• 26 Μαρτίου, 2018

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Στη φάση της υλοποίησης τα δίκτυα αποχέτευσης Αμαλιάπολης και Σούρπης συνολικού προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Στη φάση της υλοποίησης τα δίκτυα αποχέτευσης Αμαλιάπολης και Σούρπης συνολικού προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ

Κώστας Αγοραστός: «Προχωρά ένα ακόμα σημαντικά περιβαλλοντικό έργο στη Θεσσαλία»

Στη φάση της υλοποίησης προχωρά το έργο του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων οικισμού Αμαλιάπολης Δ.Ε. Σούρπης Δήμου Αλμυρού», προϋπολογισμού 4.284.552,84 €, μετά την προέγκριση συμβασιοποίησης που δόθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας προς τον Δικαιούχο – Φορέα Υλοποίησης που είναι o Δήμος Αλμυρού. Κύριος του έργου είναι η ΔΕΥΑ Αλμυρού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και εθνικούς πόρους, ενώ ποσό 1.089.812,29 € που αφορά σε ιδιωτικές συνδέσεις και ΦΠΑ βαρύνει στη ΔΕΥΑ Αλμυρού.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: « Μπαίνει στην τελική ευθεία ένα έργο ουσίας που έχει πυξίδα τον άνθρωπο. Μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού δίνουμε λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης των περιοχών αυτών. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας όλα αυτά τα χρόνια έχουμε εντάξει, δρομολογήσει και υλοποιήσει, τόσο στο παλιό όσο και στο νέο ΕΣΠΑ, πάνω από 210 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης προϋπολογισμού 309 εκατ. ευρώ. Έτσι δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος  και την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας.»

Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου:

Το έργο αφορά στην κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αμαλιάπολης της Δ.Ε. Σούρπης του Δήμου Αλμυρού, στην κατασκευή ενός αντλιοστασίου και στην κατασκευή εξωτερικού αγωγού μεταφοράς των λυμάτων από τον οικισμό μέχρι το σημείο σύνδεσης όπου διέρχεται ο υπό κατασκευή αγωγός μεταφοράς των λυμάτων Σούρπης-Αγίας Τριάδας, με τελικό αποδέκτη την Ε.Ε.Λ. Αλμυρού.

Το  εσωτερικό δίκτυο του οικισμού αποτελείται από αγωγούς Φ200 έως Φ315 μήκους 7.3 km, απολήγει σε αντλιοστάσιο παραλιακό στη θέση του χώρου στάθμευσης δίπλα στο σχολείο, εντός του οικισμού, όπου ξεκινά καταθλιπτικός αγωγός (HDPE-12.5atm-Φ280), μήκους περίπου 8.1km, ο οποίος διερχόμενος παράλληλα της επαρχιακής οδού Αμαλιάπολης-Σούρπης, καταλήγει στο σημείο σύνδεσης (διασταύρωση Ε.Ο. Αμαλιάπολης-Σούρπης με Ε.Ο. Σούρπης-Αλμυρού) με τα υπό κατασκευή έργα (αντλιοστάσιο και αγωγός μεταφοράς των λυμάτων Σούρπης-Αγίας Τριάδας στην ΕΕΛ Αλμυρού) της πράξης “Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Σούρπης” η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Η γενική διάταξη του δικτύου ακολουθεί τη μορφολογία του οικισμού ώστε η απορροή των ακαθάρτων να γίνεται κατά το δυνατόν δια βαρύτητας. Το δίκτυο αποτελείται από κύριους συλλεκτήρες, τους κύριους κλάδους και τους δευτερεύοντες.  Το αντλιοστάσιο θα κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα και θα είναι υπόγειο. Για την ανύψωση των λυμάτων θα χρησιμοποιηθούν υποβρύχιες αντλίες. Η γενική αρχή σχεδιασμού είναι τα Η/Μ έργα να καλύπτουν κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες 20ετίας και τα έργα Π/Μ τις ανάγκες 40ετίας. Για τον έλεγχο και τη συντήρηση του δικτύου κατασκευάζονται φρεάτια επίσκεψης σε όλα τα σημεία του δικτύου όπου υπάρχει αλλαγή διεύθυνσης αγωγού, στα σημεία όπου υπάρχει συμβολή αγωγών, στις ευθυγραμμίσεις έως 50 m και τέλος στα πέρατα των αγωγών. Η πράξη αποσκοπεί στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος διαχείρισης των αστικών λυμάτων του οικισμού της Αμαλιάπολης, με θετικές επιπτώσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης στον Παγασητικό Κόλπο.

 


Σχετικά Άρθρα

Πρωινό Δελτίο Τύπου 14-6-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου 14-6-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Παρασκευής 14…
Συσκέψεις  ΠΕΣΟΠΠ και ΥΠΚΚ – Αποφάσεις και ανακοινώσεις για καύσωνα

Συσκέψεις ΠΕΣΟΠΠ και ΥΠΚΚ – Αποφάσεις και ανακοινώσεις για καύσωνα

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων έλαβε χώρα χθες σύσκεψη του ΠΕΣΟΠΠ…
Συστάσεις του Δήμου Αλμυρού στους πολίτες ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών των επόμενων ημερών

Συστάσεις του Δήμου Αλμυρού στους πολίτες ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών των επόμενων ημερών

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αλμυρού ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το  έκτακτο δελτίο επιδείνωση του καιρού …