• 22 Σεπτεμβρίου, 2018

Χρ. Καραζούπης: ΖΕΡΕΛΙΑ – Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ

Χρ. Καραζούπης: ΖΕΡΕΛΙΑ – Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ

γράφει ο Χρ. Καραζούπης

Ακόμη μία  επίσκεψη μας στις λίμνες ΖΕΡΕΛΙΑ ήταν αρκετή για να τεκμηριώσουμε με τον πιο πειστικό τρόπο, σε όλο το μεγαλείο της, την πλήρη εγκατάλειψη αυτού του μοναδικού περιβαλλοντικού, ιστορικού και γεωλογικού έργου. Η απογοήτευση μας έγινε μεγαλύτερη καθότι παρακολουθούμε αυτό το έργο, από τη πρώτη στιγμή, από τη σύλληψη του, την εποχή του αναδασμού το 2003, μέχρι τη χρηματοδότηση και τη δημοπράτηση  έργου από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή το έτος 2014.

Ένα έργο που στοίχισε 3.000.000 ευρώ στους έλληνες πολίτες, έχει τελειώσει και παραδοθεί, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, παραμένει πεισματικά κλειστό και έρμαιο της εγκατάλειψης. Σε ποια χώρα του κόσμου, υπάρχουν λίμνες, οι οποίες σχηματίστηκαν από πτώση μετεωριτών, όπως έχει αποδειχθεί από το Πανεπιστήμιο του Καναδά και δεν συρρέουν πολίτες από όλα τα μέρη του κόσμου για να δουν από κοντά αυτό το μοναδικό αυτό φαινόμενο, με γεωλογικό, ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Σε ποια χώρα του κόσμου, όταν κατασκευάζεται ένα τέτοιο σπουδαίο έργο με ένα σημαντικό κόστος, δεν φροντίζει η αρμόδια Δημοτική Αρχή, που είναι φορέας υλοποίησης του έργου, να δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες ενέργειες και υποδομές για να καταστεί αυτό το έργο βιώσιμο και χρήσιμο για τους πολίτες, όπως η ασφαλτόστρωση του δρόμου (την οποία η προηγούμενη δημοτική αρχή έπρεπε να δημοπρατήσει μαζί με τη κατασκευή του έργου) για την εύκολη πρόσβαση και η ενοικίαση του σε μία δομή ή έναν επιχειρηματία για τη λειτουργία του!!! Τέσσερα χρόνια τώρα η δημοτική αρχή αντί να είχε περατώσει την ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει την Ευξεινούπολη με τα Ζερέλια, αφήνει ένα σπουδαίο έργο αποκομμένο να ρημάζει και φέρνει στο Δημοτικό Συβούλιο προς έγκριση μελέτη κατασκευής γέφυρας στον Ξηριά προϋπολογισμού 60.000 ευρώ!!!! Μα με το ποσό αυτό δημιουργείς δύο ασφαλείς διαβάσεις (όπως έγινε στο Χολόρεμα, στο δρόμο για Μαυρόλοφο), μία στη διάβαση για Ζερέλια και μία στη διάβαση για τη λιμνοδεξαμενή που κατασκευάζεται, στις οποίες έχουμε θρηνήσει θανάτους συμπολιτών μας από πνιγμό!!!!

Η εικόνα εγκατάλειψης είναι εμφανής, από τα χόρτα τα οποία έχουν ξεπεράσει το ύψος  των τεσσάρων παρατηρητηρίων που έχουν κατασκευασθεί και είναι έτοιμα για κατάρρευση, με κίνδυνο την ασφάλεια των επισκεπτών. Τα λουλούδια οι θάμνοι και τα δένδρα που έχουν φυτευτεί στους περιπατητικούς διαδρόμους περιφερειακά των λιμνών, έχουν ξεραθεί, ενώ υπάρχει αυτόματο σύστημα ποτίσματος!!!!! και μερικά που ανθίστανται και κρατούν τη πρασινάδα τους, έχουν γίνει βορά των προβάτων που βόσκουν ανεξέλεγκτα σε όλη την έκταση των λιμνών!!!!! Οι αγροτικοί δρόμοι  που οδηγούν στις λίμνες, ενώ από τον πρόσφατο αναδασμό έχουν πλάτος οκτώ μέτρα, με το ζόρι φτάνουν σήμερα τα τρία μέτρα!!!! καθιστώντας δύσκολη τη πρόσβαση επισκεπτών και  των αγροτών.

Η ανησυχία μου για την εγκατάλειψη του έργου των ΖΕΡΕΛΙΩΝ από τη Δημοτική αρχή γίνεται περισσότερο έντονη και ανησυχητική, καθότι όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που σας επισυνάπτω, η κατάσταση είναι οριακή και πρέπει όλοι μας με οποιοδήποτε τρόπο και μέσα να προστατέψουμε και να αναδείξουμε  αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα συγκριτικά πλεονεκτήματα που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας.

 

*Ο Χρήστος Καραζούπης είναι: Οικονομολόγος, Πρόεδρος της Εθελοντικής περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει», τ. Δ/ντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Αλμυρού

 


Σχετικά Άρθρα

Πώς ψήφισαν το 2019 σε Αλμυρό, Δήμο Ρήγα Φεραίου και Νέα Αγχίαλο

Πώς ψήφισαν το 2019 σε Αλμυρό, Δήμο Ρήγα Φεραίου και Νέα Αγχίαλο

Η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, που επισήμως ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, θα διεξαχθεί…
Έργο οδικής ασφάλειας ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου

Έργο οδικής ασφάλειας ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου

Νέο έργο για την ενίσχυση της οδικής ασφαλείας ξεκινά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο δίκτυο αρμοδιότητάς…