- 11 Ιουνίου, 2021
Συγκέντρωση των ΠΑΜΕ ΟΓΕ Αλμυρού και Αγροτικού Συλλόγου κατά του Εργασιακού Νομοσχεδίου (video)
Την Πέμπτη 10 Ιουνίου, στις 10:30 το ΠΑΜΕ, η Ομάδα Γυναικών Αλμυρού και ο Αγροτικός Σύλλογος Σούρπης Αλμυρού, πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία του Αλμυρού κατά του Εργασιακού Νομοσχεδίου.
Αναδημοσιεύουμε μέρος του Δελτίου Τύπου με τις διεκδικήσεις τους:
Με το νομοσχέδιο – έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για να ψηφιστεί από τη Βουλή γίνεται και τυπικά νόμιμη η δουλειά όπου – όσο – όπως θέλει ο εργοδότης, που διαλύει τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και την κάνει λάστιχο. Ο στόχος τους είναι να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις που θα επιδράσουν στην ψυχική και σωματική υγεία μας, θα μας εξοντώνουν, κατακερματίζοντας την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, αυξάνοντας την αδυναμία μας να συνδυάσουμε μητρότητα και εργασία. Θα εξαφανίσει τον, ούτως ή άλλως, ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας. Συγκεκριμένα:
– Θεσμοθετεί τη 10ωρη δουλειά που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας
– Αυξάνει τις υπερωρίες στις 150 ώρες και τις κάνει πιο φθηνές για τους εργοδότες.
– Επεκτείνει τις “ευέλικτες” μορφές εργασίας, θεσμοθετώντας την τηλεργασία και δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να ορίζουν διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη μερική απασχόληση και πολύ μικρότερη αμοιβή για τις υπερωρίες τους.
– Προβλέπει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε αρκετούς κλάδους.
– Χαρίζει νέα όπλα στις επιχειρήσεις για πιο “εύκολες” και πιο “φθηνές” απολύσεις
– Θέτει νέα εμπόδια στις απεργίες και στη συνδικαλιστική δράση με ηλεκτρονικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες που διευκολύνουν τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων και θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες που είναι σε μικρότερο ποσοστό οργανωμένες στα σωματεία τους.
Αυτές τις βάρβαρες ανατροπές η κυβέρνηση τις παρουσιάζει ως “καινοτομία” και “ατομική επιλογή”, λες και οι εργαζόμενοι μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν τους όρους εργασίας ελεύθερα, απαλλαγμένοι από κάθε εργοδοτική βία, απαλλαγμένοι από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό.