- 30 Μαρτίου, 2021
Διανεμήθηκαν 750 ανιχνευτές εντοπισμού (τσιπ) σήμανσης ζώων συντροφιάς σε ολόκληρη την Επικράτεια
Τη διασύνδεση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Εφαρμογής του ΥΠΑΤ με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που έχουν στόχο την εξάλειψη φαινομένων παράνομης εμπορίας και εκμετάλλευσης των ζώων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.
Ο ΥΠΑΑΤ επισήμανε ότι έκνομες δραστηριότητες, όπως οι κακοποιήσεις, η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση, και γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς Δήμους, Αστυνομία, αγωνίζεται για την καταπολέμησή τους.
«Στο ΥΠΑΑΤ διαθέτουμε βάση δεδομένων για τη σήμανση και καταγραφή των ζώων συντροφιάς. Στο πεδίο των ελέγχων, οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς (Αστυνομία, Λιμενικές Αρχές κλπ) διενεργούν ελέγχους για να διαπιστώσουν παραβάσεις σχετικά με την παραγωγή, διακίνηση, εμπορία και εισαγωγή προϊόντων και όποτε είναι ανάγκη επιβάλλουν τις απαιτούμενες κυρώσεις» σημείωσε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε :
«Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ελέγχων, ολοκληρώσαμε (το 2020) τη διασύνδεση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Με αυτόν τον τρόπο, οι έλεγχοι καθίστανται γρηγορότεροι και αποτελεσματικότεροι, αφού η Αστυνομία μπορεί πλέον να αντλεί απευθείας τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτή η βάση δεδομένων εμπλουτίζεται συνεχώς».
Όπως τόνισε ο ΥΠΑΑΤ, προς τον σκοπό αυτό, έχουν διανεμηθεί 750 ανιχνευτές εντοπισμού/ ανάγνωσης σήμανσης ζώων συντροφιάς σε σημεία εισόδου της χώρας, αλλά και σε ολόκληρη την Επικράτεια, σε διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως ΕΛΑΣ, Λιμενικές αρχές, τελωνεία, αεροδρόμια, Θηροφυλακές και Δασαρχεία).
Και κατέληξε :
«Αυτό το διάστημα σε συνεργασία τα Υπουργεία Εσωτερικών και ΥΠΑΑΤ, εγώ προσωπικά με τον κ. Πέτσα υπό την καθοδήγηση του ΠΘ, είμαστε σε διαδικασία διαμόρφωσης ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου που θα χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρακτικές για να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση σε όλα τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα και να εξασφαλίσει την ευζωία τους.
Ένα σχέδιο νόμου το οποίο μέσα στις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους και τα σχόλια τους, τα οποία θα ληφθούν υπόψιν προτού το νομοσχέδιο πάρει το δρόμο για τη Βουλή.
Καλώ συνεπώς όλους, και ειδικά όσους έχουν συγκεκριμένες ευαισθησίες επί των θεμάτων αυτών, να συμβάλλουν στο έργο αυτό με ρεαλιστικές σκέψεις και προτάσεις».