• 21 Μαΐου, 2018

Συνέντευξη Μιχάλη Μακρή – «Ο Δήμος Αλμυρού έγινε και πάλι αξιόπιστος»

Συνέντευξη Μιχάλη Μακρή – «Ο Δήμος Αλμυρού έγινε και πάλι αξιόπιστος»

έκδοση 19-5-2018

Συνεχίζουμε με τις συνεντεύξεις φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την αποκλειστική συνέντευξη του Αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλη Μακρή.

Πείτε μας δυο λόγια για τη διαδρομή σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση 30 χρόνια. Έχω θητεύσει σε όλα τα αξιώματα, ενώ έχω βιώσει όλες τις αλλαγές στα συστήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ξεκίνησα ως πρόεδρος Κοινότητας Δρυμώνος, απ’ όπου και κατάγομαι. Έχω διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στον Καποδιστριακό Δήμο Σούρπης, ενώ ήμουν και υποψήφιος δήμαρχος. Τώρα με τον Καλλικράτη, εκτελώ χρέη Αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, ενώ αρχικά είχα αναλάβει Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.

Ποια είναι η άποψή σας για τον Καλλικράτη;

Πιστεύω πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έπρεπε να σχεδιαστεί καλύτερα. Για παράδειγμα σε όλους τους Δήμους προστέθηκαν αρμοδιότητες χωρίς να υπάρχουν υποδομές. Τα κριτήρια χρηματοδότησης δεν θα έπρεπε να είναι μόνο πληθυσμιακά αλλά και εκτασιακά. Ο Δήμος Αλμυρού, είναι ο 4ος μεγαλύτερος σε έκταση, με παραλιακό μέτωπο 110 χιλιομέτρων, αγροτική οδοποιία 1.500 χιλιομέτρων και τεράστιο ορεινό όγκο. Παρ΄ όλα αυτά αν υπάρξει ιεράρχηση των προβλημάτων πιστεύω ότι μπορούν να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Σχετικά με το γραφείο που αναλάβατε, τι έχει να παρουσιάσει η Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα;

Για πρώτη φορά στον Δήμο Αλμυρού έχει γίνει πλήρης καταγραφή των οικονομικών στοιχείων, ενώ έχουμε και Ε9. Για την καταγραφή της κτηματικής ιδιοκτησίας του Δήμου απομένει μόνο ένα 10%, ώστε να ολοκληρωθεί. Υπήρξε μια καθυστέρηση με λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί.

Καταφέραμε αυτό που υποσχεθήκαμε στους συμπολίτες μας προεκλογικά. Έγινε δηλαδή ένα «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά του Δήμου. Ο Δήμος μας έγινε και πάλι αξιόπιστος προς τους προμηθευτές καθώς τακτοποιήσαμε όποιες οφειλές υπήρχαν και πλέον πληρώνονται στην ώρα τους.

Ακόμη έγινε μηχανήματα τα οποία ήταν ανεξέλεγκτα τα συγκεντρώσαμε και δημιουργήσαμε το αμαξοστάσιο, ώστε να βρίσκονται όλα συγκεντρωμένα. Νομίζω ότι αυτό που κατορθώσαμε στα οικονομικά του Δήμου όμως είναι πολύ σημαντικό. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε πως τον πρώτο χρόνο της θητείας μας εξοικονομήσαμε από καύσιμα 200.000 ευρώ. Το ταμειακό μας υπόλοιπο ξεπερνάει τα 3,5 εκ. ευρώ. Αναλάβαμε ταμείο 700.000 ευρώ, αλλά μόλις το πρώτο τρίμηνο πληρώσαμε 600.000 ευρώ σε αιρετούς. Πλέον είμαστε ένας εύρωστος Δήμος με ισχυρό ταμείο.

 

Με λίγα λόγια τετραπλασιάστηκε περίπου το ταμείο του Δήμου. Πως επετεύχθη αυτό;

Κυρίως από τη μείωση δαπανών και την τακτοποίηση των ανείσπρακτων οφειλών.  Οφειλέτες που δεν πλήρωναν επί χρόνια, πλέον έχουν κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να αποπληρώσουν τα δημοτικά τέλη. Υπήρχαν ακόμη και επαγγελματίες με οφειλές 70.000 ή 80.000 ευρώ, που επί χρόνια δεν κατέβαλαν τα τέλη που έπρεπε.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.000 καταγεγραμμένοι οφειλέτες. Περισσότεροι από 500 δημότες έχουν προσφύγει στον Δήμο ώστε να κάνουν ρύθμιση των χρεών τους. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα της ρύθμισης των 12 δόσεων, όπου στην οποία ακόμη και σήμερα προσφεύγουν αρκετοί συμπολίτες μας. Το κύριο πρόβλημα, του οποίου η λύση δεν περνάει από το χέρι μας είναι οι 2.500 κλήσεις από παραβάσεις Κ.Ο.Κ. Πρόκειται για ξένους πολίτες, που όπως καταλαβαίνετε αυτά τα χρήματα δύσκολα θα εισπραχθούν.

