Οι ομιλίες, η έκθεση μετεωριτικών πετρωμάτων και το προωθητικό βίντεο που παρουσίασαν οι συμμετέχοντες και η Δημοτική Αρχή στα εγκαίνια των λιμνών τη Δευτέρα 28 Αυγούστου μαγνήτισαν τους παρισταμένους, κρατώντας τους για ώρες στις λίμνες Ζερέλια.
Το πρόγραμμα των εγκαινίων του νέου Ενημερωτικού Περιβαλλοντικού Κέντρου στις Δίδυμες Μετεωριτικές Λίμνες Ζερέλια, συμπεριελάμβανε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκου και της Αντιδημάρχου κας Αρετής Μπέη, τις ομιλίες της προϊσταμένης της εφορίας αρχαιοτήτων Μαγνησίας κας Μπάντζιου Ανθή και του Διευθυντή του Μουσείου Μετεωριτών κ. Τάκη Θεοδοσίου, την προβολή του προωθητικού βίντεο για τα Ζερέλια του Δήμου Αλμυρού και την παρουσίαση του περιεχομένου του πρώτου βίντεο που είναι διαθέσιμο για προβολή κατά την επίσκεψη φορέων και σχολείων στην αίθουσα προβολών. Δεν πρέπει να παραλείψουμε τον πλούσιο μπουφέ με τα εξαιρετικά εδέσματα που ετοίμασε το προσωπικό του Golden Lake, του καταστήματος καφεστίασης που λειτουργεί στο «πλοίο» των Ζερελίων, δηλαδή στο κτίριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.
Παράλληλα λειτουργούσε μικρή έκθεση μετεωριτικών πετρωμάτων από το μουσείο Μετεωριτών που βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ οι Τάκης και Αλέξανδρος Θεοδοσίου, παρουσίαζαν στους επισκέπτες λεπτομέρειες για κάθε δείγμα. Μερικά από αυτά ήταν από τις μετεωριτικές λίμνες Ζερέλια. Ιδιαίτερα εντυπωσιαστήκαμε από δείγμα σιδερομετεωρίτη με ιρίδιο… Με γυμνό μάτι, με φακό, αλλά και… πειραματιζόμενοι με μαγνήτη, μπορέσαμε να μπούμε σε νέα μονοπάτια γνώσης.
Το πρώτο εκπαιδευτικό βίντεο βασίστηκε στο αρχείο της ιστοσελίδας μας e-almyros.gr και μπορούν να το παρακολουθήσουν μαθητές από την Τετάρτη τάξη Δημοτικού που επισκέπτονται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Σ’ αυτό μπορούν οι θεατές να πάρουν στοιχεία για τα εξής:
Τι λέμε Μαγούλα.
Λίγες πληροφορίες για τις Μαγούλες στη Θεσσαλία και ειδικά αυτές του Αλμυρού.
Πότε χρονολογείται περίπου, η πρώτη κατοίκηση στη Μαγούλα των Ζερελίων, ευρήματα και χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής.
Πως ξεκίνησε η ιδέα αξιοποίησης των Ζερελίων.
Πότε και πως ταυτοποιήθηκαν οι πρώτες ενδείξεις ότι πρόκειται για μετεωριτικές λίμνες.
Η δεύτερη φάση ερευνών και η εύρεση Ιριδίου σε μετεωριτικά πετρώματα από τα Ζερέλια.
Τι είδαν οι δύτες στον βυθό των λιμνών, χαρακτηριστικά της βιοποικιλότητας.
Πως πιστεύουμε ότι δημιουργήθηκαν δίδυμες λίμνες, γιατί όχι μια.
Η σχέση των υλικών και των πετρωμάτων με τα όπλα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στην ευρύτερη περιοχή.
Όσοι φορείς και σχολεία ενδιαφέρονται να κλείσουν το ραντεβού τους για μια εκδρομή στα Ζερέλια και στο Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Κέντρο, μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 2422350232.