• 11 Μαΐου, 2019

Επιστολή αναγνώστη: Ο νέος Δήμαρχος ή «μάθε παιδί μου να… ψηφίζεις» – γράφει ο Απόστολος Μπαράτσης

Επιστολή αναγνώστη: Ο νέος Δήμαρχος ή «μάθε παιδί μου να… ψηφίζεις» – γράφει ο Απόστολος Μπαράτσης

Αγαπητοί, για άλλη μια φορά έφτασε η ώρα να ψηφίσουμε ξανά για το ποιος θα είναι ο Δήμαρχος Αλμυρού για τα επόμενα 5 χρόνια. Επειδή πολλοί από εμάς δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις δημοτικές εκλογές αλλά κοιτάνε να ψηφίσουν γνωστούς ή φίλους που ευρίσκονται στα ψηφοδέλτια θα ήθελα να καταθέσω δυο-τρεις σκέψεις για τα αναγκαία χαρακτηριστικά, κατά την άποψή μου, που θα πρέπει να έχει ο νέος Δήμαρχος έτσι ώστε να μπορέσει να είναι αποτελεσματικός στο έργο του.

Ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να ενώνει

Θα πρέπει να είναι διαλλακτικός, υπομονετικός στα ακούσματα διαφορετικών απόψεων, γεφυροποιός διαφορετικών ή και αντίθετων απόψεων και όχι ένας υπερφίαλος, απότομος, ευέξαπτος, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του.

Και τούτο διότι εκτός των άλλων με το νέο σύστημα εκλογής ο κάθε συνδυασμός εκλέγει, όσους εκλέγει, αναλογικά με τις ψήφους που θα πάρει και εάν δεν εκλεγεί ο Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή θα επακολουθήσει και δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των 2 πρώτων, χωρίς όμως οι συνδυασμοί να χάσουν αυτούς που εξέλεξαν την πρώτη Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρχουν περισσότερες διαφορετικές φωνές και απόψεις απ’ ότι στα προηγούμενα. Και ο νέος Δήμαρχος θα χρειαστεί την πειθώ και τον διάλογο πολύ περισσότερο απ΄ ότι στο παρελθόν.

Ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να ξέρει «να γράφει, να διαβάζει, να μετράει».

Και εννοούμε κάτι περισσότερο από πρόσθεση και αφαίρεση, άντε και πολλαπλασιασμό ή να μπορεί να βάζει την υπογραφή του. Θα πρέπει,  πχ, να μπορεί να διαβάζει και να κατανοεί έναν Ισολογισμό, ένα δημόσιο έγγραφο, προϊόν αλληλογραφίας με τις υπηρεσίες του δημοσίου, να μπορεί να γράφει 2-3 προτάσεις που να έχουν νόημα. Και τούτο διότι ο Δήμος πλέον είναι μεγάλος, έχει ανάλογο προϋπολογισμό, θα πρέπει να ψάχνει ενεργά για νέα κονδύλια έργων, πολλές φορές από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να διεκδικεί ότι δικαιούται, όχι με τσαμπουκά, αλλά με λογικά επιχειρήματα με τη κατάθεση Επιχειρηματικών Σχεδίων, με το μάρκετινγκ του δήμου προς τα έξω.

Ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να κάνει χρηστή και καλή διαχείριση των φόρων μας

Το «χρηστή» απλά σημαίνει να μην παίρνει μίζες, αλλά ούτε να κάνει τα στραβά μάτια για ημέτερους. Οι δημότες είναι όλοι ίσοι και έχουμε απαιτήσεις. Θέλουμε να ξέρουμε που πάνε ένας σκασμός φόρους που πληρώνουμε στον Δήμο, γιατί δεν γίνονται έργα υποδομής που θα έκαναν, εάν γίνονταν, τις ζωές μας ευκολότερες και καλύτερες, γιατί δεν εξυπηρετούμαστε από τις υπηρεσίες του δήμου, γιατί δεν μας σέβεται ο Δήμαρχος, γιατί δεν μαζεύονται ξεχωριστά τα ήδη συσκευασίας, χαρτιά, φιάλες κτλ από τα υπόλοιπα σκουπίδια, γιατί υπάρχουν ανά τον Ξηριά χωματερές που μολύνουν την ατμόσφαιρα με μικρόβια, εκτός από την οπτική μόλυνση, κα. Αυτές οι, ενδεικτικές, απαιτήσεις μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από ένα Δήμαρχο με ήθος, τίμιο και ειλικρινή.

Ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να είναι πατριώτης.

