Who is who – Συνέντευξη με τον Άρη Καραγιώργο

Who is who – Συνέντευξη με τον Άρη Καραγιώργο

Δώστε μας λίγα βιογραφικά στοιχεία για όσους δεν σας γνωρίζουν.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Νεοχωράκι. Γονείς μου ο Κώστας και η Ιωάννα Καραγεώργου. Τα τελευταία 20 χρόνια ζω στον Αλμυρό. Είμαι παντρεμένος με την Ελένη Σταφύλη και έχουμε τέσσερις κόρες. Είμαι αγρότης στο επάγγελμα.

 

Διατελέσατε περίπου για μια διετία Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων. Ποιος ο απολογισμός της θητείας αυτής;

Κοιτώντας πίσω, θα έλεγα ότι το σημαντικότερο έργο είναι η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αλμυρού (ΓΠΣ), το οποίο συντάχθηκε με ιδιαίτερο σεβασμό στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση της περιοχής μας.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στον σχεδιασμό της ανάπτυξης μιας περιοχής, για τις επόμενες δεκαετίες.

Ορίζει τις χρήσεις γης, τις δυνατότητες ορθής και υγιούς ανάπτυξης της περιοχής μας, προστατεύει περιουσιακά στοιχεία, θέτει κανόνες δόμησης για τα επόμενα 30-40 χρόνια και δίνει λύσεις σε εκκρεμή ζητήματα από το 1985, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Αυτό ολοκληρώθηκε από τη δημοτική αρχή, έλαβε τα εύσημα πολλών στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στο έργο της πλατείας, για το οποίο συνεργαστήκαμε με τον Σύλλογο Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού καθώς και με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, ώστε να βελτιώσουμε τη λειτουργικότητα του έργου.

Υπήρξαν πολλές δυσκολίες και απρόοπτα, κατά τη διάρκεια υλοποίησης, όπως λόγου χάρη η επιβολή των capital control. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη δημοτική αρχή να δουλέψει σκληρά και να προχωρήσει το έργο.

Ολοκληρώνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σύνδεση με το φυσικό αέριο, τις μελέτες για έργα, την υποβολή προτάσεων για ένταξη σε προγράμματα, τις ασφαλτοστρώσεις, την αγροτική οδοποιία, τις παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες, την τοποθέτηση αγωγού ομβρίων, τη σήμανση και πολλά άλλα.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην αγαστή συνεργασία που υπήρξε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας στα θέματα κοινής αρμοδιότητας.

 

Αν δεν κάνω λάθος σε ολόκληρη την θητεία της Δημοτικής Αρχής, αναλάβατε την θέση του Εντεταλμένου του Δημάρχου Αλμυρού σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Να αναφερθούμε σε έναν απολογισμό και από αυτή τη θέση.

Από αυτή τη θέση μου δόθηκε η δυνατότητα, να βοηθήσω τον αγρότη-κτηνοτρόφο του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού. Είτε με την ανάδειξη προβλημάτων, που είχαν προκληθεί μετά από καιρικά φαινόμενα, είτε σε επίπεδο ενημέρωσης με πολλές ημερίδες (Νέα ΚΑΠ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Δηλώσεις ΟΣΔΕ, Συμφωνία CETA, Εκδήλωση για τη Φέτα), είτε σε διεκδικήσεις, όταν μεγάλο μέρος του δήμου μας στην αρχική πρόταση του υπουργείου, θα ήταν εκτός της εξισωτικής αποζημίωσης, για τα επόμενα 17 περίπου χρόνια.

Συντονισμένες ενέργειες από πλευράς Δήμου, χρησιμοποιώντας στοιχεία που τεκμηρίωναν τις θέσεις μας και κινητοποιώντας και άλλους φορείς, είχαν σαν αποτέλεσμα η πρόταση του Υπουργείου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμπεριλάβει όλο τον Δήμο Αλμυρού, ως επιλέξιμο της εξισωτικής αποζημίωσης και αυτό σημαίνει ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες-κτηνοτρόφους, στα επόμενα χρόνια.