 

Πως σκοπεύει να επενδύσει το ταμείο του Δήμου η Δημοτική Αρχή προς όφελος των Δημοτών;

Ήδη αποφασίσαμε να συμμετέχει ο Δήμος με ένα 1 εκ. ευρώ, στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίησή του έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

 

Επαρκεί το προσωπικό για τη λειτουργικότητα του Δήμου;

Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως είναι υποστελεχωμένες. Ο Δήμος Αλμυρού, είναι ένας μεγάλος Δήμος και το προσωπικό που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκεί. Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητος όπως και στην τεχνική υπηρεσία.

 

Πως έχει συμβάλλει ο Δήμος μέχρι στιγμής στην τοπική κοινωνία και οικονομία;

Έχουμε καταφέρει να ελαφρύνουμε φορολογικά τους συμπολίτες μας. Κάναμε μείωση 20% στα δημοτικά του ηλεκτροφωτισμού και της καθαριότητας. Μειώσαμε ακόμη, τα τέλη των καταστημάτων εστίασης στο 1 ευρώ.

Μετατροπές κάναμε και στα τέλη που αφορούν γεωργικές αποθήκες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Υπάρχουν τοπικές κοινότητες στους πρώην Δήμους Σούρπης και Πτελεού, που πληρώνανε 1,14 λεπτά το τετραγωνικό. Μετά από παρεμβάσεις χωρίσαμε τις περιοχές σε τέσσερις ζώνες και έγιναν σημαντικές ελαφρύνσεις.

 

Κατάγεστε από τον Δρυμώνα και είστε υπεύθυνος και για τον πρώην Δήμο Σούρπης. Ποια είναι τα κυριότερα έργα που έχετε υλοποιήσει εκεί και σε τι στάδιο βρίσκονται;

Στον πρώην Δήμο Σούρπης, υλοποιείται το έργο της αποχέτευσης, το οποίο έχει σχεδόν τελειώσει, ενώ έχει ήδη δημοπρατηθεί το καινούριο Νηπιαγωγείο, με 520.000 ευρώ. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί και στο έργο στο Μαυρομάτι.  Αναμένουμε να τεθεί σε λειτουργία, καθώς θα υδροδοτήσει τον πρώην Δήμο Σούρπης. Ακόμη, σκοπεύουμε στην ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει τις Νηές με τον Πτελεό. Αυτή η κίνηση θα συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αναμένουμε δημοπράτηση 500.000 ευρώ για την αγροτική οδοποιία και 400.000 ευρώ για την εσωτερική οδοποιία. Μόνη εξαίρεση στην εσωτερική οδοποιία είναι η Σούρπη, λόγω του έργου της αποχέτευσης.

Όσο για τον Δρυμώνα, έχω επιλέξει να μένω μόνιμα εκεί. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα χωριά του Δήμου μας, με ωραίους ανθρώπους και ωραίους δρόμους. Θέλω μόνο να εκφράσω το παράπονο των συγχωριανών μου. Δυστυχώς δεν συμπεριληφθήκαμε στο έργο ακαθάρτων που εγκρίθηκε για τον πρώην Δήμο Σούρπης.

 

Πριν αναλάβετε σε αυτά τα καθήκοντα, διατελέσατε Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. Τα σφαγεία, τα αδέσποτα και το παζάρι ήταν από τα σημαντικότερα θέματα με τα οποία ασχοληθήκατε. Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο;   

Σε αυτή τη θέση ξεκίνησα τη θητεία μου με αυτή τη δημοτική αρχή και διετέλεσα εκεί 2,5 χρόνια περίπου.  Όσον αφορά τα σφαγεία, πρέπει να τονίσουμε πως του Αλμυρού και της Ανάβρας είναι τα μόνα δημοτικά στη Θεσσαλία. Είμαστε η 2η μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή στην Περιφέρειά μας. Η βούληση της Δημοτικής Αρχής, είναι να λειτουργούν τα σφαγεία έστω και παθητικά, προς όφελος πρωτίστως των κτηνοτρόφων, των κρεοπωλών και των μεταποιητών. Η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά.

