• 16 Φεβρουαρίου, 2022

H Ειρήνη Μπόσινα του ΕΟΣ Αλμυρού κατέκτησε την ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, στα 5.895 μέτρα!!!

H Ειρήνη Μπόσινα του ΕΟΣ Αλμυρού κατέκτησε την ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, στα 5.895 μέτρα!!!

H Ειρήνη Μπόσινα ύψωσε τη σημαία του ΕΟΣ Αλμυρού στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, το Uhuru Peak σε υψόμετρο 5.895 μέτρων στο Κιλιμάντζαρο της Τανζανίας!!!

Στις 14/2/2022 στις 6:25 το πρωί, η Ειρήνη Μπόσινα έφθασε στην κορυφή και κατά δήλωσή της από εκεί, αφιέρωσε την ανάβαση στον λατρεμένο της φίλο (και μέλος του ΕΟΣ) Χρυσόστομο ο οποίος προσφάτως έφυγε από κοντά μας… και φυσικά στον “δάσκαλό” της κο Μπάμπη Μαρινίδη. Η εξόρμηση διήρκησε συνολικά έξι ημέρες: εκκίνηση από την machame gate στα 1.800μέτρα υψόμετρο στις 10 Φεβρουαρίου, διαδρομή/πορεία προς την machame root και στις 14/2 στις 6:25 το πρωί “πατήθηκε” η κορυφή! Η τελική ανάβαση έγινε το βράδυ και κράτησε έξι ώρες. Επιστροφή στις 15/2 από την πύλη mueka gate. Συνολικά 63 χιλιόμετρα πορείας! Η κορυφή Uhuru peak στα 5.895μ., που στα κισουαχίλικα σημαίνει ελευθερία.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που «αλιεύσαμε» στο διαδίκτυο, το Κιλιμάντζαρο είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα, το ψηλότερο αυτοστεκούμενο (που δεν αποτελεί τμήμα οροσειράς) βουνό στον πλανήτη και το ψηλότερο ηφαίστειο εκτός των Άνδεων. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό. Αποτελεί μεμονωμένο ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με δύο κορυφές από τις οποίες η κορυφή Κίμπο (5895 μ.) είναι η υψηλότερη της Αφρικής, που συνδέεται με αυχένα με τη δεύτερη τη Μαβένσι (5.355 μ.). Η Κίμπο είναι κρατήρας ηφαιστείου που βαίνει σε οριστική σβέση, η δε Μοβένσι είναι επίσης κρατήρας σβησμένου ηφαιστείου, άλλοτε ψηλότερη που έχασε μέρος του ύψους της από διάβρωση. Και οι δύο αυτές κορυφές καλύπτονται από παγετώνες, που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό, τήκονται ραγδαίως κι αναμένεται να έχουν εξαφανιστεί τελείως μέχρι το 2040!

Ο παγετώνας της κορυφής Κίμπο κατεβαίνει μέχρι τα 4.900 μέτρα. Οι χαμηλότερες ζώνες του όρους από ύψος 3000 μέχρι 2000 μέτρα καλύπτονται από παρθένα δάση, ενώ οι ακόμη χαμηλότερες σχηματίζουν εξαιρετικές εκτάσεις καλλιέργειας.

Το Κιλιμάντζαρο ως μεμονωμένο επιβλητικό ορεινό κώνο αντίκρισαν πρώτοι οι Ευρωπαίοι ιεραπόστολοι Ρέμπαν και Κράπφ το 1848. Ακολούθησαν από τότε πολλές αποστολές για την αναγνώριση και εξερεύνησή του. Νεότερες αποστολές διαπίστωσαν πως οι παγετώνες του Κιλιμάντζαρου, από τους οποίους τροφοδοτούνται πολλοί ποταμοί της ανατολικής Αφρικής, ακόμη και ο Νείλος, συνεχώς μειώνονται.


Σχετικά Άρθρα

Η μεγάλη επιτυχία …ανεβάζει ξανά τους ΣκηνοΠαίκτες στη σκηνή

Η μεγάλη επιτυχία …ανεβάζει ξανά τους ΣκηνοΠαίκτες στη σκηνή

Έπειτα από την επιτυχία των τελευταίων παραστάσεων, η Θεατρική Ομάδα Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες παρουσιάζει για ακόμα δύο…
Στις 4μ.μ. αύριο Τετάρτη ο μεγάλος αγώνας του ΓΣΑ με τον Ολυμπιακό Βόλου

Στις 4μ.μ. αύριο Τετάρτη ο μεγάλος αγώνας του ΓΣΑ με τον Ολυμπιακό Βόλου

Ο ΓΣΑ προετοιμάζεται για τον ημιτελικό Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου που θα γίνει στον…
Πανελλήνια ορειβασία στις 3 ψηλότερες κορυφές της Όθρυος

Πανελλήνια ορειβασία στις 3 ψηλότερες κορυφές της Όθρυος

Ο ΕΟΣ Αλμυρού διοργανώνει πανελλήνια ορειβασία με μια κυκλική διαδρομή στις τρεις ψηλότερες κορυφές της Όθρυος,…