• 6 Μαρτίου, 2023

Κυκλικός κόμβος – Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία οχημάτων στη θέση Σχολεία

Κυκλικός κόμβος – Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία οχημάτων στη θέση Σχολεία

Από το πρωί της Τετάρτης 1ης Μαρτίου άρχισε η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στον Αλμυρό. Παρά τη βροχή των προηγούμενων ημερών, τα συνεργεία του εργολάβου βρέθηκαν στο σημείο και εργάστηκαν.

Σε πρώτη φάση, κόπηκε ένα τμήμα της περίφραξης και του προαύλιου χώρου του σχολικού συγκροτήματος, περίπου 20 τετραγωνικών. Πρώτα θα φτιαχτεί εκ νέου η περίφραξη προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών, όπως μάς επισήμανε ο υπεύθυνος του έργου, κι έπειτα θα προχωρήσει η επόμενη φάση για τον κόμβο.

Υπολογίζεται ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ο δρόμος θα κλείσει και θα γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από άλλους δρόμους.

Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνει δύο κόμβους στον Αλμυρό, στη θέση Σχολεία και στην είσοδο της Ευξεινούπολης. Αρχές Ιανουαρίου, ο Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκτιμάται πως αρχές καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες και το έργο θα παραδοθεί προς χρήση.

Δ. Κολυνδρίνη: «Έργο ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή»

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε στον «Λαό»: «Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου κυκλικού κόμβου στον Αλμυρό, ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή που θα διευκολύνει την οδική κυκλοφορία των οχημάτων  και την πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Με έργα ουσίας ικανοποιούμε χρόνια αιτήματα, βελτιώνουμε την καθημερινότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού και μετουσιώνουμε το στόχο μας για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της δυτικής Μαγνησίας».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του κόμβου. Συγκεκριμένα:

θα γίνει διακοπή κυκλοφορίας της οδού Παύλου Μελά από την οδό Αγ. Τρύφωνα έως την οδό 17ης Αυγούστου και της οδού Βασ. Παύλου από την οδό Αργυροπούλου έως την οδό 17ης Αυγούστου. Για την ομαλή κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων (άνω των 3,5 τόνων) θα γίνεται εκτροπή της πορείας τους κατά την έξοδο τους από την Εθνική Οδό (προς Αλμυρό) με υποχρεωτική πορεία αριστερά προς παράδρομο Α/Δ Π.Α.Θ.Ε., ενώ στην περίπτωση που συνεχίσουν προς την Αγ. Τρύφωνα θα είναι υποχρεωτική η κατεύθυνσή τους αριστερά ή δεξιά στην οδό Κρόκειον. Τα βαρέα οχήματα που κατευθύνονται από την περιοχή του Πλάτανου προς Αλμυρό θα κατευθύνονται δεξιά προς επαρχ. Οδό Πτελεού-Παραλίας και υποχρεωτικά αριστερά προς παράδρομο Α/Δ Π.Α.Θ.Ε.. Σε περίπτωση που εισέλθουν στην πόλη θα γίνεται εκτροπή τους στη διασταύρωση της επαρχ. Οδού Αλμυρού-Κωφών με Αγ. Νικολάου, επί της Αγ. Νικολάου με κατεύθυνση δεξιά προς τον παρ. Α/Δ Π.Α.Θ.Ε.. Όλα τα υπόλοιπα οχήματα κατά την είσοδό τους στην πόλη, από την Εθνική Οδό, θα εκτρέπονται επί της Βασ. Αμαλίας. Η διακοπή κυκλοφορίας θα γίνει με όλα τα προβλεπόμενα μετρά σήμανσης και ασφάλειας.

Ο κυκλικός κόμβος στη θέση Σχολεία – συμβολή οδών Παύλου Μελά και Βασιλέως Παύλου αποτελεί την κύρια είσοδο στην περιοχή του κέντρου του Δήμου Αλμυρού για τα οχήματα που εισέρχονται από τη νέα εθνική οδό (ΠΑΘΕ) και τα πολλές φορές έχουμε κληθεί να γράψουμε για τροχαία ατυχήματα σε αυτή τη διασταύρωση.

