• 23 Οκτωβρίου, 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

Με τόλμη

Δεν ξέρω πόσοι λίγοι πολίτες απέμειναν πια, να παρακολουθούν ανελλιπώς τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες, για την ενημέρωσή τους.

Δεν ξέρω, δηλαδή, πόσοι έχουν πια τα …ψυχικά αποθέματα να «απολαμβάνουν» αυτό το αέναο γαϊτανάκι της μετρο-μαντείας και της εικοτολογίας, γύρω από το τί μας επιφυλάσσει η τροϊκανή δαμόκλειος σπάθη, ειδικότερα σ’ αυτή διελκυνστίδα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, που ναι μεν δεν ξέρω πόσο σκληρό είναι το παζάρι, αλλά τίποτε καλό και αισιόδοξο δεν προοιωνίζει για τους καθημαγμένους συνέλληνες και κυρίως τους άνεργους και τους φτωχούς.

Διαρκώς γυρνάμε γύρω – γύρω από την τρόικα, γύρω από την απαρίθμηση των προβλημάτων της χώρας, από τις αποφάσεις για τομές και ρίξεις, που πρέπει άμεσα να παρθούν και να υλοποιηθούν.

Κανένας όμως, από το σάπιο πολιτικό σύστημα,  δεν δείχνει να έχει την ψυχή και το νεύρο να επιβάλλει αυτές τις απαραίτητες αλλαγές και να μιλήσει στον κοσμάκη με την απλή γλώσσα της αλήθειας, όσο πικρή κι αν είναι.

Αντίθετα, μοιάζει να ρίχνουμε διαρκώς την μπάλα στη εξέδρα, καμωνόμαστε πως πάντοτε φταίει ο «διαιτητής» και όχι ο τρόπος που «παίζουμε», τάχα μη βλέποντας όλους αυτούς που καθημερινά προστίθενται στην ουρά της ντροπής, έξω από τα γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ. ή αυτούς που απελπισμένοι λυγίζουν και αυτοκτονούν, αφήνοντας απροστάτευτες τις οικογένειές τους, βυθίζοντας στη θλίψη τους γύρω τους.

Φαίνεται πως τρία χρόνια πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και ύφεσης στην Ελλάδα δεν στάθηκαν αρκετά για να μάθουμε το «μάθημά» μας, το πού δηλαδή βρισκόμαστε, πού κατρακυλήσαμε και πού πρέπει να προσπαθήσουμε να ξαναπάμε, παίρνοντας πάραυτα την επώδυνη ανηφόρα.

Οι κάθε λογής «τερμίτες», που επί δεκαετίες ροκάνιζαν τα θεμέλια της Ελληνικής κοινωνίας, από λαϊκισμό, διαφθορά, κομματικές σκοπιμότητες και πελατείες, σκανδαλώδη προνόμια, άνομα οικονομικά συμφέροντα και παρασιτισμό, συνεχίζουν απτόητοι το παραπλανητικό τους έργο, στο όνομα μεγάλων -τάχα- ιδεών, μιας κίβδηλης κοινωνικής ευαισθησίας, με λεονταρισμούς και ωραία συνθήματα, κούφια λόγια.

Βαλτώνουμε -αντί να δουλέψουμε, να παλέψουμε- και ομφαλοσκοπούμε, ελπίζοντας για ένα …γκολ στις καθυστερήσεις, μια δραστική και λυτρωτική παρέμβαση του από μηχανής θεού.

Παραβλέπουμε -σκόπιμα ίσως- ότι ακόμη και οι …θεοί μας είναι υποθηκευμένοι, ήδη σε ξένα χέρια και πιθανόν να έχουν πιο ευήκοα ώτα στα κελεύσματα των πιστωτών, παρά στα δικά μας.

Οι συνομιλίες μεταξύ συγγενών, συνεργατών ή φίλων, σε κάθε προσωπική επαφή ή τηλεφώνημα, ηλεκτρονικά μηνύματα κτλ. μοιάζουν πια σαν λεκτικό ανταλλακτήριο απαισιοδοξίας (αν όχι απελπισίας) και μας εκθέτουν, τον καθένα ξεχωριστά, σαν κάτι άβουλο, ακρωτηριασμένο και μοιραίο.

Αυτή η ενδημική, μοιρολατρική παθογένεια πρέπει επειγόντως να αλλάξει.

Καταστρέψαμε τις ζωές μας και τη χώρα… Και ουδείς αθώος, τουλάχιστον ως προς την ψήφο του και τις εκάστοτε επιλογές του.

Καταστρέφουμε ήδη και τα παιδιά που γεννήσαμε, βλέποντάς τα να σουλατσάρουν γύρω μας άνεργα ή ωθώντας τα εμείς οι ίδιοι στη ξενιτιά, να πάρουν «των ομματιών τους», μήπως και σωθούν.

Τι άλλο πρέπει να γίνει, τι άλλο πρέπει να μας σερβίρουν οι αγκιτάτορες, για να αφυπνισθούμε και να βάλουμε ρότα αγώνα και ανάκαμψης;

Τώρα, που απηυδισμένοι επιλέξαμε τον απογαλακτισμό μας από κομματικούς «μπαμπάδες», ήρθε η ώρα να μετρήσουμε το πραγματικό μας μπόι και να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της αναγέννησης της Πατρίδας.

Με τόλμη, ευφυΐα, υπομονή, επιμονή και πείσμα….

 

Η …έρημος

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα πάρει εγκαίρως τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμη, γιατί θα ενισχύσει με ρευστότητα την οικονομία και «θα πιστοποιεί ότι η Ελλάδα κατορθώνει να σταθεί όρθια και απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ».

Μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε η «International Herald Tribune», ο Πρωθυπουργός συνέστησε -εμμέσως πλην σαφώς- και στην τρόικα να μην προβάλλει συνεχώς απαιτήσεις.

