• 12 Αυγούστου, 2024

Δηλώσεις παραγόντων για την τουριστική κίνηση – Ελπίδες για πληρότητα δωματίων στο τέλος του καλοκαιριού

Δηλώσεις παραγόντων για την τουριστική κίνηση – Ελπίδες για πληρότητα δωματίων στο τέλος του καλοκαιριού

Παρά τη δυσφήμιση που έγινε στην περιοχή μας για την καταλληλότητα των νερών και τις πληγές που άφησαν οι πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου και ακόμη δεν έχουν επουλωθεί, η τουριστική κίνηση είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, όχι όμως στα επιθυμητά.

Στον Αλμυρό αρκετά μεγάλη ήταν η προσέλευση επισκεπτών στα παραθαλάσσια χωριά και οι επιχειρηματίες στον χώρο των καταλυμάτων και της εστίασης περιμένουν το επόμενο δεκαπενθήμερο με την Παναγία Ξενιά και την ετήσια εμποροπανήγυρη που παραδοσιακά φέρνουν κόσμο στην πόλη. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, συνομιλήσαμε με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο τουριστικό κομμάτι και κοινή συνισταμένη των απόψεών τους ήταν πως η περιοχή έχει ανάγκη πραγματικής διαφημιστικής καμπάνιας και αξιοποίησης του αεροδρομίου.

 

Ο κος Γιώργος Ζαφείρης είναι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και μέλος του δ.σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος: Στη χερσαία Μαγνησία η κίνηση τον Αύγουστο είναι σε καλά επίπεδα, αλίμονο αν δεν είχαμε κόσμο και αυτή την περίοδο. Σίγουρα όμως δεν έχουμε πετύχει το 100% στην πληρότητα δωματίων. Μέχρι τις 15 Ιουλίου είχαμε λιγότερη κίνηση σε ποσοστό 40% σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί ενώ η κακή φήμη της περιοχής και κάποιοι την έτρεφαν και την γιγάντωσαν, δημιούργησε ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Πρέπει να κινηθούμε δυνατά και ουσιαστικά για την αξιοποίηση του αεροδρομίου ώστε να μην χάσουμε το τρένο και την επόμενη χρονιά. Δυστυχώς φέτος είναι πολύ μειωμένες οι κρατήσεις μετά τη δυσφήμιση με την καθαρότητα των νερών του Παγασητικού. Είναι αδήριτη ανάγκη για μια διαφημιστική καμπάνια εκεί υπάρχει μεγάλο κενό. Θέλω να επισημάνω πως και αν δεν υπήρχαν προβλήματα και είχαμε έναν γερό Ιουλίου κι έναν Αύγουστο, αυτό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν δεινοπαθήσει. Μερικές ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για την απώλεια των εισοδημάτων τους, ενώ πλήγμα ήταν πως ακυρώθηκαν όλα τα συνέδρια και μεγάλος αριθμός σχολικών εκδρομών στη Μαγνησία».

Ο κος Ζαφείρης έκανε λόγο για 80% πληρότητα αυτή την περίοδο, ενώ σχολίασε πως το Thessaly pass και ο κοινωνικός τουρισμός αποτελούν κίνητρο για τις διακοπές των Ελλήνων στο νομό μας.

 

Η Στέλλα Παπανάτσιου, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στον Αλμυρού, τόνισε πως υπάρχει πληρότητα αλλά με υπαλλήλους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και δουλεύουν σε φωτοβολταϊκά πάρκα, στη Σοβέλ, στην Αεροπορία, ενώ τόνισε πως η ζήτηση τώρα είναι μεγάλη για τις ημέρες του παζαριού.

 

Ο Θωμάς Δημητρίου, γραμματέας στο νέο Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαγνησίας, αναφέρθηκε στο τι θα έπρεπε να γίνει για να προσελκύσει τουρίστες ο Αλμυρός: «Η κατάσταση είναι στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στηριζόμαστε στο βιομηχανικό προσωπικό με το οποίο σταθερά δουλεύουμε και περιμένουμε την κίνηση τώρα του Δεκαπενταύγουστου και του παζαριού. Είναι δύο εβδομάδες με πολύ καλή κίνηση, αλλά μόνο δύο εβδομάδες… Εάν υπήρχε μια πιθανότητα για περισσότερο κόσμο, με τη δυσφήμιση που έγινε με τη θάλασσα εξαντλήθηκε κι αυτή. Γνωρίζω ότι στην Αμαλιάπολη και τους οικισμούς Πτελεού, Αχιλλείου δουλέψανε πολύ καλά, με ξένο κόσμο που ορισμένοι ήρθαν για πρώτη φορά στην περιοχή. Αφού στο Πήλιο υπήρχαν προβλήματα, κάποιοι προτίμησαν να έρθουν εδώ…

Μας βοήθησαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, ήταν μια τόνωση αλλά εμείς ψάχνουμε τους επισκέπτες που θα έρθουν χωρείς κάποιο συγκεκριμένο λόγο στον Αλμυρό. Θεωρώ ότι δεν γίνεται να μιλάμε για τουρισμό και το αεροδρόμιο της κεντρικής Ελλάδος να μην λειτουργεί σε καθημερινή βάση για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. Φανταστείτε πως τουρίστες που προσγειώνονται στα Ιωάννινα, μπαίνουν σε λεωφορεία, πάνε εκδρομή στα Μετέωρα και μετά φθάνουν στο λιμάνι του Βόλου για να ταξιδέψουν στα νησιά. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το δυνατό χαρτί της περιοχής που είναι το αεροδρόμιο. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα στη Σκωτία.

Εκεί είναι έτσι διαμορφωμένες οι πτήσεις τσάρτερ, που σε ορισμένα μέρη, ενώ οι επιβάτες των αεροπλάνων περιμένουν την επόμενη πτήση τους, στο διάστημα των πέντε-έξι ωρών που μεσολαβεί, φεύγουν με λεωφορεία και επισκέπτονται μικρά χωριά. Έτσι κάνουν έμμεση κι άμεση διαφήμιση του τόπου και αφήνουν λεφτά. Εμείς πάσχουμε από επενδύσεις. Φανταστείτε να υπήρχε ένα καταφύγιο στην Όθρυ. Θα μπορούσε να δώσει κίνητρο για κάποια άτομα ώστε να επενδύσουν στην περιοχή. Η τουριστική επιτροπή που σύστησε ο Δήμος Αλμυρού ήταν μια πολύ καλή αρχή, εάν αναλογιστούμε ότι πριν δεν υπήρχε. Χρειάζεται όμως να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, στήριξη, βοήθεια από ειδικούς που ασχολούνται με το τουριστικό κομμάτι. Πρέπει να έχουμε στόχευση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Αλμυρού και να τα διαφημίσουμε. Δεν γίνεται η Περιφέρεια και παλιότερα η νομαρχία Μαγνησία να δουλεύουν μόνο για το Πήλιο ή τα νησιά».


Σχετικά Άρθρα

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού

Κατατέθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με…
Κλοπή αυτοκινήτου σε κεντρικό δρόμο

Κλοπή αυτοκινήτου σε κεντρικό δρόμο

Καταγγελία για κλοπή αυτοκινήτου στη Νέα Αγχίαλο δέχθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού σήμερα το πρωί, Σάββατο…
Παρουσιάστηκε ο πρώτος ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή

Παρουσιάστηκε ο πρώτος ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή

Σε συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου  Δημ. Κουρέτας: Ο κόμβος μαζί με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη όχημα…