• 13 Ιουνίου, 2018

Εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου-Π.Τ.Χ. Αλμυρού και το Λύκειο των Ελληνίδων Ιωαννίνων

Εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου-Π.Τ.Χ. Αλμυρού και το Λύκειο των Ελληνίδων Ιωαννίνων

 Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, σχετικά με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Ιουνίου στην Κεντρική πλατεία Αλμυρού:

Την περίφημη παιδική χορευτική  ομάδα ”Σαρακατσανάκια” του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων φιλοξενεί το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου  από τις 16-18  Ιουνίου στην περιοχή μας. Στην διάρκεια τις παραμονής τους θα  εμφανιστούν σε εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού, στην κεντρική πλατεία την Κυριακή 17/6 στις 9 το βράδυ.  H εκδήλωση οργανώνεται με την αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το παιδικό χορευτικό τμήμα εμφανίσεων «ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΚΙΑ» αποτελούμενο από παιδιά 5-11 ετών με επιδόσεις και εμφανίσεις υψηλού επιπέδου ιδρύθηκε το 1974.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Ιωαννίνων, είναι το αρχαιότερο πολιτιστικό ίδρυμα της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας. Ιδρύθηκε το 1921 και ανέπτυξε έκτοτε πολυσχιδή δράση. Κύριος σκοπός του είναι η διατήρηση της ελληνικής παράδοσης, κυρίως στην έκφανση των χορών.

Διατηρεί ακόμα ιματιοθήκη με πολύτιμες αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες, μουσειακής αξίας, καθώς επίσης και με πολλά άλλα πιστά αντίγραφα. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο αναπαλαιωμένο κτίριο, νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το οποίο κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στο Λύκειο των Ελληνίδων Ιωαννίνων λειτουργεί σχολή εκμάθησης Ελληνικών παραδοσιακών χορών στην οποία φοιτούν παιδιά κάθε ηλικίας. Η μεγάλη χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων έχει λάβει μέρος σε ποικίλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αποσπώντας πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Σε όλη τη μακρόχρονη πορεία του προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες σε πολλούς τομείς συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην προαγωγή και διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεών μας.

Παιδικές – εφηβικές ομάδες του Περιφερειακού τμήματος χορού Αλμυρού θα χορέψουν χορούς Μ. Ασίας με τη διδασκαλία και την εποπτεία του   χοροδιδάσκαλου Φώτη  Σκαμαγκούλη καθώς και των Αγγελικής Ριζάκη και Κατερίνας Καλομοίρη.

Το Περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εξακτίνωσης του έργου της  διάσωσης και προβολής της νεότερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο  το Νομό Μαγνησίας. Πρόκειται για  ένα τμήμα δυναμικό που συνεχίζει την επιτυχή του πορεία αριθμώντας έως σήμερα ένα σημαντικό αριθμό χορευτών και εθελοντών, σε τμήματα για παιδιά και τμήματα ενηλίκων. Στόχος της δημιουργίας του είναι η προβολή της πλούσιας σε λαογραφικά στοιχεία επαρχίας Αλμυρού,  άλλες συναφείς δράσεις και η τόνωση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης του Αλμυρού.    Η ομάδα εμφανίσεων του Αλμυριώτικου Περιφερειακού Τμήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, στην οκταετή πορεία της,  εκτός από διάφορες εκδηλώσεις στον Αλμυρό και στο Βόλο  συμμετέχει με ιδιαίτερη επιτυχία  σε διοργανώσεις φορέων της περιοχής μας,  σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο με  πολιτιστικό, κοινωνικό και τουριστικό χαρακτήρα.


Σχετικά Άρθρα

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Ακολουθούν φωτο-ρεπορτάζ και βίντεο  από την Αποκαθήλωση στην Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς και μήνυμα του Μητροπολίτη:…
Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Τη Μεγάλη Παρασκευή πλήθος πιστών, ως μια κοινωνία Χριστού, παρέστη στη συγκέντρωση των επιταφίων των Εκκλησιών…