• 24 Φεβρουαρίου, 2020

Έκρυθμη η κατάσταση με τα αδέσποτα στον Αλμυρό

Έκρυθμη η κατάσταση με τα αδέσποτα στον Αλμυρό

Εκκλήσεις από παντού για στειρώσεις και σίτιση των ζώων

Παραμένει στην επικαιρότητα, το βάσανο της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, καθιστώντας την κατάσταση έκρυθμη και με πολλά καθημερινά περιστατικά. Οι καταγγελίες για τα βανάκια που αφήνουν νέα αδέσποτα, οι αγέλες στο κέντρο του Αλμυρού, αλλά και στα χωριά του Αλμυρού, η ανάγκη στείρωσης των αδέσποτων ζώων και τελικώς η εφαρμογή του νόμου, είναι απαίτηση των πολιτών που εκφράζεται μεταξύ άλλων και διαδικτυακά.

Η επιστολή της κας Χριστέλλου

Στις ανάγκες αυτές προστίθεται το αίτημα στήριξης της κας Χριστέλλου, η οποία θυμίζουμε ότι διατηρεί καταφύγιο με εκατοντάδες αδέσποτα ζώα. Δημοσιεύουμε δημόσια επιστολή της, που αποφάσισε να κοινοποιήσει μέσω του «Λαού»:

Κύριε Δήμαρχε,

Μετά από ατελείωτες προσπάθειες να επικοινωνήσω μαζί σας αναγκάζομαι μέσω του τοπικού Τύπου να αντιπαρατεθώ στην ανάλγητη αδιαφορία σας για το θέμα σίτισης των αδέσποτων.

Επί 45 χρόνια περιθάλπω και φιλοξενώ ιδιωτικά, αδέσποτα δύστυχα πλάσματα λόγω της ανθρώπινης εγκατάλειψης. Τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον Δήμο, βοήθησα να αποφορτίσω κατά το δυνατό το πρόβλημα των αδέσποτων. Ο κ. Εσερίδης ήταν ο πρώτος Δήμαρχος που ανέλαβε πρωτοβουλία να κάνει στειρώσεις με σύμβαση κτηνιάτρου και φρόντιζε με μηνιαίο ποσό να ταΐζει τα αδέσποτα που συγκεντρώναμε στο χώρο μου.

Εσείς προεκλογικά υποσχεθήκατε περισσότερα πράγματα και τελικά διακόψατε παντελώς τα τρέχοντα μέτρα ταλαιπωρώντας μια ηλικιωμένη και άρρωστη γυναίκα με ψεύτικες υποσχέσεις και συγχρόνως καταδικάζετε σε αργό θάνατο πείνας ζώα που διαπιστωμένα ανήκουν στον Δήμο Αλμυρού. Γνωρίζετε ότι είστε υπεύθυνος λόγω νομοθεσίας και θα λογοδοτήσετε ακόμη και στο κοινό του Δήμου σας που πρέπει να γνωρίζει πως αντιμετωπίζετε το πολύ μεγάλο πρόβλημα της πόλης τους.

Παράλληλα κάνω έκκληση σε όσους αναγνωρίζουν το μέγεθος της ανάγκης μου να βοηθήσουν στην επιβίωση των ταλαίπωρων πλασμάτων που πεινούν. Υπάρχουν κάποιοι που ανταποκρίνονται και τους ευχαριστώ θερμά όπως και την κ. Βιβή Τσιντσίνη για την φιλοξενία της επιστολής μου.

Ελένη Χριστέλου

Εκκλήσεις μέσω διαδικτύου

Στο διαδίκτυο αναγνώστριά μας ανάρτησε την παρακάτω ανακοίνωση-κάλεσμα, η οποία κοινοποιήθηκε από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας:

Με επίγνωση πως οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε σήμερα οικονομικά, ή τουλάχιστον δεν είμαστε ήσυχοι αναλογιζόμενοι τα οικονομικά μας, θα ’θελα να μας προτείνω κάτι: Η κυρία Ελένη Χριστέλλου (οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε) έχει λίγες εκατοντάδες σκυλιά υπό τη φροντίδα της κοντά στη Σούρπη, προσπαθώντας για αυτά με αυταπάρνηση, παρά την ηλικία της. Τα ταΐζει, τα περιθάλπει, κι όσα μπορεί τα στειρώνει, μαζί με την κατά το δυνατόν βοήθεια των καλών μας κτηνιάτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η γυναίκα, το πρόβλημα με τα αδέσποτα στον Αλμυρό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο (φανταστείτε επιπλέον 300 σκυλιά στους δρόμους!), και μάλλον θα βλέπαμε πολλά ακόμη φολιασμένα ζώα…

Κάποιοι από τους συμπολίτες μας την βοηθούν, αλλά ο αριθμός των ζώων είναι τόσο μεγάλος, κι όλο μεγαλώνει (συχνά όχι μόνο λόγω αδεσπότων που περιμαζεύονται, αλλά κι από κουτάβια από οικιακές γέννες -στειρώνετε τα ζώα σας!), που η βοήθεια αυτή πολύ φυσιολογικά δεν φτάνει.

Νομικά, είναι υποχρέωση (όχι διακριτική ευχέρεια) του εκάστοτε Δήμου να κάνει σωστά αυτό που προσπαθεί όπως-όπως να παλέψει η κυρία Ελένη. Και θα έπρεπε να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει αληθινή μέριμνα για το θέμα.

