- 6 Σεπτεμβρίου, 2024
Χρ. Τριαντόπουλος: Ποια τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό που δρομολογούνται
Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, με επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Μαγνησίας με αντικείμενο τη συνεργασία, αλλά και την ενημέρωση, σχετικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν έμμεσα από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό κόλπο.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024, ο Υφυπουργός πραγματοποίησε συνάντηση, στις Αλυκές Βόλου, με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές πέριξ του Παγασητικού κόλπου, των οποίων ο κύκλος εργασιών και η δραστηριότητα επλήγη από το ακραίο φαινόμενο. Η συνάντηση διοργανώθηκε από τους επιχειρηματίες στις Αλυκές και συμμετείχαν επαγγελματίες – μεταξύ άλλων – του Νοτίου Πηλίου, του Βόλου, της περιοχής των Αλυκών, της Νέας Αγχιάλου και της Χρυσής Ακτής Παναγίας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματά τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα αναλύθηκαν και οι προτάσεις στήριξης που κατέθεσαν οι επαγγελματίες, με τον Υφυπουργό να τους ανακοινώνει μια σειρά μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις των δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου οι οποίες επηρεάστηκαν δυσμενώς από το φαινόμενο.
Την Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου 2024, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, συναντήθηκε στο λιμάνι με τους αλιείς του Βόλου, οι οποίοι επιχειρούσαν στον Παγασητικό με τα καΐκια τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στον καθαρισμό του κόλπου. Κατά τη συνάντησή τους τέθηκαν οι προβληματισμοί και η έντονη ανησυχία των αλιέων για τις επιπτώσεις στον κλάδο τους, ενώ αναλύθηκαν μια σειρά μέτρων στήριξης των αλιέων που επλήγησαν σημαντικά από το φαινόμενο. Ο Υφυπουργός, δεν παρέλειψε επίσης, να τους συγχαρεί για την μεγάλη προσπάθεια που κατέλαβαν όλες τις μέρες που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού του Παγασητικού, με τη συμβολή τους να είναι άμεση και καθοριστική για την ολοκλήρωση της επιχείρησης σε σύντομο διάστημα.
Την ίδια ημέρα, το απόγευμα, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με επαγγελματίες των περιοχών Αγριάς και Κάτω Λεχωνίων που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποτύπωση, από την πλευρά, των επαγγελματιών των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετώπισαν στην περιοχή τους από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός, ανέλυσε την πορεία υλοποίησης του πλαισίου της κρατικής αρωγής για τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 – καθώς αρκετοί επαγγελματίες είχαν πληγεί και κατά την προηγούμενη χρονιά – αλλά και για τα μέτρα και τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων που βιώνουν – κατά την παρούσα φάση – τις δυσμενείς συνέπειες του ακραίου φαινομένου στον Παγασητικό. Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπου αναλύθηκαν τα ζητήματα του κλάδου, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και οι προτάσεις της Ένωσης σε μία γόνιμη συζήτηση.
Επίσης, τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστο Κέλλα, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, στη Λάρισα, και με το Δήμαρχο Βόλου, στο Βόλο, όπου αναλύθηκαν τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις της περιοχής, εστιάζοντας στους κλάδους που θα έχουν την ιδιαίτερη προσοχή της πολιτείας, όπως η αλιεία.
Τέλος, την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, την Πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ, τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΜΣ και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, με αντικείμενο τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με απώλειες στον κύκλο εργασιών κατά την τρέχουσα περίοδο λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό κόλπο.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και συσκέψεων, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέλυσε το πακέτο μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και δρομολογούνται για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων ως προς τον κλάδο και την περιοχή, πέριξ του Παγασητικού κόλπου.
Τα μέτρα αυτά είναι:
- Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών τους λόγω του ακραίου φαινομένου σε σύγκριση με προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο.
- Η αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις της εν λόγω περιμέτρου για συγκεκριμένη περίοδο.
- Η ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass και την επόμενη χρονιά με στοχευμένα χαρακτηριστικά ως προς τις περιοχές πέριξ του Παγασητικού, αλλά και αύξηση του ποσού για το Thessaly Pass που είναι ήδη σε εξέλιξη για την τρέχουσα χρονιά.
- Η διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού κατά την επόμενη περίοδο σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων και των τοπικών φορέων.
Σημειώνεται πως, η δρομολόγηση των παραπάνω μέτρων προχώρησε, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των τοπικών φορέων και παραγόντων, καθώς και των επιχειρηματιών που επλήγησαν.
Ολοκληρώνοντας τις παραπάνω συναντήσεις και συνεργασίες, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες και τους παραγωγικούς φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας ώστε να δρομολογηθούν μέτρα στήριξης για τους κλάδους των περιοχών που επλήγησαν από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό. Μέτρα για τα οποία έχει εισηγηθεί η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής και δρομολογούνται σχετικές νομοθετικές προβλέψεις. Μέτρα που δρομολογούνται σε στενή συνεργασία με όλους. Άλλωστε, οι δίαυλοι συνεργασίας και επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί με τους φορείς της Μαγνησίας και τους επιχειρηματίες της περιοχής. Συνεχίζουμε όλοι μαζί».