεραίνει το «Επιχειρείν».
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα. Χρειάζεται λελογισμένη διαχείριση για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό είναι το στοίχημα της νέας κυβέρνησης και ας ευχηθούμε όλοι να κερδηθεί για το καλό της χώρας μας και όλων των Ελλήνων.