• 11 Απριλίου, 2022

Έγκριση όρων δημοπράτησης της Ανάπλασης εισόδων και παρακείμενων κοινόχρηστων χώρων, στα ανατολικά της πόλης του Αλμυρού

Έγκριση όρων δημοπράτησης της Ανάπλασης εισόδων και παρακείμενων κοινόχρηστων χώρων, στα ανατολικά της πόλης του Αλμυρού

Εγκρίθηκαν από την οικονομική επιτροπή, στη συνεδρίαση της 23/3/2022, οι όροι δημοπράτησης για την ανάπλαση των εισόδων και των παρακείμενων κοινόχρηστων χώρων στα ανατολικά της πόλης του Αλμυρού, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης 1.200.000,00 € και βάσει του σχεδίου που κατάρτισε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου
Προβλέπεται η ανάπλαση εισόδων και παρακείμενων κοινόχρηστων χώρων στα ανατολικά της πόλης του Αλμυρού. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται οι κάτωθι περιοχές:
• Ανάπλαση Πεζοδρομίων Κύριων Αξόνων/ Αρτηριών Δήμου (Οδοί Βασιλέως Παύλου, Παύλου Μελά και Αγίου Τρύφωνος)
• Ανάπλαση Περιοχής Βόρειας Εισόδου από τον κύριο Κόμβο της ΠΑΘΕ που περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους πέριξ του Δημοτικού Σχολείου:
− Ενότητα Πνευματικών δραστηριοτήτων (Ε.Π.Δ)
− Ενότητα Κοινωνικών δραστηριοτήτων (Ε.Κ.Δ)
− Ανάπλαση Περιοχής Νότιας Εισόδου
Διαμόρφωση Νησίδας σε χώρο τοποθέτησης ηλεκτρονικού Κέντρου Ενημέρωσης
• Τοποθέτηση Συμβολικού Τοπόσημου Δήμου Αλμυρού σε σημεία εισόδων πόλης.

Πιο συγκεκριμένα οι εργασίες περιγράφονται ως εξής:
Ανάπλαση Πεζοδρομίων Κύριων Αξόνων/ Αρτηριών Δήμου (ΦΑΠΕ) : Οδοί Βασιλέως Παύλου, Παύλου Μελά και Αγίου Τρύφωνος
Το κεντρικό συνδετικό στοιχείο της πρότασης είναι η ανάπλαση των πεζοδρομίων των κύριων αρτηριών του Δήμου Αλμυρού που διαμορφώνουν τις εισόδους από και προς τον Δήμο και την κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης.
Σήμερα τα υφιστάμενα πεζοδρόμια έχουν ελλιπή έως και ανεπαρκή διαμόρφωση. Η ανάπλαση των πεζοδρομίων των προτεινόμενων αξόνων θα συμβάλλει καθοριστικά στην γενικότερη εικόνα οργάνωσης και εξωραϊσμού της πόλης από την είσοδο μέχρι και τον κέντρο της πόλης.
Δεδομένου ότι το υφιστάμενο πλάτος των πεζοδρομίων είναι σχετικά περιορισμένο, προτείνονται οι παρακάτω παρεμβάσεις ώστε να επιτευχθεί ένα ενιαίο αισθητικό αποτέλεσμα:
• Διαμορφώνονται με κράσπεδα τα όρια των πεζοδρομία ώστε να είναι διακριτά
• Η επίστρωση των πεζοδρομίων γίνεται με κυβόλιθους διαστάσεων 10×10 και επιλεγμένων γήινων χρωματικών αποχρώσεων. Η επιλογή των κυβόλιθων γίνεται με γνώμονα την
ομαλότερη ένταξη του υλικού αυτού σε μικρής κλίμακας αστικό περιβάλλον, με έντονο το στοιχείο της φύσης εντός της πόλης.
Επιπλέον ο κυβόλιθος παρουσιάζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Δήμου Αλμυρού και συγκεκριμένα:
• διαμορφώνει συνθήκες εύκολης μελλοντικής επεκτασιμότητας, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στις συνδέσεις
• αποκαθίσταται εύκολα σε περίπτωση φθοράς από μελλοντικά έργα του δήμου ή άλλων φορέων
• αντιμετωπίζεται καλύτερα η ένταξη των υφιστάμενων φρεατίων, καθώς στην παρούσα πρόταση δεν σχεδιάζονται εκ νέου τα δίκτυα υποδομών
• Στα πεζοδρομία υπάρχει μέριμνα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, με την τοποθέτηση ειδικών πλακιδίων και την δημιουργία οδηγού όδευσης τυφλών καθώς και μελέτη σχεδιασμού σκαφών ΑΜΕΑ για την εύκολη προσβασιμότητα από και προς τις ασφαλτοστρωμένες οδούς των ατόμων που εξυπηρετούνται από αναπηρικά αμαξίδια.
• Διαμορφώνεται συγκεκριμένο σχεδιαστικό – χρωματικό μοτίβο κατά την τοποθέτηση των κυβόλιθων με στόχο την απόδοση μία νέας ενιαίας εικόνας με σαφήνεια αρχιτεκτονικής επέμβασης.
• Διατηρούνται τα υφιστάμενα δέντρα, και τοποθετούνται σχάρες όπου είναι εφικτό

• Προβλέπονται θέσεις για κάδους απορριμμάτων
• Προτείνονται θέσεις και νέοι τύπο φωτιστικών ιστών.