- 4 Απριλίου, 2023
Πώς ψήφισαν το 2019 σε Αλμυρό, Δήμο Ρήγα Φεραίου και Νέα Αγχίαλο
Η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, που επισήμως ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, θα διεξαχθεί με την απλή αναλογική, σύστημα που ψηφίστηκε το 2016. Το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή παραμένει στο 3%, η μεγάλη διαφοροποίηση αφορά την κατανομή εδρών η οποία εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα ανά εκλογική περιφέρεια.
Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον νέο νόμο τον οποίο ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που παραπέμπει στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ευνοεί το πρώτο κόμμα.
Στην απλή αναλογική, οι έδρες κάθε συνδυασμού προκύπτουν από το γινόμενο «Εθνικό ποσοστό X συνολικός αριθμός εδρών» (στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο). Για παράδειγμα ένας συνδυασμός στην Ελλάδα που θα λάμβανε 15% με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς λευκά και άκυρα), θα είχε 15/100×300=45 βουλευτές. Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.
Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. «Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο 4406/2016.
Είναι χαρακτηριστικό πως εάν οι τελευταίες εκλογές του 2019 γίνονταν με αυτό το εκλογικό σύστημα, τότε η Νέα Δημοκρατία θα έπεφτε στις 130 έδρες, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ 25 θα έφθαναν μαζί συνολικά τις 141 έδρες.
Πώς ψήφισαν στη Μαγνησία το 2019
Στις εθνικές εκλογές του 2019, η Νέα Δημοκρατία έβγαλε τέσσερις βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ δύο. Πλέον, ο νομός Μαγνησίας έχασε μία έδρα και θα εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή με πέντε Βουλευτές. Ας θυμηθούμε τα ποσοστά των κομμάτων στον Δήμο Αλμυρού, στη Νέα Αγχίαλο και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου.
Στον Αλμυρό, η Νέα Δημοκρατία πήρε 6.103 ψήφους και ποσοστό της τάξης του 50,27%. Τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 2.977 άτομα (ποσοστό 24,52%), το ΠΑΟΣΚ 986 άτομα (8.12%), ακολούθησαν σε ψήφους το ΚΚΕ με 583, η Χρυσή Αυγή με 400, το ΜεΡΑ 25 με 331, η Ελληνική Λύση με 315.
Στη Νέα Αγχίαλο, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό 47,13% με 1.726 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,95% με 1.060 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ 6,74% με 247, ενώ τέταρτο κόμμα είχε αναδειχθεί το ΜεΡΑ 25 που το ψήφισαν 146 πολίτες. Ακολούθησαν η Ελληνική Λύση με 120 ψήφους, το ΚΚΕ με 107 και η Χρυσή Αυγή με 97.
Σχετικά με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, εκεί μετά τη Νέα Δημοκρατία με 48,13% (4.099 ψήφοι), τον ΣΥΡΙΖΑ με 26,90% (2.291 ψήφους), το ΠΑΣΟΚ με 8,68% (739), στην τέταρτη θέση είχε βρεθεί η Ελληνική Λύση την οποία εμπιστεύτηκαν 361 ψηφοφόροι (ποσοστό 4,24%). Μετά ήταν η Χρυσή Αυγή με 3,70% (315), το ΚΚΕ με 2.03% (258) και το ΜεΡΑ 25 με 2,72% (172).
Η διαδικασία μετά τις πρώτες εκλογές
Μετά την ολοκλήρωση καταμέτρησης των ψήφων της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, ακολουθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, «αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
– Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».
Με ενισχυμένη αναλογική οι δεύτερες εκλογές
Στις επόμενες εθνικές εκλογές (και όχι στις ερχόμενες, επειδή δεν συγκέντρωσε 200 και πλέον θετικές ψήφους Βουλευτών), θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε η σημερινή Βουλή.
Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Αυτά ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.
Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Εφόσον αποσπάσει το 40% της λαϊκής ψήφου, θα λαμβάνει τις επιπρόσθετες 50 έδρες, αριθμό που μέχρι τώρα λάμβανε το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του ποσοστού του.