• 11 Δεκεμβρίου, 2019

Κερδίζει …έδαφος η καλλιέργεια της αρώνιας

Κερδίζει …έδαφος η καλλιέργεια της αρώνιας

Πολλαπλές οι ευεργετικές ιδιότητές της για την υγεία, αποτελεί επένδυση για τους παραγωγούς – Τι είπαν στο «Λαό» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελληνικών Υπερτροφών και μέλη από τον Αλμυρό

Μία νέα μορφή εναλλακτικής καλλιέργειας έχει κερδίσει τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμαστε στην αρώνια, που είναι θάμνος με βαθύ σκούρο κόκκινο καρπό ο οποίος έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αντιοξειδωτικά συστατικά κι ευεργετικές ιδιότητες σε μία σειρά παθήσεων. Εδώ και δύο χρόνια, παραγωγοί αρώνιας από όλη την Ελλάδα –κυρίως όμως από τη Θεσσαλία- έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στο συνεταιρισμό με το διακριτικό τίτλο Blossom Hellenic Superfoods. Σ’ αυτόν συμμετέχουν και τρεις παραγωγοί από τον Αλμυρό, οι Δημήτρης Παπαλεξανδρής, Νίκος Βανικιώτης, Νίκος Μούζας οι οποίοι περιγράφουν την καλλιέργεια σε δηλώσεις τους στο «Λαό του Αλμυρού».

Η αρώνια, που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού και της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια, εντάσσεται στην άτυπη κατηγορία των superfoods, των τροφίμων, δηλαδή, αυτών που συσσωρεύουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών ωφέλιμων για την υγεία.

O πρόεδρος του συνεταιρισμού, κ. Χρήστος Μαρκινός έκανε στο «Λαό του Αλμυρού» μία σύντομη παρουσίασή του: «Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελληνικών Υπερτροφών με διακριτικό τίτλο Blossom Hellenic Superfoods ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2017 κι αριθμεί 22 μέλη-παραγωγούς που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρω σε Κιλκίς, Αττική, Ιωάννινα αλλά ο κύριος όγκος βρίσκεται στη Θεσσαλία. Ο συνεταιρισμός καθοδηγεί τους παραγωγούς για τη μεταποίηση και προώθηση του προϊόντος στην ελληνική και ξένη αγορά. Οι παραγωγοί καλλιεργούν αρώνια που είναι θαμνοκαλλιέργεια από την οποία με την κατάλληλη ξήρανση βγαίνει η σταφίδα. Αυτό που κάνουμε είναι το τελικό προϊόν να το σοκολατοποιούμε με κακάο/σοκολάτα υγείας χωρίς ζάχαρη και έτσι έχουμε την αρώνια σε κουφέτο με επικάλυψη σοκολάτας. Είναι υπερτροφή που βοηθάει στη χοληστερίνη, την υπέρταση, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε ξηρή μορφή αφήνει μία στιφάδα που δεν έχουν συνηθίσει οι Έλληνες καταναλωτές, για αυτό το λόγο την επικαλύπτουμε με σοκολάτα υγείας. Τώρα προχωρήσαμε και στην παραγωγή τριών νέων κωδικών, με λευκή σοκολάτα κι ελληνικό γιαούρτι, με σοκολάτα γάλακτος και με λευκή σοκολάτα με χυμό αρώνιας. Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τα προϊόντα σε καταστήματα ντελικατέσεν, με ξηρούς καρπούς, καφεκοπτεία, μίνι μάρκετ, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι και σε μεγάλο σούπερ μάρκετ με το οποίο επισυνάψαμε συνεργασία».

