• 16 Φεβρουαρίου, 2020

Ενημερωτική επίσκεψη κ. Χαρδαλιά για το νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας στον Αλμυρό

Ενημερωτική επίσκεψη κ. Χαρδαλιά για το νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας στον Αλμυρό

Σημαντική ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποίησε, σήμερα Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς στον Αλμυρό, σχετικά με το νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας. Τον κ. Χαρδαλιά υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αλμυρού στο Δημαρχείο Αλμυρού, ενώ ακολούθησε ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων, φορέων, περιφερειακών συμβούλων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον συνόδευσε και τον ξενάγησε η συντοπίτισσά μας κα Έλενα Ράπτη, πυραγός ΠΣ, Νομικός, υποψήφια Δρ.Ευρωπαικού Δικαίου, η οποία εργάστηκε το νέο πλαίσιο.

Ο Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ζήτησε, προσωπικό, μηχανήματα, μια πιο ξεκάθαρη νομοθεσία, αλλά και πυροσβεστική υπηρεσία στο κέντρο της πόλης, σε δημοτικό χώρο. Σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «η πυροσβεστική, η πολιτική προστασία είναι από τις σημαντικότερες υπηρεσίες προς τον πολίτη που όμως είναι παραμελημένες. Ας εργαστούμε όλοι ώστε να μείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις κεντρικές υπηρεσίες.»

Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων απάντησε ότι «Η πολιτική προστασία με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να υπάρξουν η μια χωρίς την άλλη… υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους. Γι’ αυτό σήμερα είναι μαζί μας , ο νέος αρχηγός μας ο αντιστράτηγος κ. Στέφανος Κολοκούρης, όπως και ο επικεφαλής της νέας κάθετης δομής της πολιτικής προστασίας, ο στρατηγός, κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου. Το σχέδιο νόμου 4662, έρχεται να αλλάξει το σχέδιο του παραλόγου που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες…»

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε μερικές από τις αλλαγές που εντάχθηκαν στο νέο πλαίσιο: «Αυτό που αλλάζει είναι ότι όταν πρέπει ο μηχανισμός να κινητοποιηθεί, θα υπάρχει κάποιος που θα ελέγχει τι γίνεται, αν γίνεται την ώρα που πρέπει, στο χρόνο που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει, ώστε να είμαστε λειτουργικοί και να μη καταρρεύσει ο μηχανισμός… Έτσι, η κάθε περιφέρεια θα αποκτήσει ένα περιφερειακό διοικητή, με την πρόταση του περιφερειάρχη και τη σύμφωνη γνώμη τη δική μας, όπου θα είναι άνθρωπος με αποδεδειγμένες γνώσεις στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας, είτε είναι συνταξιούχος πυροσβέστης, είτε στρατιωτικός, άνθρωπος που  έχει διαχειριστεί καταστάσεις… Χρειάζεται έμπειρο μάτι, δίπλα από τους αυτοδιοικητικούς… Ο Δήμαρχος παραμένει υπεύθυνος για την απομάκρυνση του πληθυσμού, όταν πρόκειται για περισσότερους από έναν Δήμο, υπεύθυνος είναι ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης ή ο αντιπεριφειάρχης και πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο, συντονίζει ο περιφερειακός διοικητής και εξασφαλίζει την άμεση ενημέρωση του εθνικού κέντρου… Σε κάθε περιφέρεια δημιουργείται ένα περιφερειακό κέντρο διοικήσεων. Με το νέο νόμο θα μπορούν να κηρύσσονται σε άμεση ανάγκη οι Δήμοι, όταν προκύψει η ανάγκη… και όχι μετά από κάποια καταστροφή. Π.χ. όταν μια γέφυρα έχει χάσει τη στατικότητά της, μέχρι σήμερα δεν προέβλεπε ο νόμος να γίνουν ενέργειες, τώρα θα μπορεί ο Δήμαρχος να ζητήσει τις εργασίες με τη διαπίστωση του προβλήματος. Πλέον δηλαδή θα υπάρχει κάθετη, άμεση ειδική κινητοποίηση, ώστε να προφυλάξουμε τις περιοχές μας, τους πολίτες. Γι’ αυτό το σκοπό θα δημιουργηθεί επιτροπή εκτίμησης κινδύνου. Βεβαίως οι υπηρεσίες θα έχουν και πρέπει να έχουν τα απαραίτητα μηχανήματα και να στελεχώνονται με το απαραίτητο προσωπικό….

