- 5 Απριλίου, 2022
Οφειλές ετών και ενεργειακή κρίση απειλούν τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΛ
έκδοση 2/4/22
Τι ισχύει για τον διακανονισμό των οφειλών, τα ευφυή συστήματα που θα εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τα ολοκληρωμένα και τα εν εξελίξει έργα, το πρωτοποριακό σχέδιο των ενεργειακών πάρκων – Μιλούν στον «Λαό» ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης ύδρευσης Τάσος Δεληζήσης και οι Κώστας Μπέκας, Δημήτρης Στεργίου, Γενικός και Τεχνικός Διευθυντής αντιστοίχως της ΔΕΥΑΛ
Προθεσμία μέχρι τις 11 Απριλίου προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την ΔΕΥΑΛ έχουν οι δημότες Αλμυρού και μάλιστα, ο διακανονισμός αφορά μέχρι και 100 δόσεις. Παρά τη μεγάλη αύξηση της ενέργειας, η κοινωφελής επιχείρηση ύδρευσης του Αλμυρού δεν έχει αυξήσει την τιμολογιακή της πολιτική προς τους πολίτες, ενώ παράλληλα με μία σειρά από έργα αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και την παροχή καλής ποιότητας νερού.
Βρεθήκαμε στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ το πρωί της Τετάρτης και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε τον πρόεδρο κο Τάσο Δεληζήση, τον Γενικό Διευθυντή κο Κώστα Μπέκα και τον Τεχνικό Διευθυντή κο Δημήτρη Στεργίου. Η συνέντευξή μας έγινε με τη μορφή διαλόγου, οπότε διευκρινίζουμε ότι οι απαντήσεις που λάβαμε και σας παρουσιάζουμε, είναι από κοινού των τριών προαναφερθέντων ανδρών.
-Ποιους αφορά η προθεσμία μέχρι τις 11 Απριλίου για τον διακανονισμό των οφειλών;
-Παρά το γεγονός ότι υπάρχει τρομερή αύξηση της ενέργειας, η ΔΕΥΑΛ δεν έχει αυξήσει τις τιμές της κατανοώντας την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Διατηρεί την ίδια τιμολογιακή πολιτική και δεν έχουμε προχωρήσει σε καμία αναπροσαρμογή στα τιμολόγια ύδρευσης κι αποχέτευσης. Ωστόσο, υπάρχουν πάγιοι καταναλωτές που έχουν εκμεταλλευτεί την κατάσταση των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλώσει οι οφειλές προς την Υπηρεσία μας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν περίπου 200 καταναλωτές που χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ. Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση που δημοσιεύσατε και στην εφημερίδα σας καλώντας τους οφειλέτες να προχωρήσουν σε αποπληρωμή ή διακανονισμό των χρεών τους μέχρι 11 Απριλίου. Μετά θα προχωρήσουμε σε διακοπή της υδροδότησης κι εν συνεχεία σε αναγκαστικά μέτρα για τις μη ρυθμιζόμενες οφειλές όπως κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ή βεβαίωση οφειλών στην Εφορία.
-Υπήρξε ανταπόκριση μέχρι στιγμής από τους πολίτες που χρωστούν;
-Ναι, το τελευταίο διάστημα ήρθαν για ρύθμιση αρκετοί πολίτες. Να αναφέρουμε ότι υπάρχει δυνατότητα για ρύθμιση μέχρι και 100 δόσεις. Ζητάμε το 10% προκαταβολή επί της συνολικής οφειλής, ενώ ανάλογα με τον διακανονισμό υπάρχει ποσοστό διαγραφής τόκων από 20 έως 100%. Για παράδειγμα, εάν κάποιος προχωρήσει σε εφάπαξ πληρωμή, γλιτώνει όλους τους τόκους. Επίσης είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι πλέον δικαιούνται ρύθμιση κι αυτοί που έχασαν ρύθμιση του 2021, θα έχουν τη δυνατότητα μέσα στο έτος που διανύουμε να κάνουν νέο διακανονισμό οφειλής με την ΔΕΥΑΛ.