Η λειτουργία κτηματολογικού γραφείου στον Αλμυρό, χωρίς να αποτελεί υποχρέωση του αναδόχου, επετεύχθη μέσα από τις διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής.

Και στις δυο θέσεις, εκτός από τον Δήμαρχο που με εμπιστεύτηκε και με στήριζε πάντα ακούραστα, οφείλω να αναγνωρίσω τη μεγάλη βοήθεια που έλαβα από τους Αντιδημάρχους, τους Εντεταλμένους Συμβούλους, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και όλη την ομάδα, καθώς και τα υπηρεσιακά στελέχη. Τα παραπάνω έργα και οι ενέργειες είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς της δημοτικής αρχής.

Ποιες οι διαφορές σας από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Βαγγέλη Χατζηκυριάκου… και ποιες οι διαφορές σας στο πρόγραμμα της νέας τετραετίας.

Η ουσιώδης διαφορά μας είναι ότι αντιμετωπίσαμε κάθε πρόκληση ως ομάδα. Κινηθήκαμε συντεταγμένα προς μια κατεύθυνση, αυτή της επίλυσης χρόνιων προβλημάτων και δεν τα κρύψαμε «κάτω από το χαλί» για τον επόμενο.

Οργανώσαμε τον δήμο με μια πορεία εξυγίανσης και διαφάνειας, κάναμε παρεμβάσεις όπου χρειαζόταν, κοιτώντας το σύνολο των δημοτών και όχι τα συμφέροντα των λίγων. Ενώσαμε και δεν χωρίσαμε τους πολίτες σε δικούς μας και άλλους. Γι’ αυτό και έχοντας πραγματοποιήσει το προεκλογικό μας πρόγραμμα και όσα είχαμε υποσχεθεί, είμαστε εκείνοι που δουλεύοντας σκληρά, ακούμε από τους Δημότες κάτι μεγάλο, σπουδαίο και συνάμα βαρύ «εμείς σας εμπιστευόμαστε», και αυτό για εμάς είναι μετάλλιο τιμής.

 

Τι σας ώθησε στην ενασχόλησή σας με τα κοινά και κυρίως, τι σας κρατά σ’ αυτό τον στίβο μέχρι σήμερα.

Ήταν ζήτημα γονιδίων και προέρχεται από τον πατέρα μου, Κώστα Καραγεώργο. Τον έβλεπα να μάχεται, να διεκδικεί, χάνοντας από τη τσέπη του, κερδίζοντας όμως σαν άνθρωπος ολοκληρωμένος την αναγνώριση και τον σεβασμό. Η προσφορά στην κοινωνία  εν τέλει αποτελεί και προσφορά στον εαυτό σου. Αυτό είναι το αντίδωρο. Οπότε για μένα υπήρξε μονόδρομος.

 

Ποιές θεωρείτε ότι είναι οι προτεραιότητες για την επόμενη Δημοτική Αρχή; Τι χρειάζονται περισσότερο οι Δημότες σήμερα;

Έχουμε προτάσεις και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ, καθώς θα είναι το κεντρικό θέμα στην ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου μας, κ. Δημήτρη Εσερίδη.

Σήμερα, οι δημότες χρειάζονται περισσότερο παρά ποτέ έναν υγιή Δήμο που θα έχει στο κέντρο της πολιτικής του αναφοράς τον άνθρωπο, θα σέβεται τον δημότη έναν προς έναν, δεν θα απαριθμεί τα προβλήματα, αλλά τις λύσεις, αξιοποιώντας κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που δίνει το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου και φυσικά της διοίκησης.

Γι’ αυτή τη διοίκηση, σας καλώ να ψηφίσουμε και πάλι για Δήμαρχο τον Δημήτριο Κυριάκου Εσερίδη.

Γι’ αυτή τη διοίκηση, ζητώ και τη δικό σας ψήφο, ώστε να είμαι παρών με δυνατή φωνή και δυνατή παρουσία.