Αναφορικά με τα αδέσποτα, είναι γνωστό πως στην περιοχή μας αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα. Δημιουργείται πρώτα από δεσποζόμενα που για πολλούς λόγους μετατρέπονται σε αδέσποτα, ενώ συναντάται το φαινόμενο να μεταφέρουν και αδέσποτα από άλλες περιοχές στον Δήμο μας. Ως Δημοτική Αρχή αυξήσαμε τα κονδύλια σίτισης των αδέσποτων, ενώ συνεργαζόμαστε άριστα και με την κα Χριστέλλου και τη Φιλοζωική Αλμυρού. Τους παρέχουμε ζωοτροφές, φάρμακα, ενώ έχουμε συμβάσεις με τοπικούς κτηνιάτρους για στειρώσεις, εμβολιασμούς και ότι άλλο αφορά τα αδέσποτα.

Σχετικά με το παζάρι, όλοι γνωρίζουμε πως αποτελεί σήμα κατατεθέν για τον Αλμυρό και αποφέρει και 200.000 έσοδα στον Δήμο. Κάθε χρόνο προβάλλεται η περιοχή μας και ο Αλμυρός γίνεται σημείο συνάντησης. Είναι γνωστό σε όλο το Πανελλήνιο, καθώς συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις, με 50.000 επισκέπτες. Νομίζω ότι ο θεσμός αυτός συμβάλλει στην τοπική οικονομία καθώς ωφελούνται και επαγγελματίες της περιοχής μας. Προσπαθούμε ο κόσμος να φεύγει ευχαριστημένος ούτως ώστε να τον ξαναδούμε.

Πιστεύω ότι η δημιουργία στεγασμένης λαϊκής η οποία θα λειτουργήσει παράπλευρα με τον χώρο που διενεργείται το παζάρι θα προσελκύσει περισσότερους εκθέτες. Ακόμη θα μπορούν να ενταχθούν εκθέτες αγροτικών προϊόντων ή αγροεφοδίων και να συμπληρωθεί με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην πόλη του Αλμυρού.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Δήμου μέχρι το τέλος της θητείας;

Στόχος μας είναι η παράδοση των έργων που έχουμε αναλάβει καθώς και ο σχεδιασμός νέων έργων ανάπτυξης του ορεινού όγκου και του παραλιακού μετώπου με διάφορες παρεμβάσεις. Επιθυμούμε την προώθηση τοπικών αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων και κυρίως τις παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο για την πρόκληση ενδιαφέροντος τουριστών. Επίσης στοχεύουμε στη διευκόλυνση ανάπτυξης της βιομηχανικής περιοχής, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία μαστίζει και τον Δήμο μας. Τέλος προσπαθούμε όσο με κάθε μέσο για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους συμπολίτες μας.

 

Πως θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με τους υπόλοιπους Αντιδημάρχους και τα υπόλοιπα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής;

Με τους συναδέλφους μου, είμαστε μια ομάδα. Λειτουργούμε σαν μια οικογένεια. Βοηθάμε και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και νομίζω πως αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν μας. Ακόμη, συνεργαζόμαστε και πολλές φορές συμβουλεύουμε ο ένας τον άλλο σε περίπτωση που χρειαστεί. Στην οικονομική επιτροπή, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ μας. Τα περισσότερα θέματα ψηφίζονται ομόφωνα.

 

Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;

Δεν σκοπεύω να είμαι. Έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια και θεωρώ πως όταν περνάμε απ’ όλα τα στάδια, πρέπει να αφήνουμε χώρο στους νέους. Σίγουρο είναι πως θα βοηθήσω την παράταξη και όσους εκλεγούν, ώστε να συνεχιστεί το έργο που επιτελούμε.


Σχετικά Άρθρα

Μια μαγική Φάτνη στον Αλμυρό

Μια μαγική Φάτνη στον Αλμυρό

Η μοναδική φάτνη στην Ελλάδα που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του θεατή, βρίσκεται στον Αλμυρό και…
Σε πορτοκαλί χρώμα το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Σε πορτοκαλί χρώμα το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας…

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των…