Ακολούθησαν ερωτήσεις προς τον κ. Χαρδαλιά και συζήτηση.

Η  επικεφαλής της παράταξης «#ζωή αλλάζουμε» κα Ζωή Ράππου, τόνισε την ανάγκη για εθελοντισμό, αλλά και τι μπορεί να γίνει για ιδιαίτερες περιοχές και ανάγκες προστασίας όπως π.χ. το αισθητικό δάσος Κουρί.

Ο διοικητής του κλιμακίου Δρυμώνος κ. Παναγιώτης Γκουγκουτούδης, ενημέρωσε για το υπάρχον επιχειρησιακό σχέδιο σε ό,τι αφορά στο Κουρί, απαντώντας στην κα Ράππου.

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Εσερίδης επαίνεσε τη συνεργασία των υπαλλήλων του πυροσβεστικού κλιμακίου Αλμυρού, με τη Δημοτική Αρχή και την αποτελεσματικότητά τους και ζήτησε την ενίσχυσή του. Χαρακτηριστικά τόνισε, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει, αλλά δεν μπορεί και ότι επίσης πρέπει να ενισχυθεί για να μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις μεγάλες ευθύνες. Άσκησε δριμεία κριτική για τις υπηρεσίες των Δασαρχείων, εκφράζοντας παράπονα.

Ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Τέας αναφέρθηκε στα προβλήματα δόμησης και στις οδούς διαφυγής που πρέπει να εξασφαλιστούν.

Ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζώγας έθεσε τον προβληματισμό ότι και οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να έχουν κάποια εκπαίδευση πάνω στις ευθύνες που αναλαμβάνουν για την πολιτική προστασία. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην απαρίτητη, επιπλέον, οικονομική στήριξη στους Δήμους.

Ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Άρης Καραγιώργος, στάθηκε στο θέμα της προσβασιμότητας, της οδοποιίας, αναφερόμενος σε παλαιότερα περιστατικά στην περιοχή μας.

Αργότερα στις 5 το απόγευμα ο κ. Χαρδαλιάς, επισκέφθηκε το πυροσβεστικό κλιμάκιο Δρυμώνος, όπου ακολούθησε ενημέρωση για τα σχετικά με το κλιμάκιο από τον Διοικητή κ. Παπανγιώτη Γκουγκουτούδη και επιδόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους επισκέπτες.

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Νέα Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας η Έλενα Ράπτη

Νέα Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας η Έλενα Ράπτη

Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας ορίστηκε η Έλενα Ράπτη με απόφαση του Προέδρου του κόμματος…
Περίπου 7 στρέμματα κάηκαν στη θέση Αγροκήπιο

Περίπου 7 στρέμματα κάηκαν στη θέση Αγροκήπιο

Στη θέση “Αγροκήπιο” κοντά στη χαλυβουργία, κάηκαν 6.600 μ2 με υπολείμματα καλλιεργειών και 200 μ2 επιπλέον…
Συναγερμός για πυρκαγιές στις Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας – Καμία εργασία στην ύπαιθρο Απαγόρευση κυκλοφορίας σε  δάση

Συναγερμός για πυρκαγιές στις Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας – Καμία εργασία στην ύπαιθρο Απαγόρευση κυκλοφορίας σε …

Περιφέρεια Θεσσαλίας -Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Συναγερμός για πυρκαγιές αύριο Κυριακή  στις Π.Ε.  Λάρισας και Μαγνησίας Απαγόρευση…