Ο κ. Μαρκινός πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Χαρακτηριστικά σχολίασε πως στο κατάστημα «Υβίσκος» στον Αλμυρό που υπάρχει αποξηραμένη αρώνια και αποξηραμένη αρώνια με επικάλυψη σοκολάτα υγείας, έγινε επαναληπτική παραγγελία αφού σε διάστημα δύο εβδομάδων, εξαντλήθηκε ποσότητα 8 κιλών. Έχουν γίνει συμφωνίες για συνεργασίες στο εξωτερικό, συγκεκριμένα σε Ιταλία-Γερμανία και πλέον, ο συνεταιρισμός στοχεύει να δημιουργήσει συσκευασίες των 100 γραμμαρίων ώστε να είναι πιο εύκολο το προϊόν για λιανική πώληση.

 Παραγωγοί στον Αλμυρό
Στην περιοχή του Αλμυρού τρεις παραγωγοί είναι μέλη του συνεταιρισμού. Ένας εξ αυτών μάλιστα κατέχει τη θέση του ταμία του διοικητικού συμβουλίου. Ο «Λαός του Αλμυρού» επικοινώνησε μαζί τους και φιλοξενεί την άποψή τους.
Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξανδρής, ταμίας του Blossom Hellenic Superfoods, ανέφερε: «Έψαχνα μία εναλλακτική μορφή καλλιέργειας που θα ήταν πιο δυναμική και ύστερα από πολύ ψάξιμο, κατέληξα στην αρώνια. Έχω τους θάμνους εδώ και πέντε χρόνια. Από την αρχή πίστεψα κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα πάει καλά το εγχείρημα του συνεταιρισμού, σιγά σιγά ο Έλληνας θα μάθει καλύτερα την αρώνια και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο καρπός της. Πρόκειται για ποτιστική καλλιέργεια ως επί το πλείστον, σαν φυτό δεν έχει πολλούς εχθρούς όπως μύκητες ή ζιζάνια, δεν επηρεάζεται από την παγωνιά, ευδοκιμεί σε όλα τα κλίματα και σχεδόν σε όλα τα χώματα. Απλώς πριν φυτέψουμε, καλό είναι να γίνει μία εδαφολογική ανάλυση στο χώμα. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται τον Σεπτέμβριο, τα πρώτα δύο-τρία χρόνια με το χέρι και μετά μηχανικά γιατί η παραγωγή είναι πολλοί τόνοι».

Ο παραγωγός κ. Νίκος Μούζας σχολίασε: «Προσωπικά έμαθα για την αρώνια διαβάζοντας στο ίντερνετ, το έψαξα, είδα τις ιδιότητες που έχει και θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς, αξίζει επίσης στον κόσμο να δοκιμάσει αρώνια που κάνει πολύ καλό στην υγεία μας. Οι δικές μου καλλιέργειες βρίσκονται στο Ελευθεροχώρι. Ο θάμνος ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, είναι καλλιέργεια εύκολη αφού δεν χρειάζονται ψεκασμοί, θα έλεγα σαν βιολογική διότι δεν ραντίζουμε χημικά. Μπορεί το κοστολόγιο για να στηθεί η καλλιέργεια να είναι μεγάλο αλλά τα χρήματα αυτά τα κερδίζει ο παραγωγός από τους ψεκασμούς και τις άλλες εργασίες που γλιτώνει. Μιλάμε για θάμνους αιωνόβιους. Επιδιώκουμε να το κάνουμε πιο προσιτό στον κόσμο, να δει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της αρώνιας που είναι τέτοιες που αποβάλλουν από τον οργανισμό μας τα βαριά μέταλλα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και μάλιστα με τον καιρό που έχουμε στην Ελλάδα, η ποιότητα του προϊόντος είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού. Η εμπορική της αξία είναι μεγάλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπάρες δημητριακών, σοκολάτες, μαρμελάδες, λικέρ, τσίπουρο, τσάι, σε διάφορες μορφές».