«Τα κράτη δεν είναι επιχειρήσεις. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί ούτε ανταλλακτικά μιας μηχανής… Κανένα σχέδιο ανάταξης μιας οικονομίας δεν μπορεί να επιτύχει, αν διαλυθεί η κοινωνία. Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε μια οικονομία σε έρημο προκειμένου να τη… «σώσουμε»! Είναι αλήθεια ότι μια έρημος δεν παράγει ελλείμματα. Αλλά είναι επίσης αλήθεια, ότι μια έρημος δεν παράγει απολύτως τίποτε! Δεν κατακτά την ανταγωνιστικότητα και δεν ξεπληρώνει χρέη…», ήταν το δικό του μήνυμα.

Καλά τα λες, Αντώνη μου, αλλά θα ήταν καλύτερα να προσπαθήσεις να επιβάλεις τις παραπάνω απόψεις (ειδικότερα στη Σύνοδο Κορυφής) και όχι να φαίνεται σαν να τους παρακαλάς.

Όταν παίζεις συνεχώς άμυνα, κλεισμένος στα καρέ σου, μόνο «ζημιές» μπορείς να περιμένεις.

Και δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνουν τις παραπάνω πικρές αλήθειες οι τροϊκανοί και οι Ευρωπαίοι, στο σύνολό τους… Απλά εκβιάζουν και προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, τους τόκους, τα οφέλη τους, ρουφώντας το δικό μας αίμα, με χοντρό…καλαμάκι.

 

Ζόφος

Περισσότερες από 150 είναι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν στη Μαγνησία, μέσα σ’ ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο. Το επιχειρηματικό κλίμα ολοένα και χειροτερεύει στον τόπο μας, ενώ ο επερχόμενος χειμώνας προβλέπεται δυστυχώς να είναι των …λουκέτων, αφού πολλοί επαγγελματίες είναι εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πτώση του τζίρου τους, την αύξηση των εξόδων, τις φορολογίες, τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και τις άλλες δαπάνες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι εισφορές των μελών του στο Επιμελητήριο Μαγνησίας μειώθηκαν κατά 100.000 χιλιάδες ευρώ και πλέον.

«Η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης έχει οδηγήσει σε διακοπή εργασιών 100.000 επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, τα τελευταία 3 χρόνια, με αποτέλεσμα να χαθούν περί τις 500.000 θέσεις εργασίας», επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ. «Ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν γονατίσει», τονίζει.

Κάθε βδομάδα που περνάει, κάθε μήνας, η κατάσταση χειροτερεύει ραγδαία και δεν υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας, καμία κοινωνική και οικονομική μέριμνα, για όλους αυτούς που επένδυσαν λίγα ή πολλά σε μια ιδιωτική επιχείρηση, σ’ ένα κατάστημα, βάζοντας πολύχρονο μόχθο, προσωπική εργασία, ρίσκο και χρέη.

Δίπλα τους, γκρεμίζονται στον καιάδα και όλοι οι εργατοϋπάλληλοι που έφαγαν ψωμί από τα χέρια τους. Μακραίνει τραγικά ο κατάλογος των ανέργων. Εκατοντάδες οικογένειες χάνουν το ψωμί τους, το στήριγμα που είχαν από ένα σταθερό μεροκάματο.

Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση τσακίζει κόκαλα, γκρεμίζει ζωές, ανατρέπει καριέρες, σπιλώνει υπολήψεις, μπήγει βαθιά τα γαμψά νύχια της φτώχειας και της ανέχειας, σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Τροϊκάνοι, Ευρωπαίοι πιστωτές, Έλληνες πολιτικοί, καρεκλοκένταυροι του Δημοσίου και «κοράκια» των Τραπεζών, δώστε «ανάσες» στον κοσμάκη επειγόντως.

Αλλιώς θα μείνετε με τις …απόχες στο χέρι κα ούτε μύγα δεν θα βρεθεί για το δίχτυ σας.

 

Συνετός

Την διαβεβαίωση ότι θα έκανε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να έχει όλους τους απαραίτητους πόρους χωρίς να χρειαστεί να επιβληθούν νέοι όροι, πέρα από αυτούς που έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά, επισημαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, σε συνέντευξή που έδωσε σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η γαλλική Le Monde, η ισπανική El Pais και η ιταλική La Stampa.

Στη συνέντευξή του ο Ολάντ τονίζει την ανάγκη να ρυθμιστεί σύντομα η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία όπως αναφέρει «έκανε τόσες προσπάθειες» και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας μας εντός του ευρώ.

«Ήρθε η ώρα να προσφέρουμε μια προοπτική πέρα από την λιτότητα», σημειώνει ο Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος και στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ισπανία, ενώ εκφράζει την άποψη ότι είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση που πλήττει την ευρωζώνη. Κι αυτό γιατί- όπως υποστηρίζει- στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 του περασμένου Ιουνίου, ελήφθησαν καλές αποφάσεις οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.»


Σχετικά Άρθρα

54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. – Η δυναμική της  δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια

54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. – Η δυναμική της δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια

Το 54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. από την Αλεξανδρούπολη έδωσε το στίγμα και την δυναμική…
Αποδοτικό το συνέδριο της ΕΣΕΤ στην φιλόξενη Αλεξανδρούπολη

Αποδοτικό το συνέδριο της ΕΣΕΤ στην φιλόξενη Αλεξανδρούπολη

To 54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το τριήμερο 11-13 Οκτωβρίου του 2024, είχε…
Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Από την “Δημοτική Πρωτοβουλία” με επικεφαλής τον Ευάγγελο Χατζηκυριάκο λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά…