• 11 Οκτωβρίου, 2022

Μια κοινωνία πολιτών η oliveto magnes για την ανάπτυξη της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας – Συνέντευξη με τους Στ. Αλαμανιώτη, Χρ. Καλλέ

Μια κοινωνία πολιτών η oliveto magnes για την ανάπτυξη της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας – Συνέντευξη με τους Στ. Αλαμανιώτη, Χρ. Καλλέ

Στην πρώτη μας εκπομπή “Laos online” για τη νέα σαιζόν, που θα προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 20:30 από τη σελίδα μας στο facebook «Λαός της Μαγνησίας», φιλοξενήσαμε τον πρόεδρο του oliveto magnes κ. Σταμάτη Αλαμανιώτη και τον αντιπρόεδρο κ. Χρήστο Καλλέ.

Σταχυολογήσαμε κάποια από τα βασικά σημεία της συνέντευξης, τα οποία σας τα παραθέτουμε όπως μας τα σχολίασαν οι καλεσμένοι μας:

Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε τον Μάιο του 2021. Προηγήθηκαν δυο χρόνια συζητήσεις, με όσους ενδιαφέρονται στην περιοχή για την οικονομία, την ελαιοκομία, με σκοπό να βελτιώσουμε την κατάσταση. Αιχμή του δόρατος ήταν πάντα η μονοκαλλιέργεια… Στα διάφορα μοτίβα που συζητούσαμε καταλήξαμε ότι πρέπει να γίνει ένας σύνδεσμος, αναπτυξιακός και οργανωτικός, ώστε να σταματήσει ο καθένας και η κάθε περιοχή να λειτουργεί άναρχα. Δεν αντικαθιστούμε τους Συνεταιρισμούς. Δημιουργήσαμε ένα θεσμικό εργαλείο, έναν μηχανισμό ο οποίος δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί η ελαιοκομία… και έπειτα και σε άλλους τομείς, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, η ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας πολύ-επίπεδα και η προώθηση της ιστορίας και της ελαιοκομικής κουλτούρας που είναι πολύ μεγάλη στην περιοχή.

Μέλη μπορούν να γίνουν όλοι όσοι κάνουν δήλωση καλλιέργειας στο ελαιοκομικό μητρώο, όσοι κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ. Έχουμε όμως και αρωγά και επίτιμα μέλη. Η τοπική κοινωνία δεν επηρεάζεται μόνο από τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά από ένα σύνολο πραγμάτων και καταστάσεων. Γι’ αυτό θέλουμε αρωγούς στην προσπάθεια, όλα τα μέλη που ανήκουν, μένουν ή κατάγονται και θέλουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Για να απορροφηθεί ένα προϊόν από την αγορά, θα πρέπει να υπάρξει ζήτηση. Για να υπάρξει ζήτηση πρέπει να υπάρξει προβολή… Την περιοχή μας δεν την γνωρίζουν… Πρέπει να δημιουργήσουμε τον απόηχο που χρειάζεται να μάθουν όλοι όχι μόνο ότι έχουμε πολύ καλό ελαιόλαδο, αλλά και ότι έχουμε μια ιστορία τριών χιλιάδων χρόνο, μια βαθιά ελαιοκομική κουλτούρα και ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από καθαρά μεσογειακό χαρακτήρα και έντονη βιοποικιλότητα… εύκολα προσβάσιμη κτλ.

Παγκοσμίως και η νέα ΚΑΠ που θα παρουσιαστεί, συνδυάζει την ελαιοκαλλιέργεια, με την βιοποικιλότητα και την προστασία του περιβάλλοντος… Σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προσαρμοστεί και η Ελλάδα και με χρηματοδοτικά εργαλεία και στήριξη ιδιαιτέρως των νέων αγροτών.

Το κύριο διαπραγματευτικό χαρτί στη συνέχεια, θα είναι ότι έχουμε ένα premium προϊόν με ιδιότητες ειδικές… Όταν αποδείξουμε –όπως προκύπτει και από την έρευνα του πανεπιστημίου μέχρι στιγμής- ότι έχουμε ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τον μηχανισμό που θα παράγεται με συγκεκριμένες συνθήκες και διαδικασίες. Πρέπει να υπάρχει ποιότητα στο προϊόν μέσα από πρακτικές, ακόμη και από το είδος των ελαιοτριβείων.

(κ. Καλλές) Είχα δώσει κάποτε δείγμα σε καθηγητή που είναι μέλος του παγκόσμιου Ινστιτούτου ελαιολάδου και μου είπε ότι το ελαιόλαδο στην περιοχή σας είναι από τα 10 καλύτερα που έχω μετρήσει στην καριέρα μου. Αναμένουμε το πανεπιστήμιο με επιστημονικό τρόπο να το επιβεβαιώσει αυτό, με τις απαραίτητες μεθόδους και πιστοποιήσεις…

Πρέπει να ανοίξουμε τα κανάλια προς κάθε κατεύθυνση για να έχουμε αποτέλεσμα και αυτό το έχει καταλάβει η Δημοτική Αρχή. Ο Δήμος Αλμυρού στηρίζει αυτό το project. Καταλαβαίνετε ότι εάν αυτό το μοντέλο υποστηριχθεί και πετύχει με την ελαιοκομία, θα ενσωματώσει και άλλα τοπικά προϊόντα, όπως τα αρωματικά φυτά, κάποιες φάρμες ζωικής τροφής κτλ. Βεβαίως και δεν γίνονται όλα αυτά εύκολα, χρειάζεται σχεδιασμός, αλλά και διαφορετικά σενάρια. Όλα αλλάζουν συνέχεια και πολύ γρήγορα πλέον.

Στο olivetomagnes.gr μπορεί κανείς να βρει όλες τις πληροφορίες, αλλά και στοιχεία επικοινωνίας γι’ αυτό το συλλογικό εργαλείο που δεν έρχεται να αντικαταστήσει τους συνεταιρισμούς, αλλά να βοηθήσει όλους τους τοπικούς φορείς και ελαιοκαλλιεργητές με στοιχεία που θα φέρουν σε όλους θετικό πρόσημο.


Σχετικά Άρθρα

Η ατζέντα του “Λαού” γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη – έκδοση 2/11/2024

Η ατζέντα του “Λαού” γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη – έκδοση 2/11/2024

έκδοση 2/11/2024 Το κρύο ήταν πολύ το κρύο Θυμάσαι κυρία μου το ρεπορτάζ για τα χρήματα…
Το περιοδικό “Μαγνήτης” με θέμα ΥΓΕΙΑ κυκλοφορεί με τον “Λαό” το Σαββάτο 26/10

Το περιοδικό “Μαγνήτης” με θέμα ΥΓΕΙΑ κυκλοφορεί με τον “Λαό” το Σαββάτο 26/10

Αυτό το Σάββατο 26 Οκτωβρίου έχουμε …γεννητούρια! Ένα νέο εγχείρημα παίρνει …μελάνι και χαρτί και γίνεται…
Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη -έκδοση 12-10-2024

Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη -έκδοση 12-10-2024

Ταλαιπώρια Οι υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού είναι φανερά υπο-στελεχωμένες. Είναι ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα της…