Οι ιδιότητες της αρώνιας
Οι καρποί της αρώνιας είναι, όπως τα περισσότερα μούρα, πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά, και συγκεκριμένα σε ανθοκυανίνες και προκυανιδίνες τα οποία αποτελούν και τα δραστικά συστατικά των μύρτιλων και του εκχυλίσματος σταφυλιού. Οι ανθοκυανίνες έχουν επιδείξει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και κυτταροπροστατευτική δράση, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της συστηματικής φλεγμονής που σχετίζεται με διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η παχυσαρκία. Η αρώνια έχει, μάλιστα, τη δεύτερη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες συγκριτικά με όλα τα μούρα (διπλάσιο ολικό φαινολικό περιεχόμενο συγκριτικά με τα βατόμουρα, τετραπλάσιο συγκριτικά με τα μύρτιλλα και 10πλάσιο συγκριτικά με τις φράουλες).

Εκτός από τις πολυφαινόλες, οι καρποί της αρώνιας περιέχουν πληθώρα βιοδραστικών συστατικών όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, καροτενοειδή και πηκτίνες, τα οποία όλα συντελούν στις επιδράσεις του καρπού στο σώμα και την υγεία.

Ιστορικά, έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αλοιφών και επιθεμάτων κατά του κοινού κρυολογήματος. Σήμερα, φαίνεται ότι η κατανάλωσή της μπορεί να επιφέρει οφέλη στην υγεία μέσα από την μείωση τόσο της γενικευμένης οξείδωσης αλλά και της υπεροξείδωσης των λιπιδίων, της καλύτερης διαχείρισης του μεταβολισμού της γλυκόζης (μείωση των επιπέδων γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα) αλλά και της μείωσης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Για τους παραπάνω λόγους, η αρώνια έχει μελετηθεί ως προς την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, του διαβήτη αλλά και του καρκίνου.

Μελέτες σε ασθενείς πληθυσμούς με αυξημένες τιμές χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης έχουν δείξει μια πιθανή μείωση των επιπέδων αυτών των δεικτών μετά από 2 μήνες χορήγησης συμπληρώματος (300mg δραστικής ουσίας ημερησίως). Τα αποτελέσματα αυτά έχουν, ωστόσο, μεγάλη διακύμανση και δεν φαίνεται να ισχύουν για τον υγιή πληθυσμό. Επιπλέον, τα αρώνια φαίνεται να έχουν αντιθρομβωτικές και αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες οι οποίες ενισχύουν την καρδιοπροστατευτική τους δράση, όπως αυτές φάνηκαν από μελέτες in vitro. Τέλος, σε ζωικά μοντέλα, η κατανάλωση αρώνιας φάνηκε να εμποδίζει τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου.

Η δράση της κατανάλωσης της αρώνιας όσον αφορά τον μεταβολισμό της γλυκόζης είναι από τις πιο καλά μελετημένες ως τώρα. Εδώ τα αποτελέσματα προέρχονται από μελέτες σε ζωικά μοντέλα αλλά και ανθρώπους, όπου η κατανάλωση αρώνιας επέδειξε κλινικά σημαντική υπογλυκαιμική δράση. Σε μία μελέτη, μάλιστα, συμπληρωματική χορήγηση 200 ml άγλυκου χυμού από αρώνια για 3 μήνες φάνηκε να μειώνει την γλυκόζη αίματος κατά 31% και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά 20% σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Η αρώνια φαίνεται να κατέχει μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσα σε όλα τα είδη μούρων στα οποία αποδίδονται προστατευτικές ιδιότητες όσον αφορά την υγεία, χάρη στο πολύ υψηλό φαινολικό της περιεχόμενο. Οι έρευνες μέχρι τώρα, αν και ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο, έχουν υπάρξει πολύ ενθαρρυντικές όσον αφορά τα οφέλη της κατανάλωσής της σε θέματα χρόνιας φλεγμονής που αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά, ο Σακχαρώδης Διαβήτης και ο καρκίνος. Ως εκ τούτου, και μην παραβλέποντας το γεγονός ότι κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια, φαίνεται ότι η αρώνια θα ήταν μία πολύ χρήσιμη προσθήκη σε μία ισορροπημένη διατροφή.


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…