• 20 Φεβρουαρίου, 2019

Εικόνες του τόπου μας – Το πετρογέφυρο του Μαυρομάτη στον Αη Γιάννη

Εικόνες του τόπου μας – Το πετρογέφυρο του Μαυρομάτη στον Αη Γιάννη

Ανήσυχα φωτογραφικά χέρια και …πόδια βεβαίως, βεβαίως, μας έβγαλαν λίγο έξω από το χωριό του Αη Γιάννη. Οδηγός μας ο Αποστόλης Γουριώτης, ο οποίος πρόθυμα, μας ξενάγησε στην περιοχή, για ένα πρώτο οδοιπορικό. Λίγες στροφές μετά το χωριό συναντήσαμε χιόνι, του οποίου η στάθμη ανέβαινε κάθε δυο-τρεις στροφές στο διάβα μας.

Καθαρός αέρας! Απίθανες ανάσες, γεμάτες, χορταστικές! Εκπληκτικά τοπία! Γραφικότατος ο Αη Γιάννης…

Σταθήκαμε στο Αγιαννόρεμα, στο πετρογέφυρο του ρέματος “Μαυρομάτη”, στα σύνορα επί Τουρκοκρατίας και βγάλαμε κάποιες φωτογραφίες για σας, τους αναγνώστες μας, αλλά και για όσους αγαπούν τις εξορμήσεις στην όμορφη ελληνική φύση, στα γραφικά χωριά!

Θα ξανανταμώσουμε όμως σύντομα, με τις ραχούλες και τα ρέματα της Όθρυος, θα περπατήσουμε ξανά πλάι στο Αγιανόρεμα, για ένα πληρέστερο ρεπορτάζ.

Αναδημοσιεύουμε λίγα λόγια για το ρέμα και το γεφύρι, τα οποία δανειστήκαμε από το site του ΕΟΣ Αλμυρού, με την υπογραφή του κ. Ζούπη.

“Το ρέμα του Μαυρομάτη, πηγάζει από τις ανατολικές πλαγιές του Πήλιουρα (1557 μ.) και σχηματίζει στην κάθοδό του ένα επιβλητικό φαράγγι, με μεγάλο μήκος και βάθος, το οποίο σε κάποια του σημεία έχει φάρδος μικρότερο από δύο μέτρα και ύψος που πλησιάζει τα εκατό. Το φαράγγι αυτό είναι υπέροχο να το κατέβει κανείς, αργά την Άνοιξη, εάν κατέχει τις τεχνικές της κατάβασης φαραγγιών (Canyoning).

Κοντά στο χωριό Άγιος Ιωάννης, το ρέμα βγαίνει σε ανοικτό πεδίο (μικρό κάμπο) και ονομάζεται Αγιαννόρεμα, από το ομώνυμο χωριό. Μετά τη θέση Κλίναβος, βγαίνει στον κάμπο της Σούρπης και μετονομάζεται Σουρπιόρεμα ή Σαλαμβριάς.

Στο μικρό κάμπο του Αη-Γιάννη και 18 μέτρα ανατολικότερα από την γέφυρα του επαρχιακού δρόμου που ενώνει το χωριό με την Βρύναινα, είναι θεμελιωμένο το παλιό πετρογέφυρο του Μαυρομάτη.

Οι συντεταγμένες του είναι: 39ο 02΄ 187 Β, 22ο 48΄489 Α και βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρα από τη θάλασσα.

Το γεφύρι είναι μονότοξο, με τα ακρόβαθρά του στις όχθες του ρέματος. Το άνοιγμα του τόξου του είναι 6,54 μέτρα, το ύψος του 3,25 μέτρα και το φάρδος του στις βάσεις 2,50 μέτρα.

Το εξωράχιο με δύο σειρές θολίτες, που δεν αρχίζουν από την βάση του τόξου, έχει πάχος θολιτών 35 έως 38 εκατοστά. Η δεύτερη σειρά είναι πέντε περίπου εκατοστά πιο έξω από την πρώτη, με μικρότερα καμαρολίθια. Στην κορυφή του τόξου, ορισμένα από αυτά ήταν συγχρόνως και αρκάδες.

Το οδόστρωμα είναι λιθόστρωτο και λόγω της κυρτότητας του τόξου για διευκόλυνση στο διάβα του, διαθέτει παράλληλα διαζώματα.

Στα πλαϊνά υπήρχαν αρκάδες συσσωματωμένες , από τις οποίες έχει μείνει μια μικρή σειρά στα βορειοανατολικά του γεφυριού.

Το συνολικό μήκος γεφυριού και δρόμου, σήμερα είναι 15 μέτρα, ενώ και από τις δύο πλευρές του εκτείνονται χωράφια.”

Τσιντσίνη Βιβή, Βαλάντης Ματσόρδας


Σχετικά Άρθρα

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Βρύναινα το Σάββατο 17/12

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Βρύναινα το Σάββατο 17/12

Εκδήλωση για το Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρύναινας «Όθρυς». Θα πραγματοποιηθεί το…
Mια υπέροχη διαδρομή των αισθήσεων στην ιστορία… – Γράφει η Μαρία Ούτα

Mια υπέροχη διαδρομή των αισθήσεων στην ιστορία… – Γράφει η Μαρία Ούτα

Γράφει η Μαρία Ούτα Αντιπρόεδρος της Φ.Ε.Α. «Όθρυς», Φιλόλογος Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 3 Οκτωβρίου 2021,…
Στο μεγαλύτερο οριζόντιο σπήλαιο με τον μεγαλύτερο υπόγειο ποταμό στη Νεροσπηλιά

Στο μεγαλύτερο οριζόντιο σπήλαιο με τον μεγαλύτερο υπόγειο ποταμό στη Νεροσπηλιά

Με χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρύναινας, να τους ακολουθήσουμε στην εκδρομή τους από…