• 30 Μαρτίου, 2021

Η επίδραση της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. στη Θεσσαλία (#cohesion)

Η επίδραση της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. στη Θεσσαλία (#cohesion)

Πώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αλλάξει πρόσωπο μέσω των προγραμμάτων και τους ευρωπαϊκούς πόρους –  Τι αναφέρθηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση από την Περιφέρεια και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct

Τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου της Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. (#cohesion) εκμεταλλεύεται μέσω διαφόρων προγραμμάτων η Περιφέρεια Θεσσαλίας για να αναδείξει το φυσικό της πλούτο, να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και να προσελκύσει επενδύσεις στην περιοχή μας που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα, την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.

Την Τρίτη 23 Μαρτίου, διοργανώθηκε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πολιτική συνοχής της Ε.Ε.- Η επίδρασή της στη Θεσσαλία» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Θεσσαλίας Europe Direct, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλία. Παρακολουθήσαμε τις ενδιαφέρουσες ομιλίες και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Η κα. Ελένη Παλαιολόγου, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δήλωσε: «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την προστιθέμενη αξία των πολιτικών της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Διαχρονικά όλα αυτά τα χρόνια η ΕΕ στάθηκε δίπλα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με εξειδικευμένα προγράμματα για προώθηση προτεραιοτήτων πολιτικών της ΕΕ στις περιφέρειες. Στην Θεσσαλία έχετε ήδη κάνει πολύ σημαντικά έργα. Αν αναδείχθηκε ευρωπαϊκή περιφέρεια επιχειρηματικότητας το 2019, τα προγράμματα αυτά συνέβαλαν στην απόδοση αυτή. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ΕΕ έχει συμβάλει μέσω του ΕΣΠΑ ώστε να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της πανδημίας σε υποδομές και επιχειρήσεις».

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα τόνισε: «Η ανάγκη να συγκλίνει η Ελλάδα προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πριν 40 χρόνια αποτέλεσε μία βασική αρχική αφορμή για τη δημιουργία της πολιτικής συνοχής. Η χώρας μας ωφελήθηκε από αυτές τις παρεμβάσεις και κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε. Γνωρίζω πολύ καλά πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας άλλαξε πραγματικά πρόσωπο. Η εφαρμογή της πολιτικής συνοχής ενσωμάτωσε στη διοίκηση των περιφερειών μας μια ολοκληρωμένη τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση διαρθρωτικών παρεμβάσεων κι αυτό αποτελεί σήμερα ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο. Όποιος Έλληνας κοιτάξει γύρω του, θα δει συγχρηματοδοτούμενα έργα που βελτίωσαν τη ζωή του και τις προοπτικές του. Με εφόδιο την εμπειρία αυτή, μπορούμε να σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα της πολιτικής συνοχής στη χώρα μας. Η Θεσσαλία, μία από τις δυναμικότερες περιφέρειες της χώρας,  μπορεί και θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την εθνική προσπάθεια».

 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μίλησε για τα βασικά χαρακτηριστικά της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. στη Θεσσαλία και τα έργα που συνδράμουν στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των διάφορων περιφερειών:

«Έχει αλλάξει η Θεσσαλία. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάνω από 6.000 έργα προϋπολογισμού 5,5 δισεκατομμυρίων. Είναι σημαντική η διαδικασία της Πολιτικής Συνοχής. Με τις χρηματοδοτήσεις της Ευρώπης και τη συνεργασία της, έγιναν έργα για τον πολιτισμό, την καταπολέμηση της φτώχιας, για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, για τη διαχείριση απορριμμάτων, έργα νερού, διαχείρισης στερεών και υγρών απορριμμάτων, έργα υποδομών, έργα πρωτόγνωρα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Κάρλα είναι το νούμερο ένα περιβαλλοντικό έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ξεχωριστό που τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως είχαμε κι άλλα εμβληματικά έργα. Ανοίξαμε δρόμους μέσω της Ευρώπης. Συμμετέχουμε σε πάνω από τριάντα ευρωπαϊκά προγράμματα είτε είναι interreg είτε άλλα. Ανοίξαμε δρόμους με το πρώτο υποβρύχιο μουσείο, τον «Παρθενώνα» των ναυαγίων, το αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο από άνθρωπο στον κόσμο. Δώσαμε μία άλλη ροή στην πολιτιστική μας προβολή και στο τουριστικό μας προϊόν, δημιουργήσαμε μία νέα αγορά και ενεργοποιήσαμε να βγουν οι δυνάμεις όλες που ασχολούνται με τον αρχαιολογικό υποθαλάσσιο πλούτο.

