• 11 Απριλίου, 2022

Αντιπλημμυρική προστασία της πόλης από τον Ξηριά κι αποκατάσταση του Περιφερειακού και Υποδομών

Αντιπλημμυρική προστασία της πόλης από τον Ξηριά κι αποκατάσταση του Περιφερειακού και Υποδομών

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συντάχθηκε στο πλαίσιο διαχείρισης των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον «Ιανό» κι αφορά στην αδειοδότηση των αναγκαίων και επειγόντων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης του Αλμυρού από τη δράση του χειμάρρου Ξηριά, ο οποίος, με τις πλημμύρες, υπερχείλισε με αποτέλεσμα να προξενήσει σοβαρές βλάβες και καταστροφές στη γειτνιάζουσα αστική περιοχή καθώς και στο τμήμα της γειτνιάζουσας περιφερειακής οδού και τους παράπλευρους κοινόχρηστους χώρους.
Το υπό μελέτη έργο αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων οριοθέτησης -διευθέτησης χειμάρρου Ξηριά στον Δήμο Αλμυρού στο τμήμα που διέρχεται εφαπτόμενα του οικισμού, σε μήκος 2,25 χλμ εκατέρωθεν της υφιστάμενης γέφυρας του επαρχιακού οδικού δικτύου (1550μ ανάντη και 700μ κατάντη), με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης και την αποκατάσταση της Περιφερειακής οδού και των Υποδομών παράπλευρων Κοινοχρήστων Χώρων.
Διαβρώθηκαν τμηματικά τα φυσικά πρανή του χειμάρρου, οπότε κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η διευθέτηση της κοίτης με εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων και έργων προστασίας και αποκατάστασης των πρανών, ειδικά αυτών που βρίσκονται σε επαφή με την περιφερειακή οδό και είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα γίνουν τοιχία με συρματοκιβώτια κι έργα διευθέτησης του χειμάρρου, θα προκύψουν τα όρια του ρέματος και κατόπιν θα γίνει η μελέτη για ανάπλαση της περιοχής με πεζοδρόμια προς την πλευρά της πόλης, ηλεκτροφωτισμό, αγωγό ομβρίων υδάτων κι άλλες παρεμβάσεις.
Πρωταρχικός σκοπός εκτέλεσης των έργων είναι η ασφαλή παροχέτευση των πλημμυρικών παροχών του Ξηριά έως την εκβολή τους στη θάλασσα, στο κατάντη τμήμα της κοίτης που εφάπτεται της πόλης του Αλμυρού. Με την κατασκευή των προτεινόμενων έργων στο εξεταζόμενο τμήμα θα αυξηθεί το επίπεδο της αντιπλημμυρικής προστασίας και θα θωρακιστεί η πόλη του Αλμυρού με τρόπο περιβαλλοντικά αποδεκτό που να λαμβάνει υπόψη τους υφιστάμενους χωροταξικούς περιορισμούς και θα προστατεύει τις παρακείμενες υποδομές από φαινόμενα υπερχείλισης και καταστροφών, όπως αυτά της θεομηνίας «Ιανός». Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και η αποκατάσταση της Περιφερειακής οδού και των Υποδομών παράπλευρων Κοινοχρήστων Χώρων με ανάπλαση συνολικής έκτασης 34 στρεμμάτων, παραπλεύρως του διευθετούμενου τμήματος Ξηριά.
Πρόκειται για ένα καθαρά φιλικό προς το περιβάλλον έργο που θα ωφελήσει πρώτα απ’ όλα τα νερά (διασφάλιση κοίτης ρέματος και απρόσκοπτης ροής με έργα διευθέτησης) και το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον (έδαφος με προστασία από διάβρωση, παραρεμάτια βλάστηση κ.α.). Ταυτόχρονα όμως θα ωφελήσει και το ανθρωπογενές περιβάλλον καθώς θα διασφαλιστεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα την περιοχή εκατέρωθεν της κοίτης του Ξηριά και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής με την ανάπλαση της παραρεμάτιας ζώνης.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…