Κάτι το αυτονόητο, αλλά όχι πάντα εφαρμόσιμο στην πράξη. Για παράδειγμα, ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, της Μακεδονικής γλώσσας και της Μακεδονικής εθνότητας από την Κυβέρνηση Τσίπρα, κυρίως από ανοησία, ανικανότητα στη διαπραγμάτευση και  κακή επιρροή (κομμουνιστικών) ιδεοληψιών, έγιναν πάνω από 100 συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα και εκατοντάδες ανά τον κόσμο από τους ομογενείς μας. Άλλωστε σύμφωνα με τα αποτελέσματα επαναλαμβανόμενων σφυγμομετρήσεων, το 75% των Ελλήνων έχει τοποθετηθεί κατά του συγκεκριμένου προσυμφώνου. Όμως ο δήμος Αλμυρού έλαμψε δια της απουσίας του. Ούτε ένα ψήφισμα για την τιμή των όπλων. Είχε όμως χρόνο να στείλει γραπτό μήνυμα για τις (δήθεν) προσπάθειες που κάνει να περιορίσει τα αδέσποτα σκυλιά. Αλλά δεν είχε χρόνο να πει κάτι για αυτή την τεράστια εθνική καταστροφή. Σαν να μην γνώριζε ότι η περιοχή μας έδωσε μάχες και θρήνησε  θύματα στους μεγάλους εθνικούς αγώνες. Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο μέρος των δημοτών, χωριά ολόκληρα, προέρχεται από χαμένες πατρίδες (Πόντος,  Καππαδοκία, Ρωμυλία, κ.α.) και ως εκ τούτου έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία όταν χάνονται και άλλες πατρίδες και μάλιστα χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά. Έχουμε δε απαίτηση ο Δήμαρχος να εκπροσωπεί επάξια αυτό το υπερήφανο εθνικό – πατριωτικό αίσθημα των δημοτών μας. Θέλουμε κατ’ ελάχιστο να μας πούνε και να δεσμευθούν, πριν την εκλογή τους, τι θέση θα κρατήσουν στο συνεχιζόμενο αγώνα να ακυρωθεί αυτό το ζημιογόνο για τα εθνικά συμφέροντα προσύμφωνο.

Ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να μπορεί να ιεραρχήσει σωστά τα διάφορα προβλήματα και να θέτει  προτεραιότητες.

Π.χ. δεν θα πρέπει να αναλώνει το χρόνο του κυνηγώντας υπαλλήλους που δεν τους χωνεύει, (Και όταν χάνει να βάζει το Δήμο να πληρώνει τη δική του εμπάθεια παίζοντάς το τζάμπα μάγκας. ). Αλλά θα πρέπει να σχεδιάζει και εφαρμόζει λύσεις που να είναι πρακτικές και συγκεκριμένες για σπουδαία προβλήματα. Κάτι που απαιτεί κοινή λογική, αλλά και εμπειρία στη λύση δημοτικών προβλημάτων. Με χρονοδιάγραμμα και πρόβλεψη για το ανάλογο κονδύλι υποστήριξης στον προϋπολογισμό για την κάθε πρόταση. Για παράδειγμα, μια σειρά από προβλήματα απαιτούν λύσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε: (1) Αδέσποτα ζώα, (2) Σκουπίδια  – Περιβάλλον, (3) Κουρί, (4) Διοίκηση συντονισμός δημοτικών υπηρεσιών, (5) Ύδρευση. Έχουν προγράμματα για την επίλυσή τους πέραν από αόριστες μπουρδολογίες; Ας μας τα πούνε, τώρα, πριν την εκλογή τους.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να έχει  ουσιαστικά προσόντα, πέραν της διάθεσης να βοηθήσει τον τόπο και της κοινής λογικής. Προσόντα που δεν έχουν να κάνουν με συγγένειες ή φιλίες ή κομματικές ταυτότητες. Καλή ψήφο

 

 


Σχετικά Άρθρα

Η Περιφερειακή Αρχή του Δημ. Κουρέτα στηρίζει έμπρακτα το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

Η Περιφερειακή Αρχή του Δημ. Κουρέτα στηρίζει έμπρακτα το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

 «Η Περιφερειακή Αρχή του Δημήτρη Κουρέτα στηρίζει το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου έμπρακτα. Με χρηματοδότηση από…
Με ανατροπή στο σκορ ο Αίας πήρε το ντέρμπι κόντρα στον ΓΣΑ

Με ανατροπή στο σκορ ο Αίας πήρε το ντέρμπι κόντρα στον ΓΣΑ

Το αήττητο του ΓΣΑ στο φετινό πρωτάθλημα έσπασε στη Σούρπη. Μπορεί η ομάδα του Μιχάλη Ανδρωνά…