• 12 Αυγούστου, 2019

Ξεχείλισε η υπομονή των Φτελιανών με την υπερχείλιση των λυμάτων του βιολογικού

Ξεχείλισε η υπομονή των Φτελιανών με την υπερχείλιση των λυμάτων του βιολογικού

Καταγγελία αναγνώστη για κίνδυνο της Δημόσιας Υγείας και αφόρητη δυσοσμία

Δημοσιεύουμε καταγγελία αναγνώστριας σχετικά με το βιολογικό Πτελεού:

Σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε στην έγκριτη εφημερίδα σας την επιστολή μου σχετικά με την κατάσταση του βιολογικού στον Πτελεό. Η κατάσταση είναι τραγική! Κινδυνεύει η δημόσια υγεία! Δεν μπορούμε να βγούμε στα μπαλκόνια μας από τη δυσωδία!

Πιο συγκεκριμένα, σας ενημερώνω ότι ο βιολογικός Πτελεού δεν λειτουργεί. Λειτουργούν τα αντλιοστάσια, συγκεντρώνονται τα λύματα, ή υπερχειλίζουν τα φρεάτια και όταν πια πιέσουμε πολύ, ο Δήμος μάλλον επιστρατεύει ιδιώτη ο οποίος αντλεί μέρος των λυμάτων με βυτίο ή ίσως μετά από επεξεργασία η οποία δεν ξέρουμε αν είναι ενδεδειγμένη τα διοχετεύει στο ρέμα.

Το αποτέλεσμα είναι από το Λουτρό έως το Πηγάδι να βρωμάει ο τόπος!

Ομάδα πολιτών επισκέφθηκε τους υπευθύνους της ΔΕΥΑΑΛ, αλλά δεν πήραν θέση προς επίλυση του προβλήματος. Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο βιολογικός λειτουργούσε, αλλά μετά από καταγγελία πολιτών για τον αποδέκτη των λυμάτων (εκεί όπου τελικά κατέληγαν τα επεξεργασμένα λύματα) επιβλήθηκε η διακοπή λειτουργίας του βιολογικού. Από τότε πέρασαν εννιά χρόνια και η τότε Δημοτική Αρχή, όπως και η σημερινή, δεν ενήργησε με τα δέοντα ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να πάρει εκ νέου αδειοδότηση.

Θυμίζουμε ότι οι αρχικές συμβάσεις όσων έχουν υπογράψει, τους υποχρεώνουν να κρατήσουν και να χρησιμοποιήσουν τους βόθρους τους σε περίπτωση προβλήματος του βιολογικού. Οπότε αυτό που ζητάμε είναι ή να λυθεί το πρόβλημα με τον αποδέκτη ή να υποχρεωθούν όσοι είναι συνδεδεμένοι με τον βιολογικό να χρησιμοποιήσουν πλέον τους βόθρους τους.

Αξίζει να αναφέρω ότι πολίτες κινούνται νομικά, ώστε να καταγγείλουν το πρόβλημα στην Εισαγγελία. Ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο σας.»

Μετά την καταγγελία αναγνώστη επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΛ κ. Ηλία Δαλακούρα ο οποίος δήλωσε: εντοπίσαμε τον λόγο που δημιουργείται η δυσοσμία και ήδη από σήμερα Παρασκευή (χθες 9 Αυγούστου) δεν θα έχουν πρόβλημα οι κάτοικοι του Πτελεού. Αυτός ο βιολογικός δεν έπρεπε να παραληφθεί καθώς υπήρχαν προβλήματα για τον αποδέκτη, ο οποίος δεν πληρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους. Πλέον η Δημοτική Αρχή κάνει ότι μπορεί ώστε να λειτουργεί όσο γίνεται ο βιολογικός του Πτελεού. Μεταφέρονται τρία βυτία ημερησίως από το μηχανοστάσιο, πράγμα πολύ κοστοβόρο για τον Δήμο. Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων είχαμε προγραμματίσει να γίνει νέος βιολογικός στο Αχίλλειο με τον οποίο θα συνδέαμε και τον Πτελεό. Η Δημοτική Αρχή μέχρι την τελευταία μέρα εργάζεται και υπερασπίζει το πρόγραμμά της. Συνεχίζουμε όπως την πρώτη μέρα που αναλάβαμε.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ θυμίζουμε ότι ήδη εκκρεμεί εκδίκαση καταγγελίας για τη μη λειτουργία του βιολογικού Πτελεού.