• 20 Μαΐου, 2019

Σύντομος απολογισμός προέδρου της ΔΕΥΑΑΛ Ηλία Δαλακούρα

Σύντομος απολογισμός προέδρου της ΔΕΥΑΑΛ Ηλία Δαλακούρα

Αγαπητοί συμπολίτες,

Θα ήθελα να αναφερθώ στη θητεία που πέρασε και το έργο που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΥΑΑΛ τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Πρωταρχικός σκοπός, από τη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΑΛ ήταν να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας  και να κάνουμε ένα εξορθολογισμό των εξόδων της επιχείρησης. Αυτό επετεύχθη χάρη στη σωστή διαχείριση του πόσιμου νερού. Έτσι, καταφέραμε να μην εξαρτόμαστε από ιδιωτικές μισθωμένες γεωτρήσεις, εξοικονομώντας ταυτόχρονα περίπου 35.000 ευρώ ετησίως.

Δεν ανανεώσαμε τις συμβάσεις με τους εργολάβους που διαχειρίζονταν τους βιολογικούς του Αλμυρού και Πτελεού. Τα διαχειριζόμαστε μόνοι μας με τη βοήθεια δυο εξωτερικών συνεργατών με παροχή υπηρεσιών κερδίζοντας περίπου160.000 ευρώ το έτος.

Η διανομή των λογαριασμών ύδρευσης γίνεται από τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΑΛ και όχι από τα ΕΛΤΑ κερδίζοντας 35.000 το χρόνο.

Το κόστος για μεταφορά της λάσπης του βιολογικού έχει μειωθεί στις 10.000 με 12.000 ευρώ το χρόνο αντί για 30.000 με 33.0000. (χρέωση ανά τόνο και όχι με το δρομολόγιο).

Και τελευταία μεταφέραμε τα γραφεία της ΔΕΥΑΑΛ σε κτίριο του Δήμου (πρώην Πολιτιστικό) γλιτώνοντας έτσι περίπου 15.000 το χρόνο από ενοίκια. 

Η άρδευση Πλατάνου και Κροκίου λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΔΕΥΑΑΛ. Τοποθετώντας υδρόμετρα στα χωράφια και καταφέραμε να ισοσκελίσουμε τα έσοδα με τα έξοδα, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν, όπου υπήρχε τεράστιο έλλειμα με τον τρόπο που γινόταν η διαχείριση της άρδευσης.

Όσον αφορά το τιμολόγιο ύδρευσης που κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυξήθηκαν οι χρεώσεις, στην πόλη του Αλμυρού έχουμε μειώσει το νερό κατά 20% περίπου. Σε κάποια δημοτικά διαμερίσματα έγιναν μικρές αυξήσεις λαμβάνοντας υπόψιν τα έξοδα που αφορούν την ύδρευση (κατανάλωση ρεύματος, μισθοδοσία, υλικά). Κάναμε μια ορθολογική τιμολόγηση μεριμνώντας για τις μεσαίες καταναλώσεις των νοικοκυριών (έως 50 Μ3 ανά τρίμηνο) μειώνοντας την τιμή μονάδας ανά κυβικό και προκειμένου να μειώσουμε την υπερκατανάλωση νερού αυξήσαμε μερικώς τα ανώτερα κλιμάκια στην προσπάθειά μας για την εξεοικονόμηση νερού.  

Όσον αφορά το Φράγμα Μαυρομάτι, που συζητείται έντονα τελευταία, θέλω να ενημερώσω, ότι δουλεύοντας σκληρά εδώ και ένα χρόνο καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλες τις γραφειοκρατικές και τεχνικές δυσκολίες και είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε δοκιμαστικά για να δώσουμε νερό στους πρώην Δήμος Σούρπης και Πτελεού την ερχόμενη εβδομάδα. 

Πιστεύω ότι κάναμε σημαντικό έργο. Έγινε σωστό νοικοκύρεμα στη ΔΕΥΑΑΛ, δεν μπορούμε βέβαια να πούμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Ζητώ τη στήριξή σας ώστε να υλοποιήσουμε όλα τα έργα ύδρευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη για να μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και άριστα ποιοτικό νερό στους δημότες μας.