-Τίθεται θέμα βιωσιμότητας για την επιχείρηση ύδρευσης του Δήμου Αλμυρού;
-Σαφώς ναι, διότι η ΔΕΥΑΛ προσφέρει ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, ενώ παράλληλα πρέπει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της όπως είναι για παράδειγμα είναι η εξόφληση προμηθευτών, η αποπληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, η προμήθεια υλικών και αναλώσιμων, η αποπληρωμή των εξ εξελίξει έργων που συγχρηματοδοτούνται από την ΔΕΥΑΛ και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
-Προσφάτως είχαμε γράψει στον «Λαό» για δύο έργα αντικατάστασης αγωγών σε Αλμυρό και Ανάβρα και ένα για ευφυή συστήματα διαχείρισης ενέργειας στο δίκτυο νερού και λυμάτων. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτά, σε ποιο στάδιο βρίσκονται;
– Τα έργα που εγκρίθηκαν και είμαστε στη διαδικασία της δημοπράτησης αφορούν την αντικατάσταση αγωγών του εσωτερικού δικτύου της πόλης του Αλμυρού και του εξωτερικού δικτύου της Ανάβρας, προϋπολογισμού περίπου 4 εκατομμυρίων. Φέτος ολοκληρώθηκαν εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο στην Ευξεινούπολη, αντικαταστάθηκαν οι σωλήνες αμιάντου, που ήταν έργο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Όσον αφορά στο έργο για τα ευφυή συστήματα, γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κι αφορά την τηλεμετρία, την εγκατάσταση νέων πινάκων ισχύος με ρυθμιστές στροφών για γεωτρήσεις και αντλιοστάσια, την εγκατάσταση λογισμικού ενεργειακής βελτιστοποίησης λειτουργίας, την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων αντλητικών συγκροτημάτων.
-Τα ευφυή συστήματα έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας και τον συγχρονισμό των υπηρεσιών σας, έτσι δεν είναι;
-Σίγουρα διότι στόχος της ΔΕΥΑΛ είναι να εκσυγχρονίσει τα αντλιοστάσια και να εξοικονομήσει ενέργεια, κάτι που θα έχει ως απόρροια να μην αυξάνονται οι λογαριασμοί ύδρευσης των δημοτών. Θα έχουμε σημαντική μείωση στο κόστος ενέργειας και το όφελος αυτό θα περάσει στους πολίτες. Η αντικατάσταση των δικτύων σημαίνει επίσης εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και καλύτερη ποιότητα νερού.
-Πόσο επηρεάζει την ΔΕΥΑΛ η αύξηση στις τιμές της ενέργειας;
-Μας επηρεάζει πολύ. Ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης είναι η αλλαγή του οικιακού χαρακτήρα των τιμολογίων χρέωσης της ενέργειας στα αντλιοστάσια. Αυτό το αίτημα διατυπώνεται σε σταθερή βάση από το 2015 όταν με τη νέα μορφή των Καλλικρατικών Δήμων, έχουν περάσει στη δικαιοδοσία μας περισσότερα αντλιοστάσια. Ευελπιστούμε να γίνει αποδεκτό από την κεντρική διοίκηση το αίτημα αυτό διότι το οικονομικό κόστος έχει διπλασιαστεί. Εάν το ετήσιο κόστος της ΔΕΥΑΛ προς την ΔΕΗ ήταν πέρυσι 650.000 ευρώ, με τις τιμές που επικρατούν τώρα και τις προβλέψεις μας, φέτος θα ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο, εκτιμούμε δηλαδή για αύξηση άνω του 100%.
-Θα μπορούσε η ΔΕΥΑΛ να μπει στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη;
-Ήδη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, είμαστε σε συζητήσεις να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους όπως για παράδειγμα είναι τα ενεργειακά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά, να παράγουμε μέρος της ενέργειας που χρησιμοποιούμε. Μάλιστα αυτό το θέμα απασχολεί όλους τους Δήμους, για αυτό τον λόγο ετέθη στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Πρόκειται για επενδύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν καθώς με τα ενεργειακά πάρκα ο Δήμος θα είναι σε θέση να καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία των αντλιοστασίων. Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε σε συζητήσεις για να προχωρήσουμε σε αυτή την πρωτοποριακή κίνηση που πιστεύουμε ότι αποτελεί λύση για χαμηλότερη τιμολόγηση και ενεργειακή εξοικονόμηση. Χρειάζεται η Κυβέρνηση να μας δώσει τα «εργαλεία» για να δημιουργηθούν αυτά τα ενεργειακά πάρκα.