Ως τότε, ας σκεφτούμε μήπως μπορούμε λίγο περισσότεροι από μας να διαθέσουμε λίγα χρήματα το μήνα και να της πηγαίνουμε κανένα τσουβαλάκι τροφή, ή να βοηθήσουμε με κάποια στείρωση ή φάρμακο. Δεν είναι τόσα πολλά χρήματα. Ο όγκος της τροφής που χρειάζεται είναι μεγάλος γιατί τα ζώα είναι πάρα πολλά, αλλά αν λίγο περισσότεροι βοηθούσαμε, θα παίρναμε λίγο βάρος από τις πλάτες της -ενώ η ίδια παίρνει τόσα χρόνια πολύ μεγάλο από τις δικές μας.

Η επιτροπή και η δήλωση μέλους της

Η εν ισχύ πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, απαρτίζεται από τους: κα Υφαντή Αθηνά, πρόεδρο του φιλοζωϊκού Συλλόγου Αλμυρού «Αγάπη και προστασία», την κα Παπαδημητρίου Τατιάνα, μέλους του ίδιου συλλόγου, κ. Γερογιάκομο Νικόλαο, κτηνίατρο, κο Δεληζήση Αναστάσιο, Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΛ, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού και τον κ. Βούλγαρη Λεωνίδα Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Δημοτικού Συμβούλου.

Ο κ. Δεληζήσης, εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή, δήλωσε στο «Λαό» για την κατάσταση με τα αδέσποτα και το καταφύγιο:

Ας πούμε μερικές αλήθειες. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αξιοποίησε το εν λόγω καταφύγιο, βρήκε τρόπο να δικαιολογεί αγορές τροφών και έπειτα να τις διοχετεύει στο καταφύγιο και χωρίς να καινοτομήσει και να εφαρμόσει πλήρως το νόμο, κουκούλωσε το πραγματικό πρόβλημα. Αντιθέτως, η νέα Δημοτική Αρχή, συνεδρίασε με τη νέα αρμόδια επιτροπή δυο φορές, έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για Δημοτικό κυνοκομείο, του οποίου η έγκριση έχει δρομολογηθεί. Αναμένουμε το νέο προϋπολογισμό, για να συνεχίσουμε… να μη διασπάσουμε τη στήριξη στη κα Χριστέλλου, την οποία ανθρωπίνως οφείλουμε.

Κατανοώ ότι οι ανάγκες «τρέχουν», αλλά και οι διαδικασίες απαιτούν το χρόνο τους.

Είναι όμως ανάγκη, επιτέλους, να επιληφθούμε του θέματος, όπως προβλέπει ο νόμος. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, την επιτροπή και τους συνεργάτες του Δημάρχου, πρόκειται να διοργανώσουμε δράσεις για την ευαισθητοποίηση των Δημοτών, ξεκινώντας από τα σχολεία.

Επειδή είπαμε ότι θα μιλήσουμε για αλήθειες… και οι δημότες έχουν την ευθύνη τους για τη σημερινή κατάσταση, καθώς δεν στειρώνουν τα ζώα τους και πολλές φορές τα εγκαταλείπουν.

Για τις προτάσεις των δημοτών και τα παράπονά σας είμαστε πάντοτε προσιτοί.

Προσωπικά, δεν υπάρχει λόγος να δηλώσω δημόσια τις δράσεις μου για το θέμα. Η κα Χριστέλλου γνωρίζει καλά αν έχω σκύψει πάνω από το πρόβλημα και με ίδια μέσα ή όχι και αυτό αρκεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει η νέα επιτροπή όπου θα τεθούν σοβαρά θέματα και θα ληφθούν αποφάσεις για άμεσες ενέργειες.

Κλείνουμε το ρεπορτάζ, πιστεύοντας ότι με αυτό έχει δεσμευθεί και δια του τύπου η Δημοτική Αρχή, αφού δια στόματος κ. Δεληζήση, εκφράζει την πρόθεση να ενσκύψει συνολικά στο θέμα των αδέσποτων ζώων. Τέλος, όσοι μπορούν και επιθυμούν να βοηθήσουν την κα Χριστέλλου, μπορούν να επικοινωνήσουν στους αριθμούς τηλεφώνων 2422023617 και 6951636368.


Σχετικά Άρθρα

Άνθρωπε… τι σου έφταιξε το σκυλάκι μου… Νέα καταγγελία για φόλες

Άνθρωπε… τι σου έφταιξε το σκυλάκι μου… Νέα καταγγελία για φόλες

Πολλές είναι οι καταγγελίες για φόλες στα γραφεία της εφημερίδος μας, αλλά και στα σχόλια των…
“Δεν μπορώ να μετακινηθώ πεζή στη δουλειά μου λόγω αδέσποτων” καταγγέλλει γυναίκα μετά από επίθεση στον Περιφερειακό

“Δεν μπορώ να μετακινηθώ πεζή στη δουλειά μου λόγω αδέσποτων” καταγγέλλει γυναίκα μετά από επίθεση στον…

Επώνυμη καταγγελία κάνει στο e-almyros.gr η Αγγελική Χάβου, για να ακουστεί το πρόβλημα που συνεχώς αντιμετωπίζει.…
Κέντρο Υγείας Αλμυρού: Αγέλη σκύλων εμποδίζει την πρόσβαση ασθενών – Διαμαρτυρίες – video

Κέντρο Υγείας Αλμυρού: Αγέλη σκύλων εμποδίζει την πρόσβαση ασθενών – Διαμαρτυρίες – video

Χωρίς τέλος είναι τα παράπονα των δημοτών για τις αγέλες που έχουν σχηματιστεί στην πόλη του…