Προχωρήσαμε και θα είμαστε η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που θα έχει ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Φτιάξαμε πάνω από 300 νέες αίθουσες στα σχολεία, ενισχύσαμε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με νέα κτήρια που αναβαθμίζουν την ποιότητα εκπαίδευσης. Αξιολογήσαμε μέσω της βιώσιμης αστικής ανάπλασης όλες τις μεγάλες πόλεις στις οποίες δώσαμε πάνω από 80 εκατομμύρια να συγχρονιστούν. Καταγράψαμε και είμαστε ευτυχείς που δεν έχουμε αφήσει καμία περιοχή χωρίς πόσιμο νερό, δεν αφήσαμε καμία περιοχή πάνω από 2000 κατοίκους χωρίς βιολογικό καθαρισμό.

Στον πολιτισμό, είδαμε τα πολιτιστικά μας στοιχεία, συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο. Έχουμε 25 νέα ενταγμένα έργα για πολιτιστικές διαδρομές αναφορικά με τα τέσσερα αρχαία θέατρα. Έχουμε τις διαδρομές για τα κάστρα μας, στηρίζουμε τον πολιτισμό γιατί για εμάς είναι εργαλείο ανάπτυξης. Προχωρήσαμε σε μεγάλα έργα υποδομών. Συνδέσαμε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας, τις τέσσερις πρωτεύουσες νομών με δρόμους ασφαλείς, τονώσαμε το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, τονώσαμε τη μείωση της απόστασης και το οικολογικό αποτύπωμα με λιγότερο διοξείδιο άνθρακα βάζοντας στην κυκλοφορική παιδεία τους κυκλικούς κόμβους που έχουμε κάνει πάνω από σαράντα σε όλη την Θεσσαλία. Στον αγροτικό τομέα δώσαμε τη δυνατότητα του εκσυγχρονισμού σε νέους αγρότες. Κάναμε μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρεμβήκαμε κάνοντας σύγχρονες υποδομές για την καταπολέμηση της φτώχιας, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, κέντρα κοινότητας, κέντρα απεξαρτήσεων, κοινωνικά εστιατόρια. Στηρίζουμε το να πηγαίνουν τα παιδιά φτωχών οικογενειών δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, στηρίζουμε τη μεταφορά των μαθητών. Προχωράμε και στην επιχειρηματικότητα όπου εκτός του αναπτυξιακού προγράμματος, υπάρχουν κι άλλα έργα σε περιόδους κρίσης για νέες μικρές επιχειρήσεις κι εκείνες που θέλουν να βελτιώσουν το προϊόν τους. Δώσαμε χρήματα για τους εργαζόμενους που βρεθήκαν εκτός δουλειάς λόγω πανδημίας. Δώσαμε χρήματα σε πληττόμενες επιχειρήσεις με το πρόγραμμα Ανάσα και ετοιμάζουμε το δεύτερο. Στηρίξαμε τα νοσοκομεία μας στην περίοδο covid για να πάρουν εξοπλισμό. Αναβαθμίσαμε ενεργειακά 86 δημόσια κτήρια, δικαστήρια, σχολεία, διοικητήρια. Η Ευρώπη για εμάς ήταν οξυγόνο δημιουργίας, ανάσες ελπίδας, παραμένει να είναι ένα στήριγμα για τη χώρα μας σε μια δύσκολη στιγμή».

Η κα. Μελίνα Σαραφίδου, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Ε.Υ.∆.Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, μίλησε για τις προτεραιότητες της Πολιτικής Συνοχής με τους 11 θεματικούς στόχους της για το 2014-2020 που είναι οι εξής:
1. Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας
2. Βελτίωση της πρόσβασης σε τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών και χρήση και ποιότητα αυτών
3. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ
4. Στήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία με μειωμένη χρήση άνθρακα
5. Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψη και διαχείριση κινδύνων
6. Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικής χρήσης πόρων
7. Προώθηση βιώσιμων μεταφορών και βελτίωση των υποδομών δικτύων
8. Προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης
9. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης, καταπολέμηση της φτώχειας  και όλων των διακρίσεων
10. Επενδύσεις στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση
11. Βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, κ. Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης, επικεφαλής Europe Direct και Διευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στις δράσεις του Europe Direct, ενός εκ των κυρίων εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ΕΕ και τις προτεραιότητές της σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.


Σχετικά Άρθρα

Η σταυροδοσία στις επιμελητηριακές εκλογές – Ποιοί εκλέγονται

Η σταυροδοσία στις επιμελητηριακές εκλογές – Ποιοί εκλέγονται

Την έδρα του τουρισμού αποφάσισε τελικά να καταλάβει ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, με αποτέλεσμα…
Ολοκληρώθηκε η 2η Γ.Σ. του δικτύου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών στη Λάρισα με στόχο την προστασία και ανάδειξη των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων

Ολοκληρώθηκε η 2η Γ.Σ. του δικτύου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών στη Λάρισα με στόχο την προστασία και…

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η Γενική Συνέλευση του δικτύου  της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών για την προστασία…