Το έργο περιλαμβάνει:
– κατασκευή κυκλικού κόμβου διαμέτρου 26 μέτρων (πράσινο διαμέτρου 9µ, πεζοδρόµιο από κυβόλιθους – βατό κράσπεδο πλάτους 2,5µ περιμετρικά του πρασίνου και οδόστρωμα κυκλοφορίας µε μία λωρίδα κυκλοφορίας καθαρού πλάτους 6,00µ) σύμφωνα µε την οριζοντιογραφία και μηκοτοµή της οδού. Περιμετρικά του κόμβου κατασκευάζεται πεζοδρόμιο πλάτους 3μ. ενώ ο κόμβος θα έχει τρεις διαβάσεις πεζών εντός του και δύο διαβάσεις νοτιοδυτικά στην οδό Αργυροπούλου και Μελά. Επιπλέον ανακατασκευάζεται το υφιστάμενο πεζοδρόμιο βόρεια της διασταύρωσης καθώς και η περίφραξη του σχολικού προαυλίου, προκειμένου να κατασκευαστεί βατό κράσπεδο. Στη νότια πλευρά του κόμβου θα διαμορφωθεί κατάλληλη διάταξη για την είσοδο αυτοκινήτου στην παρόδια ιδιωτική ιδιοκτησία και την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών.
– αναπροσαρμογή των εισόδων – εξόδων στον κόμβο και συγκεκριμένα:
– Οδός Παύλου Μελά (κλάδος 1) βόρειο-ανατολικά του κόμβου. Κατασκευάζεται κεντρική πλακοστρωμένη νησίδα διαχωρισμού των ρευμάτων κυκλοφορίας µε προσαρμογή της γεωμετρίας και των διαστάσεων της υφιστάμενης οδού ώστε να συμβάλει ομαλά με τον κυκλικό κόμβο και να επιβραδύνεται η ταχύτητα των οχημάτων που εισέρχονται στον κόμβο (ρεύμα προς Κέντρο).
– Οδός Παύλου Μελά (κλάδος 2) νότιο-δυτικά του κόμβου. Κατασκευάζεται κεντρική πλακοστρωμένη νησίδα διαχωρισμού των ρευμάτων κυκλοφορίας, µε προσαρμογή της γεωμετρίας και των διαστάσεων της υφιστάμενης οδού ώστε να συμβάλει ομαλά με τον κυκλικό κόμβο και να επιβραδύνεται η ταχύτητα των οχημάτων που εισέρχονται στον κόμβο (ρεύµα προς ΠΑΘΕ). Επιπλέον, κατασκευάζεται τριγωνική πλακοστρωμένη νησίδα διαχωρισμού των ρευμάτων κυκλοφορίας του κλάδου 2 με την Αργυροπούλου.
– Οδός Βασιλέως Παύλου (κλάδος 3) βόριο-δυτικά του κόμβου. Κατασκευάζεται κεντρική πλακοστρωμένη νησίδα διαχωρισμού των ρευμάτων κυκλοφορίας µε προσαρμογή της γεωμετρίας και των διαστάσεων της υφιστάμενης οδού ώστε να συμβάλει ομαλά με τον κυκλικό κόμβο και να επιβραδύνεται η ταχύτητα των οχημάτων που εισέρχονται στον κόμβο (ρεύμα προς Σούρπη).
– Οδός Βασιλέως Παύλου (κλάδος 4) νότιο-ανατολικά του κόμβου. Κατασκευάζεται κεντρική πλακοστρωμένη νησίδα διαχωρισμού των ρευμάτων κυκλοφορίας µε προσαρμογή της γεωμετρίας και των διαστάσεων της υφιστάμενης οδού ώστε να συμβάλει ομαλά με τον κυκλικό κόμβο και να επιβραδύνεται η ταχύτητα των οχημάτων που εισέρχονται στον κόμβο (ρεύμα προς Ευξεινούπολη).

Πεζοδρόμηση στο Κρόκιο

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου άρχισε η πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου του Κροκίου. Είναι έργο που βρίσκεται στο πρόγραμμα του Δήμου, σε συγχρηματοδότηση με την Περιφέρεια, που τώρα υλοποιείται και αφορά την κατασκευή πεζοδρομίου στις δύο πλευρές του κεντρικού οδικού άξονα που διασχίζει το χωριό από τη μία άκρη στην άκρη.

Στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων από τη θεομηνία Ιανός προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων εντάσσεται η κατασκευή πεζοδρομίων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κροκίου.

Αντικείμενο είναι η ανάπλαση-αποκατάσταση της κεντρικής εισόδου κατά μήκος του χωριού με την κατασκευή πεζοδρομίων και την διαμόρφωση νησίδων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη μάς ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες: Η οδός θα αποκτήσει σταθερό πλάτος 8 μ. για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των οχημάτων. Θα είναι διπλής κατεύθυνσης με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Για την χάραξή της θα χρησιμοποιηθεί ο κεντρικός νοητός άξονας της υφιστάμενης οδού.

Τα νέα πεζοδρόμια θα βρίσκονται και από τις δύο πλευρές του δρόμου, θα είναι ως επί το πλείστον σταθερού πλάτους 2,5 μ. και θα έχουν υψομετρική διαφορά από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο από 5 έως 27 cm.

Δημιουργούνται φαρδιά πεζοδρόμια με ελάχιστο πλάτος ελεύθερης όδευσης πεζών το 1,5 μ, διάσταση που απαιτείται κατ’ ελάχιστον για την άνετη διασταύρωση πεζού με χρήστη ή οδηγό αμαξιδίου οιασδήποτε μορφής (αναπηρικό, παιδικό, αγοράς κλπ.) ή με μεταφορέα πακέτων σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ «Σχεδιάζοντας για όλους».

Τα πεζοδρόμια θα έχουν προκατασκευασμένο κράσπεδο πάχους 15 cm. Για την κατασκευή τους επιλέγεται χυτό, έγχρωμο σκυρόδεμα δύο ειδών, λείο και λείο με όψη βοτσαλωτού, εναλλάξ ανά 4 μ. με αρμό διαστολής.