-Επαρκεί το προσωπικό της ΔΕΥΑΛ για να καλυφθούν οι ανάγκες της επιχείρησης;
-Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως η ΔΕΥΑΛ είναι μια επιχείρηση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κοινωφελείς σκοπούς. Το νερό είναι αγαθό που δεν πρέπει να στερείται κανένας πολίτης. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά. Πέρα των έργων που έγιναν, τρέχουν ή σχεδιάζονται, είμαστε εδώ για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, να ανταποκρινόμαστε όποτε καταστεί ανάγκη και να εξασφαλίζουμε ποιοτικό πόσιμο νερό. Επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τις υποδομές για καλύτερη εξυπηρέτηση, καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Καθώς όπως προείπαμε η επιχείρηση είναι κοινωφελής και οι εισπράξεις της έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, καλούμε τους πολίτες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όφελος της ΔΕΥΑΛ και κατ’ επέκταση των ιδίων. Κατανοώντας τα προβλήματα του σήμερα και δείχνοντας το κοινωνικό μας πρόσωπο, είμαστε στη διάθεση του κάθε δημότη.
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι με τη συνένωση των Δήμων στον «Καλλικράτη», το προσωπικό παρέμεινε ίδιο για την Υπηρεσία όμως αυξήθηκαν κατά πολύ οι υποχρεώσεις και η δικαιοδοσία της. Και κλείνοντας τη συνέντευξη, οι επικεφαλής της ΔΕΥΑΛ μάς σχολίασαν πως πρόθεση της επιχείρησης δεν είναι να κόψει το νερό στους πολίτες αλλά δουλεύουν καθημερινή ώστε να μην λείψει σε κανένα σπιτικό…
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) αναφέρει τα εξής: «Η ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από την ουκρανική κρίση πλήττει σφοδρά τις ΔΕΥΑ που είναι κατ’ εξοχήν ενεργοβόρες επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα. Δυστυχώς πλέον καμία ΔΕΥΑ, ακόμα και οι πιο εύρωστες, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος οι οποίοι ιδιαίτερα στη μέση τάση έχουν τριπλασιαστεί κι απειλούν τη βιωσιμότητά τους. Ήδη πάροχοι ενέργειας απειλούν ή έχουν ήδη προβεί σε ρευματοκοπές σε εγκαταστάσεις ΔΕΥΑ στερώντας από πολίτες το νερό που είναι δημόσιο αγαθό και βασικό ανθρώπινοι δικαίωμα».
Η ΕΔΕΥΑ προτείνει να αυξηθεί η επιδότηση για τις ΔΕΥΑ από τα 65 ευρώ/MWh που είναι σήμερα στα 210 για να καλυφθεί το κόστος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, να ρυθμιστούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο 2021 για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση, να δίνεται προτεραιότητα στην αίτηση σύνδεσης προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να προβλέπεται η δέσμευση «χώρου» στο δίκτυο και να χρηματοδοτηθούν δράσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ. Σε αυτό το τελευταίο εντάσσεται το φιλόδοξο σχέδιο των ενεργειακών πάρκων για το οποίο μας μίλησαν τα στελέχη της δικής μας επιχείρησης ύδρευσης.
«Κοινή λύση για δήμους και ΔΕΥΑ η ενεργειακή αυτονόμησή τους
Στην Έκτακτη Συνάντηση που είχαν προσφάτως οι δήμαρχοι της χώρας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε πως το άνοιγμα των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης προκαλούν πολλαπλά εγκεφαλικά στους Δημάρχους. «Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη» σχολίασε, παρατηρώντας ότι η kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε τα 26 σήμερα. Έτσι δηλαδή οι δήμοι από 360 εκ. ευρώ το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δις ευρώ!
Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η καταβολή από το ΥΠΕΣ μιας επιπλέον δόσης ΚΑΠ ως ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πρότεινε μετά το Πάσχα να επανεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από την επιτροπή ΥΠΕΣ και Οικονομικών και να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των δήμων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι ακόμη πιο επιτακτική είναι η ενίσχυση των ΔΕΥΑ της χώρας, εκεί όπου αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ωστόσο, σημείωσε, κοινή λύση για δήμους και ΔΕΥΑ, είναι η ενεργειακή αυτονόμησή τους, με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων και μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Έτσι θα εξασφαλίσουν επάρκεια ενέργειας για τις ανάγκες τους αλλά και δωρεάν απόδοση ενός ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις ανάγκες των δήμων.